appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Het nieuws van alle kanten

Radio EenVandaag

De berging van de middeleeuwse IJsselkogge

woensdag 16 september 2015, 14:00 uur

In de IJssel bij Kampen is een begin gemaakt met de berging van een middeleeuws vrachtschip. Het wrak van deze IJsselkogge is nagenoeg intact en dat is uniek.

Onder leiding van Rijkswaterstaat wordt geprobeerd om de Kamper Kogge in zijn geheel te lichten.

De IJsselkogge maakte deel uit van een vloot vrachtschepen die in de middeleeuwen de noordelijke handelsroute volgden naar Hanzesteden in Noord- en Oost-Europa. En er kwam natuurlijk ook van alles mee terug, en dat was goed voor de Nederlandse economie. 

De spectaculaire operatie gaat drie maanden duren. Radio Eenvandaag volgt de berging van begin tot eind: verslaggever Joris Keugel doet verslag.

Hoe groot was dat belang van die handel via de Oostzee voor de economie in Nederland? Daarover praten we met Marco Mostert, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis.
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1