appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Podcast afleveringen

Radio Doc: Ons' slavernijverleden - deel 2 | De horlogemaker, de politica en de democratie | 24-09-2017

Download

Ons' slavernijverleden - deel 2: Het is regelmatig onderwerp van discussie: hoeveel heeft Nederland verdiend aan de slavernij? Eind dit jaar loopt een grootscheeps wetenschappelijk onderzoek af dat daar antwoord op moet geven. Nu de onderzoekers in de afrondende fase zijn beland, laat Luuk Heezen zich door hen uitleggen hoe verweven de slavernij met het dagelijks leven aan het einde van de 18e eeuw in Nederland was. - De horlogemaker, de politica en de democratie: De generatie- en buurtgenoten Jürgen Schneider (31-12-1943) en Gisela Kallenbach (28-3-1944) lopen ieder op hun eigen manier uit de pas in de Deutsche Demokratische Republik. Schneider vecht voor zijn zelfstandigheid als horlogemaker, terwijl in de communistische staat van ambachtslieden wordt verwacht dat je niet voor eigen rekening werkt. Kallenbach is milieuactiviste en besluit dat haar kinderen geen lid mogen zijn van de communistische jeugdbeweging waar ieder kind automatisch lid van werd. Als het uurwerk van Kallenbach kapot is, repareert Schneider het.  In het verenigde democratische Duitsland sluiten ze zich aan bij hetzelfde buurtcomité. Kallenbach wordt politica voor de Grünen en Schneider past zijn winkel aan de westerse maatstaven aan. Maar nadat de horlogemaker een column krijgt in het wijkblaadje staan Schneider en Kallenbach ineens lijnrecht tegenover elkaar. Was ist da schief gelaufen?  Samenstelling: Joost Wilgenhof

Radio Doc: Ons' slavernijverleden - deel 1 | Het kind de baas | 17-09-2017

Download

Ons' slavernijverleden - deel 1: Het is regelmatig onderwerp van discussie: hoeveel heeft Nederland verdiend aan de slavernij? Eind dit jaar loopt een grootscheeps wetenschappelijk onderzoek af dat daar antwoord op moet geven. Nu de onderzoekers in de afrondende fase zijn beland, laat Luuk Heezen zich door hen uitleggen hoe verweven de slavernij met het dagelijks leven aan het einde van de 18e eeuw in Nederland was. - Het kind de baas: Ouders van tegenwoordig willen dat hun kinderen gelukkig zijn. Ze moeten zomin mogelijk obstakels tegenkomen en leren al op kleuterleeftijd dat ze respect mogen verwachten van anderen. Het gevolg is dat veelvolwassenen het gezag kwijt zijn, dat veel kinderen weigeren te luisteren, dat ze niets doen waar ze iets minder happy van worden en dat schelden, schoppen en zelfs stenen gooien, niet meer afgestraft worden. Radiomaker Misha Koole sprak met peuterleidsters die kunnen voorspellen welke kinderen slecht terecht gaan komen, met leraren die zich angstig afvragen welke ouders ze krijgen in het nieuwe schooljaar, met ouders die streng proberen te zijn ondanks de afkeurende blik van anderen,met kinderen die hun ouders niet serieus nemen en met mensen die professionele hulp bieden om het kind weer de baas te worden.

Radio Doc: Echt Gebeurd | Gliphoeve - een vergeten strijd | 10-09-2017

Download

Echt Gebeurd: Rond de onafhankelijkheid in 1975 kwamen veel Surinamers naar Nederland. Tot hun teleurstelling bleek er nauwelijks huisvesting te zijn geregeld. Het kraken van de Bijlmerflat Gliphoeve werd een van de eerste uitingen van zwart activisme in Nederland. - Gliphoeve - een vergeten strijd: Rond de onafhankelijkheid in 1975 kwamen veel Surinamers naar Nederland. Tot hun teleurstelling bleek er nauwelijks huisvesting te zijn geregeld. Het kraken van de Bijlmerflat Gliphoeve werd een van de eerste uitingen van zwart activisme in Nederland.

Radio Doc: De jingle is dood, lang leve de jingle | Dochter op kamers | 03-09-2017

Download

De jingle is dood, lang leve de jingle: 'Heerlijk, helder Heineken', en al die andere stukjes muziek die zich in je hoofd willen nestelen. De jingle kent een lange en grillige geschiedenis, zo blijkt uit een documentaire De jingle is dood, lang leve de jingle. De jingle is dood, lang leve de jingle: een radiodocumentaire van Jeroen van Bergeijk en Hans van Wetering over de opkomst, ondergang en herrijzenis van de reclame- en programmajingle. - Dochter op kamers: Het is september en dat wil zeggen dat er weer massa's kinderen, zolang hun ouders het betalen kunnen tenminste, op kamers gaan wonen. Vaak nadat ze zich gemengd hebben in de strijd om een studentenkamer. Als dat eenmaal gelukt is lijkt de toekomst de student tegemoet te lachen. Radiomaakster Heleen Hummelen kreeg er vorig jaar als moeder mee te maken, en besloot er opnamen van te maken.

Radio Doc: | 27-08-2017

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 20-08-2017

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 13-08-2017

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 06-08-2017

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 30-07-2017

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: Malamuds The Fixer | Bibeb spreekt | 23-07-2017

Download

Malamuds The Fixer: Documentaire over het boek De Fikser (1966) van Bernard Malamud en over hoe literatuur een rol kan spelen bij het overbrengen van levenservaringen. Met literair criticus Theo Hakkert en Malamud-liefhebber Sigrid van Dieren. De roman werd geïnspireerd door het verhaal van Menahem Mendel Beilis, een onterecht gevangen gehouden Jood in het tsaristische Rusland. Het boek werd dit jaar geselecteerd in het kader van de actie Schwob (www.schwob.nl). - Bibeb spreekt: Bibeb was de koningin van het interview. Ze interviewde iedereen van Roald Dahl tot Picasso. En nog zo'n zeshonderd anderen. Over haar eigen leven was nauwelijks iets bekend: ze liet zich niet interviewen en er zijn handjevol foto's van haar te vinden. Bibeb bleef zo tot haar dood in 2010 een mysterie. Journalisten Adinda Akkermans en Roos Menkhorst besloten daarom op onderzoek uit te gaan. Voor hun boek 'Bibeb. Biechtmoeder van Nederland' spraken ze zo'n dertig bekende Nederlanders over hun interview met Bibeb, ze ontmoetten oud-collega's en familie. En ze troffen materiaal aan waarin Bibeb wel degelijk aan het woord kwam. In deze radio doc 'Bibeb spreekt' is Bibeb voor het eerst in 45 jaar weer sprekend op de radio te horen.  

Radio Doc: Tunesië: Code Oranje Rood | Drie jaar na MH17 | 16-07-2017

Download

Tunesië: Code Oranje Rood: Hoe een veilige vakantiestemming te vinden in een wereld geteisterd door terreur? Documentairemaker Margot de Nooijer vertrouwt de tegenstrijdige reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet en besluit om zelf op onderzoek te gaan in het 'levensgevaarlijke' Tunesië.Voorde risicobewuste vakantieganger lijkt de wereld steeds ontoegankelijker. Overal vinden aanslagen plaats en dus wordt het steeds moeilijker een veilige bestemming te vinden. Als bakens zijn er de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat naar eigen zeggen '24 uur per dag in de gaten houdt of het voor Nederlanders veilig is om naar het buitenland te reizen'. Maar de adviezen laten een eigenaardig beeld zien: Europese landen,waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië, krijgen nog altijd codegroen (= geen bijzondere veiligheidsrisico's), terwijl er de laatste jaren meerdere aanslagen zijn gepleegd en vele doden vielen.Intussen krijgt een land als Tunesië een negatief reisadvies (code oranje rood = niet of alleen noodzakelijke reizen), terwijl hier sinds 2015 geen aanslagen meer zijn gepleegd en minder slachtoffers vielen.Radiomaker Margot de Nooijer besloot om uit te zoeken hoe het zit, en reisde af naar Tunesië, tegen het advies van het Ministerie in. Daar ontdekt ze dat een negatief reisadvies niet alleen de lokale economie treft,maar via een omweg ook grote gevolgen kan hebben voor Europa. - Drie jaar na MH17: Het lijkt wel of zijn leven moest bestaan uit grote verhalen. Zo was hij nog maar net afgestudeerd, toen hij verkiezingswaarnemer werd in het gevaarlijke Sierra Leone. Zijn coming out als homo deed hij hoogst origineel. Niet minder ongewoon was zijn tragische einde. In memoriam Pim de Kuijer (1981 - 2014).  

