Wetenschap & Techniek

Glaasjes water uit woestijnlucht

foto: SunGlacierfoto: SunGlacier
  1. Nieuwschevron right
  2. Glaasjes water uit woestijnlucht

[NTR] Intuïtief zien veel mensen die woestijn als de droogste plek op aarde. Schijn bedriegt, want de lucht is erg vochtig in deze gebieden. Daarom is beeldend kunstenaar Ap Verheggen naar Mali vertrokken om water uit de lucht te halen met behulp van zonne-energie. Wetenschapsredacteur Gerda Bosman vertelde erover bij Nieuws & Co (Radio 1).

Water maken in de woestijn van Mali

Ap Verheggen is de bedenker van het SunGlacier project. In dit project wil hij extreme warmte en kou samenbrengen door met energie van de zon een ijsgletsjer in de woestijn creëren. Zo ver is het nog niet, maar Verheggen is nu wel, op uitnodiging van Defensie, naar de woestijn vertrokken om het een en ander te testen.

The desert twins

Om een gletsjer in de woestijn te maken heb je eerst water nodig. De woestijn zelf is droog, maar hete lucht kan wel heel vochtig zijn. Om water uit de lucht te oogsten in een extreem warm klimaat ontwierp Verheggen the Desert Twins (zie afbeelding). Deze installatie bestaat uit een pomp aan een zonnepaneel. De apparaten van Verheggen zouden op deze manier een glas drinkwater per dag kunnen opvangen. Volgende week donderdag komt Ap Verheggen met zijn team terug en zal hij in Nieuws & Co vertellen of deze Mali-missie is geslaagd.

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie