Wetenschap & Techniek

Te veel charisma? Liever niet in een leider

foto: Miguel Á. Padriñánfoto: Miguel Á. Padriñán
  1. Nieuwschevron right
  2. Te veel charisma? Liever niet in een leider

[NTR] We stellen een leider al snel voor als een heel charismatisch persoon. Een beetje charisma is wel nodig, maar een goede leider moet niet té charismatisch zijn. Onderzoekster Jasmine Vergauwe van de Universiteit Gent vertelde bij Nieuws en Co op NPO Radio 1 hoe dit zit.

Teveel charisma werkt niet

Iemand met veel charisma heeft een bepaalde uitstraling. Veel mensen geven met knikkende knietjes een presentatie voor collega’s over zijn of haar vooruitstrevende initiatief. Maar een charismatisch persoon wint zo een heel publiek om zijn of haar vingers en overtuigt zo iedereen van grootse toekomstplannen. Charisma wordt vaak gezien als een groot voordeel, maar volgens onderzoeker van de Universiteit Gent is te veel nooit goed. Je kunt dus ook té charismatisch zijn. Te charismatische leiders hebben namelijk vaak moeite om hun plan uitgevoerd te krijgen.

Charisma en effectiviteit

Om de persoonlijkheid van leiders te onderzoeken gebruikten de wetenschappers een vragenlijst die vier typische karaktertrekken van een charismatisch persoon peilde: hoog zelfvertrouwen, risico’s durven nemen, visionair en enthousiasmerend. 600 leiders deden deze persoonlijkheidstest om de mate van charisma te bepalen. Hun collega’s, zowel boven als onder hen, beoordeelden de effectiviteit van deze leider.

De onderzoekers zagen dat meer charisma gepaard gaat met een hogere effectiviteitsbeoordeling door collega’s. Maar alleen tot een bepaald punt. Als charisma dan nog verder oploopt vinden hun medewerkers dat zij minder effectief zijn als leidinggevende. De extreem charismatische leiders hebben daarentegen zelf wel het gevoel dat ze heel effectief zijn.

We hebben het hier natuurlijk wel over gemiddelden. Bijvoorbeeld Steve Jobs wordt gezien als een van de meest charismatische leiders ooit, en veel mensen vinden hem ook behoorlijk effectief.

Man-vrouw verschillen?

De onderzoekers keken niet naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Het zou interessant kunnen zijn om te bestuderen of er een geslacht oververtegenwoordigd is bij de extreem charismatische leiders of dat de karaktereigenschappen van charismatische mannen en vrouwen anders zijn. Vergauwe: "Hier hebben we eigenlijk nog niet aan gedacht. Een heel goed idee voor vervolgonderzoek."

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie