Sport

Tourcolumn | De modes van Düsseldorf

foto: Jeroen Wielaertfoto: Jeroen Wielaert
  1. Nieuwschevron right
  2. Tourcolumn | De modes van Düsseldorf

De Tour start in Düsseldorf, maar hij zal niet aankomen in Paris, Texas. Er is wel een duidelijke connectie. Düsseldorf is de geboorteplaats van Wim Wenders, maker van die broeierige roadmovie uit 1984, met de hoofdstad van Frankrijk als naamgever van een stadje in de grote Amerikaanse staat. Geen enkel moment komt Paris, Texas zelf in de film voor. De slepende gitaarklanken van Ry Cooder klinken nog steeds prachtig.

In het najaar van 1993 was ik in Texas op radioreportage over het eerste jaar van Bill Clinton. Ik wilde uit Dallas naar Paris. Het was 158 kilometer rijden. Het stadje bleek de juiste troosteloosheid te hebben. Ze hebben er een Eiffeltoren neergezet, maar dat maakt het nog geen aantrekkelijke aankomstplaats.

Düsseldorf dankt zijn naam aan het beekje dat door het Neandertal naar de Rijn stroomt. Het eerste officiële document met de naam dateert van 1135. Er leefden toen al zo’n 30.000 jaar geen Neanderthalers meer in de streek. Voor de Grand Départ etaleert de stad zich graag als ‘petit Paris’, omdat het de hoofdstad van de Duitse mode is. Voor deze gelegenheid is het goed om de naam van de rivier uit te spreken als Reine. In de Alstadt heb ik goed geklede dames zien rondlopen, maar ook heren aan wie de afstamming van de Neanderthalers af te zien was.

De Köningsallee is een aardige poging tot Champs Elysées, maar Düsseldorp haalt het in schoonheid niet bij Parijs. Het stadsherstel na de verwoestingen van de tweede wereldoorlog heeft ook hier veel lelijks opgeleverd. De oorlog is geen thema bij het nieuwe aantrekken van de Frans-Duitse betrekkingen die deze Grand Départ is. De renners werden niet gepresenteerd in oude legertrucks, zoals vorig jaar in Sainte-Mère-Église, hart van Normandië.

Chris Froome, Nairo Quintana, maar ook Dylan Groenewegen en Ramon Sinkeldam komen tijdens de proloog langs een vreemd monument op de Rotterdamer Strasze. Het viel me op bij het langs rijden. Eerst zag ik het forse Duitse kruis, daarna de groepen soldaten aan weerszijden. FUER DES DEUTSCHEN VOLKES EHRE UND FREIHEIT staat er boven. Het is gebouwd als herinnering aan het 39-ste regiment Fusiliers uit de eerste wereldoorlog en onthuld in juli 1939, vlak voor de Duitse inval in Polen. Pure nazistische krijgsverheerlijking is het. Net als andere nazi-symboliek had het moeten zijn afgebroken, maar dat gebeurde niet. Misschien is het goed dat het er nog staat als bewijs van wat niet alleen in Düsseldorf in de mode was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie