Wetenschap & Techniek

Klimaat-expert: 'Trump is een heel naïeve man'

foto: Gage Skidmorefoto: Gage Skidmore
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaat-expert: 'Trump is een heel naïeve man'

Wat moet er met de strijd tegen klimaatopwarming gebeuren nu de VS zich waarschijnlijk uit het klimaatverdrag terugtrekken? “Het is een tegenvaller, maar nog niet dramatisch”, zegt hoogleraar milieusysteemanalyse Rik Leemans van de Universiteit Wageningen.

Wereldwijd hebben de Verenigde Staten tot nu toe het meeste CO2 in de geschiedenis uitgestoten. En na China leveren ze vandaag de dag nog altijd de grootste bijdrage aan klimaatopwarming.

Toch hoeft de terugtrekking van de VS uit het akkoord volgens Leemans geen ramp te zijn: “In vergelijking met de rest van de wereld is de VS goed voor tien procent van de uitstoot. Het zou helpen als ze meedoen, maar in principe kunnen de andere landen het ook zonder hen. Die andere landen zullen wel meer hun best moeten doen.”

Leemans zegt het zonder rancune, maar vindt Trumps beslissing van een heel grote domheid getuigen. “Die man is gewoon naïef. De wereld is al lang een omslag naar een duurzamer energiebeleid aan het maken. Ook Amerikaanse staten zoals Californië, Oregon en Vermont haken aan. En dat is maar goed ook, anders zouden de VS andere landen niet kunnen bijhouden op het gebied van duurzame technologieën zoals elektrische auto’s en smart grids."

Herintrede altijd mogelijk

President Obama ondertekende het verdrag van Parijs vorig jaar. Trump draait dit nu terug. Daarmee draagt het klimaattopic verder bij aan de polarisering van de Amerikaanse politiek. Maar omdat het klimaatverdrag pas in 2020 van kracht wordt, is het in theorie nog altijd mogelijk voor de VS om weer mee te doen.

Het is de vraag of de politieke wil in Washington er tegen die tijd is en hoe het Amerikaanse politieke landschap er dan uitziet. Het energieplan dat Trump eerder uitstippelde, werd door economen als onrealistisch bestempeld.

De andere landen moeten tegen 2020 concreet invullen hoe ze de doelstellingen van het akkoord gaan halen. In Parijs is afgesproken om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. Volgens veel klimaatexperts is dat nog altijd onvoldoende.

Een recente studie maakte nogmaals duidelijk dat minder CO2-uitstoot de enige oplossing voor het klimaatprobleem is. Bossen aanplanten zijn hoogstens ondersteunend, andere geo-engineering-technieken controversieel. Rik Leemans maakte voor De Kennis van Nu onlangs een opsomming van veranderingen door de opwarming van het klimaat.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie