Wetenschap & Techniek

Dit heeft de superzon met de Elfstedentocht te maken

foto: NASAfoto: NASA
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit heeft de superzon met de Elfstedentocht te maken

In november was er in de media veel te doen over de supermaan. De maan leek toen groter en helderder dan gewoonlijk. Vandaag is er een superzon. Is deze keer ook weer sprake van een opgeklopte hype?

Wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar vertelt over de Superzon, Hyperzon en de aanstaande kleine ijstijd in het NOS Radio 1-Journaal:

Carl Koppeschaar over de Superzon, Hyperzon en de aanstaande kleine ijstijd

De maan draait in een elliptische baan rond de aarde, niet in cirkelvormige baan. Daardoor staan de maan en de aarde op bepaalde momenten dichterbij elkaar gepositioneerd. Het verschil tussen de grootste en de kleinste zichtbare maan is slechts zestien procent, maar dat verschil is niet met het blote oog te zien. Het optische effect van de maan is veel meer van belang voor onze ogen. Als de maan dicht tegen de horizon staat - en je het met andere objecten kunt vergelijken zoals bomen of huizen - lijkt onze naaste buur (onterecht) groter te zijn dan wanneer hij zich hoog aan de hemel bevindt.

Volgens wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar hebben we vandaag met een superzon te maken, want ook de baan tussen de aarde en de zon is niet helemaal rond. Maar het is vergeefse moeite om naar buiten te gaan. Een verschil in grootte is namelijk niet te zien. Het verschil in de grootte tussen de zon, in een situatie waarin ze het verst van de aarde afstaat, en een superzon is nog kleiner dan bij de maan, slechts 3,4 procent. Daarnaast is naar de zon staren zelfs met een zonnebril erg gevaarlijk voor de ogen.

De zon is vandaag zeven procent helderder, maar ook daar zullen wij niets van merken wat betreft de temperatuur. De afstand van de zon tot de aarde is momenteel niet zo van belang, omdat de baan van de aarde om de zon in deze tijden bijna cirkelvormig is. Bovendien is de temperatuur in een gebied ook van meerdere klimaat- en weerfactoren afhankelijk, vertelt Koppeschaar.

De Elfstedentocht niet meer ver weg?

Toch moet je volgens Koppeschaar de afstand van de zon tot de aarde weer niet helemaal onderschatten: "Over een periode van honderdduizenden jaren evolueert de baan van de aarde om de zon weer naar een meer ellipsvormige, langgerektere baan. En dan beleeft de aarde weer een nieuwe ijstijd. De zomers in jaren van ijstijden zijn extreem warm en de winters snerpend koud."

En verrassend: een nieuwe, kleinere ijstijd zou al eens in 2030 kunnen voorvallen. Maar dat komt vooral door de activiteit van de zon, waarvan wetenschappers vermoeden dat deze de komende jaren minder zal worden. Een nieuwe Elfstedentocht (waarvan de laatste vandaag precies 20 jaar geleden plaatsvond) zou dus misschien sneller mogelijk zijn dan we eerst dachten. Hopelijk gooit de klimaatopwarming geen roet in het eten.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie