Sport

17e etappe in de Tour: van La Mure naar Serre Chevalier

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 17e etappe in de Tour: van La Mure naar Serre Chevalier

De 17e etappe van de Tour de France voert van La Mure naar Serre Chevalier in 183 kilometer. Onderweg komen de renners legendarische bergen als de Col de la Croix de Fer, Col du Télégraphe en Col du Galibier tegen. De finish daarentegen ligt in het dal.

La Mure is voor het eerst de start plaats van de Ronde van Frankrijk. Nog nooit eerder mocht dit stadje het Tourpeloton verwelkomen voor de start of finish van de etappe. Vanaf La Mure zetten de renners koers richting het noordoosten, waar ze de eerste serieuze hindernis tegenkomen: Col d’Ornon. De volgende beklimming is noordwaarts naar de Col de La Croix de Fer, een beest van een berg.

Maar het lastigste is voor het laatst bewaard: de vermaarde tweeling Télégraphe en Galibier. De eerste is een vrij regelmatige klim van 11,9 kilometer en vervolgens gaat de weg 17,7 kilometer omhoog. De top van de Col du Galibier ligt op 2.642 meter hoogte. Daarna volgt een afdaling van 28 kilometer richting Serre Chevalier. Dus het is nog maar de vraag of de beste klimmer deze etappe gaat winnen.

Dit is het hoogtekaartje van deze 17e etappe.

De 17e etappe van de Tour de France start om 12:20 en de verwachte aankomst is rond 17:36

Finish-alert

Niets missen van de slotkilometers van de Tour de France? Zet de finish-alert aan!

Gisteren gemist


Michael Matthews heeft gisteren in de sprint van het sterk uitgedunde peloton gewonnen en schreef daarmee de zestiende Touretappe op zijn naam. Slechts 32 renners zaten in de eerste groep die in Romans-sur-Isère over de streep kwam.

Matthews bleef Edvald Boasson Hagen en John Degenkolb voor in de finale. De Australiër won ook de tussensprint en loopt in het puntenklassement in op Marcel Kittel.

Dylan Groenewegen en groentruidrager Kittel waren al snel kansloos, toen zij op de eerste klim van de dag werden gelost. In de slotfase kon ook André Greipel de eerste groep niet volgen.

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}
Ster advertentie
Ster advertentie