Wetenschap & Techniek

Wetenschappers 'verkopen' hun werk

foto: bradhocfoto: bradhoc
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers 'verkopen' hun werk

[NTR] Samen met de rest van de wereld houdt Nederland zaterdag de eerste March for Science. En waar in het begin nog wat onduidelijkheid bestond over het enthousiasme van Nederlandse wetenschappers, is nu de verwachting dat de meeste universiteiten wel degelijk op het Museumplein vertegenwoordigd zijn.

Wetenschappers demonstreren tegen Trump

Waarschijnlijk zijn er nog onderzoekers die hun vrees voor activisme niet kunnen overwinnen. Maar als we neuropsychologe (en mede-organisator) Zsuzsika Sjoerds mogen geloven heerst er in de Nederlandse wetenschap groot enthousiasme over de March. “Alle universiteiten steunen het evenement en zullen hun rectoren er naartoe sturen,” zegt Sjoerds. “En ook de Vereniging van Universiteiten, de Vereniging van Hogescholen, de Landelijke Studentenvakbond, en verschillende onderzoeksinstituten en wetenschapsmusea zijn er vertegenwoordigd.”

En opvallend: hoewel ze er enkel op persoonijke titel zijn, behoren volgens Sjoerds ook de voorzitters van de KNAW (het Nederlandse wetenschappelijke adviesorgaan voor de overheid) en de NWO (simpel gezegd de Nationale wetenschapsfinancier) tot de aanwezigen. Die steun doet de negen organisatoren ook deugd. “We hebben een hele intensieve weg afgelegd,” zegt Sjoerds. “Naast onze fulltime-baan, vroegen de voorbereidingen veel tijd en energie.”

“Iedereen heeft baat bij objectieve en volledige kennis”

Zoals co-organisator Maarten Frens begin februari al tegen DKVN zei, zal het geen echte Mars worden, maar een manifestatie op het Museumplein in Amsterdam. Er staan twee zogenaamde “teach-in-tenten” waarin onderzoekers uit verschillende wetenschapsdisciplines uitleggen hoe ze zo zorgvuldig en objectief mogelijk aan wetenschap doen. Één van die sprekers is klimaatwetenschapper Appy Sluijs (Universiteit Utrecht). Toen de organisatoren hem vroegen om mee te doen, twijfelde hij naar eigen zeggen niet.

“Onze wereld vandaag kent zoveel uitdagingen,” zegt Sluijs. “Klimaatverandering, vergrijzing, gezondheid, energiegebruik, enzovoort. Het is niet dat wetenschappers op de stoelen van politici willen zitten. Maar op al deze gebieden heeft elke sector in de samenleving baat bij mensen die op een objectieve en volledige manier kennis vergaren.” Maar dienen echt alle wetenschappers dan altijd en alleen de wetenschap en het publieke belang? “Natuurlijk zijn er sommigen die jammer genoeg ook andere belangen dan hun onderzoek hebben,” zegt Sluijs. “Maar een klein aantal rotte appels mag geen reden vormen om de hele wetenschap als een politiek bedrijf weg te zetten.”

Voor de kids: zonnevlammen kijken

Buiten op het plein staan ook verschillende standjes opgesteld waarin de deelnemers kunnen ontdekken welke beroemde wetenschappelijke uitvindingen uit de geschiedenis ons dagelijkse leven nog altijd vormgeven. De organisatoren willen nog niet alles verklappen, maar Einsteins relativiteitstheorie en de transistor zitten erbij.

Daarnaast zal er ook voor de allerkleinsten genoeg te doen zijn. Met het programma ‘Mini-professors’ kunnen kinderen van twee tot zes jaar de wonderen van de wetenschap ontdekken. En als er weinig wolken zijn, kunnen oudere kids zelfs met een speciale telescoop naar de vlammen van de zon kunnen kijken. “Kinderen zijn vaak nog het meest nieuwsgierig van ons allemaal,” zegt Sjoerds. “Als we dus wetenschap willen vieren, vieren we eigenlijk ook gewoon hen (lacht).”

Mocht je Amsterdam als Zuid-Nederlander overigens te ver vinden: in Maastricht wordt er ook een March georganiseerd.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie