Wetenschap & Techniek

In vijf uur een beeld van alle ziekmakende bacteriën op je lichaam

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. In vijf uur een beeld van alle ziekmakende bacteriën op je lichaam

[NTR] Kleurrijk en snel brengt een nieuwe test alle bacteriën op je lichaam in kaart. Microbioloog Dries Budding promoveerde op deze nieuwe manier om ziekmakers snel op te sporen.

Bacteriën kunnen de meest uiteenlopende ziektes veroorzaken, van een relatief onschuldige keelontsteking tot tuberculose en cholera. Om er achter te komen van welke bacterie je precies last hebt, wordt vaak een bacteriekweek gemaakt. Na een aantal dagen heb je dan de resultaten.

Een nieuwe test doet dat veel sneller: in vijf uur heeft deze test alle verschillende bacteriën in een sample in kaart gebracht. De test maakt gebruik van de zogenoemde IS-pro techniek, die het erfelijk materiaal van de bacteriën afspeurt op zoek naar een specifiek stukje DNA, waarvan de lengte uniek is voor elke bacteriesoort. Door het gebruik van fluorescente stoffen wordt het nog makkelijker om onderscheid te maken tussen de verschillende bacteriefamilies.

Maar er bestond toch ook al een moleculaire test die ook in vijf uur resultaat gaf? Klopt, maar die test zoekt naar een specifieke bacterie, die je dus vooraf al moet bepalen. Met deze nieuwe test breng je alle op het lichaam aanwezige bacteriën, zo’n 1.000 tot 1.500, in kaart.

Microbioloog Dries Budding promoveerde op deze nieuwe test, en vertelde erover bij Nieuws en Co op NPO Radio 1:


Vanavond bij De Kennis van Nu (NTR): Bacteriofagen - Hoe kleine virussen de rol van antibiotica kunnen overnemen, om 19.20 uur op NPO 2

Ster advertentie
Ster advertentie