Wetenschap & Techniek

Kinderen met migraine kun je net zo goed een placebo geven

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen met migraine kun je net zo goed een placebo geven

[NTR] Kinderen met migraine reageren net zo goed op een suikerpilletje als op een echt medicijn, blijkt uit nieuw onderzoek. Hoofdpijnspecialisten doen er goed aan deze resultaten ter harte te nemen, vinden de onderzoekers.

De uitkomst van dit onderzoek is feitelijk een bijvangst: het eigenlijke plan was om twee generieke middelen met elkaar te vergelijken. De vraag daarbij was of die middelen in staat waren om het aantal dagen waarop een kind last had van migraine te halveren.

Daar bleken beide middelen toe in staat, maar het placebo - aan het onderzoek toegevoegd als controlemiddel - deed het net zo goed. Bijkomend voordeel: ze hadden geen last van de bijwerkingen van de echte geneesmiddelen. Van deze middelen is bekend dat ze slapeloosheid en vermoeidheid kunnen veroorzaken.

Het resultaat ondergraaft de huidige standaard behandelingswijze van hoofdpijnspecialisten, zeggen de onderzoekers, verbonden aan het Cincinnati Children’s Hospital in de VS. Ze pleiten ervoor met een open blik naar de alternatieven te kijken. Behalve placebo's kun je daarbij denken aan verandering in levensstijl, een goede nachtrust en het terugbrengen van stress.

Het placebo-effect blijft verbazen. Bij De Ochtend legde wetenschapsjournalist Bouwe van Straten eerder uit dat een placebo zelfs kan werken als je weet dat het een placebo is:

En wielrenners die een placebo kregen, fietsten renners met EPO er zelfs uit, kon je tijdens de afgelopen Sportzomer horen:

Genoeg reden dus om het placebo-effect een plaats te geven in de reguliere gezondheidszorg. Luister naar een pleidooi hiervoor in Nieuws en Co:

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie