appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Radio EenVandaag

'Partijen verkeerd geïnformeerd door bewindslieden'

donderdag 27 november 2014, 14:04 uur


Toelichting Remko


'Partijen verkeerd geïnformeerd door bewindslieden'


De Tweede Kamerfracties van de SP en 50plus willen opheldering van staatssecretaris Van Rijn en minister Edith Schippers van Volksgezondheid over een onderzoek naar zelfmoord in verzorgingstehuis De Golfstroom in Den Helder. De fracties menen dat ze mogelijk verkeerd zijn ingelicht door de bewindslieden. 

 

Op 26 september pleegt de 81-jarige mevrouw Westveer zelfmoord in haar woning in verzorgingstehuis De Golfstroom, onderdeel van Stichting Vrijwaard. Zij en negen andere bewoners van de begane grond hebben te horen gekregen dat ze gedwongen moeten verhuizen om plaats te maken voor een gezondheidscentrum. In de plaatselijke pers en in gesprekken met de verzorgenden had de bejaarde vrouw aangegeven liever een einde aan haar leven te maken dan de verhuizing mee te maken.
 

Zowel de staatssecretaris als de minister hebben de Tweede Kamer gezegd dat de Inspectie voor Volksgezondheid onderzoek doet naar de zorginstelling, maar nu blijkt dat de inspectie dit onderzoek had uitbesteed aan een adviesbureau met financiële banden met Stichting Vrijwaard, de instelling waar De Golfstroom onder valt.

 

In Radio EenVandaag een gesprek met Willem Jan Bloem, verslaggever van EenVandaag en Wilna Wind, voorzitster van de Nederlandse patiëntenfederatie.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1