Wetenschap & Techniek

Wat maakt Max Verstappen zo succesvol?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat maakt Max Verstappen zo succesvol?

[NTR] Nog een paar nachtjes slapen en dan weten we wie er dit jaar wereldkampioen is in de Formule 1. Zondag wordt de laatste race verreden, in Abu Dhabi. Hoewel Max Verstappen geen kampioen meer kan worden, wist hij het koploper Rosberg nog aardig lastig te maken. Wat is het dat de 19-jarige Verstappen nu al zo succesvol maakt?

Het blijft lastig om een analyse te doen over iemand die je alleen kent uit de media. Toch ziet sportpsychologe Vana Hutter in Max Verstappen een sporter die alle kansen om te leren aangrijpt. Hutter: "Hij is heel analytisch na de races. In de ruimte waar alle coureurs samen komen, hoor je hem praten met de anderen hoe het ging." Die leergierigheid helpt Verstappen om te dealen met de enorme verwachtingen van afgelopen jaar. Hutter: "Doordat een sporter focust op de punten waar hij nog kan groeien, blijft een sporter bij zichzelf en zet hij niet zijn ego op het spel."

Quote

Je komt niet op het circuit om aardig gevonden te worden

Vana Hutter

Eigen doelen

Verstappen’s leergierigheid heeft te maken met een approach motivatie. Vanuit de psychologie bestaan er twee vormen van motivatie: approach (benadering) en avoidance (vermijding). Met de approach motivatie ben je bezig ergens naar te streven, terwijl je bij de avoidance motivatie probeert iets niet te verliezen.

Hutter: "Aangezien Rosberg in het klassement zijn positie wil verdedigen, zou het kunnen dat hij te veel op de avoidance zit. Dan is hij te veel bezig met niet te veel punten te verliezen, in plaats van een zo goed mogelijke race te rijden." De approach motivatie is beter, zegt Hutter: "We adviseren sporters altijd een approach motivatie te hebben. Met zo’n motivatie pikt een sporter makkelijker de juiste signalen op en blijft hij makkelijker in concentratie."

Luister hier naar het gesprek met Vana Hutter in Nieuws en Co:

Concentratie en ontspanning

Concentratie: nog zoiets. Voor autocoureurs is het belangrijk dat zij zich langdurig kunnen concentreren, maar ook op het juiste moment kunnen ontspannen. Hutter: "Een race duurt al snel zo’n 70 à 80 minuten. Dat lukt alleen als een coureur zich goed kan concentreren op momenten dat concentratie vereist is en op andere momenten die concentratie even los kan laten."

Geen enkele sporter krijgt het voor elkaar om de hele race opperste concentratie te hebben. Hutter: "Die lange concentratie is onderdeel van hun talent, maar komt ook door alle trainingsuren die ze hebben gehad."

Kritiek

En hoe zit het dan met de kritiek op Verstappen’s rijstijl? Hutter: "Als topsporter ben je op de toppen van je kunnen. Als een sporter niet wil dat mensen kritisch op hem zijn, moet hij minder bezig zijn met zijn sport."

Ook voor het omgaan met kritiek geldt dat een sporter moet focussen op zijn eigen doelen, de approach motivatie moet toepassen. Hutter: "Je komt daar op het circuit niet om aardig gevonden te worden. Zolang je op je eigen prestatie blijft focussen, blijf je immuun voor kritiek. Mijn indruk als buitenstaander is dat Verstappen dat aardig lukt."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie