appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Het nieuws van alle kanten

Reporter Radio

7 december 2014! Nieuws: Belastingdienst ontziet 40.000 gezinnen

zondag 7 december 2014, 19:05 uur

De Belastingdienst komt vanaf december 40.000 alleenstaande ouders tegemoet van wie het kindgebonden budget wordt ingehouden. Dat maakte de Nationale ombudsman bekend in de uitzending.


Bij die gezinnen worden toeslagen verrekend die eerder te veel waren uitgekeerd. Maar omdat ze van zeer weinig geld moeten rondkomen, brengen de inhoudingen deze mensen in financiële problemen.

Om te voorkomen dat deze mensen onder het bestaansminimum komen (onder de beslagvrije voet), laat de fiscus het kindgebonden budget van 40.000 gezinnen nu ongemoeid. 
De Nationale ombudsman heeft aangedrongen op het stopzetten van het zogenaamde verrekenen van het kingdgebondenbudget, na een nieuw rapport van De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR/MOgroep), dat in de uitzending werd gepresenteerd. Uit dit rapport: Belastingdienst, bron van armoede?, blijkt dat de Belastingdienst steeds vaker mensen in de problemen brengt.

Een meerderheid van de Tweede Kamer verlangt van de belastingdienst dat ze ook rekening gaat houden met de beslagvrije voet. (zie onderstaande audio) Carola Schouten (Christen Unie) zal deze week mondelinge Kamervragen stellen om van staatssecretaris Klijnsma (PvdA) te horen hoe ze dit aan gaat pakken.

Te gast waren: André Moerman, schrijver van het rapport en voorzitter Signaleringscommissie LOSR/MOgroep en mr. Addie Stehouwer substituut Nationale ombudsman. 
Reportages: Sander Bartling
Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of via twitter: @reporterradio1
Lees ook het artikel van Onno Havermans in Trouw van zaterdag 6 december, titel: Belastingdienst maakt het niet makkelijker voor lage inkomens.

In het dossier over schuldenproblematiek zijn na deze uitzending ook nog gemaakt: 

21december 2014: http://www.radio1.nl/item/247622-21-december-2014:-Schuldhulpverlening-afhankelijk-van-postcode.html

20 september2015: http://www.radio1.nl/item/316307-20-september-2015:-Schuldhulpverlening-schiet-ernstig-tekort.html

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1