Radio Doc: Terug - Over de mensen die Nederland weer verlaten | 09-07-2017

Download

Terug - Over de mensen die Nederland weer verlaten: Terwijl Europa worstelt met de opvang van honderdduizenden vluchtelingen,zijn er ook mensen die een tegengestelde beweging maken. Fabakary Ceesay vluchtte uit Gambia en kreeg asiel in Nederland. Hij liep er gevaar omdat hij als journalist de mensenrechtenschendingen aan de kaak stelde. Nu is er een nieuw regime en wil hij helpen de democratie in zijn land te versterken. Hij keert terug met zijn vrouwen zesjarige dochter, en kan niet wachten om weer in Gambia te zijn.Maar als Fabakary met zijn gezin op het vliegtuig stapt, wordt tegelijkertijd een Afghaans gezin het land gedwongen uitgezet,ondanks protest van Vluchtelingenwerk dat vreest voor hun veiligheid.Ieder jaar keren duizenden mensen terug naar hun land van herkomst. De Nederlandse overheid helpt hen een handje en probeert mensen te verleiden vrijwillig terug te gaan; ook als ze hier eigenlijk willen blijven: illegalen, uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen die nog wachten op de uitslag van hun asielaanvraag. Hoe doen ze dat? En hoe gaat het met de mensen die teruggekeerd zijn?Kunnen ze een bestaan opbouwen? En hoe kijken ze nu naar Nederland? Programmamaker Katinka Baehr onderzoekt het proces van terugkeer aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen die Nederland weer verlieten; vrijwillig, gedwongen en alles wat daar tussenin zit.

Radio Doc: Altijd oorlog | De mens en zijn verhaal - Afl. 3: Hoe vertel je een goed verhaal? | 02-07-2017

Download

Altijd oorlog: "Als onze twee Wereldoorlogen één aaneengesloten oorlog waren, dan was dat een kortere oorlog dan de oorlog die nu woedt in Afg­hanistan",zegt Gie Goris, auteur van het boek Opstandland.2016 was een grimmig recordjaar voor Afghanistan: nooit eerder werden volgens de VN zoveel burgers gedood en verwond. 2017 ziet er zo mogelijk nog slechter uit.Radiomaakster Hadewijch Vanhaverbeke zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen en welke rol het westen speelt in de lange reeks conflicten. Hadewijch is al langer geïnteresseerd in Afghanistan, maar nu haar zus er als vroedvrouw aan de slag is, vond ze het hoog tijd om haar kennis te verdiepen. In gesprek met deskundigen en ooggetuigen tekent ze de tragische geschiedenis op van een land in een oorlog zonder einde. - De mens en zijn verhaal - Afl. 3: Hoe vertel je een goed verhaal?: Mensen schijnen geboren verhalenvertellers te zijn, maar wat nou als dat je niet zo makkelijk afgaat? Luuk Heezen schaart zichzelf in die laatste categorie, en zoekt in een driedelige serie uit hoe je een goed verhaal vertelt.In de derde en laatste aflevering zoekt Luuk naar inspiratie bij politieke speeches, en moet hij zijn bevindingen in de praktijk gaan brengen door zelf een verhaal te vertellen. 

Radio Doc: "Wat is dit voor waanzin?!?" | De mens en zijn verhaal - Afl. 2: Hoe vormen we onze identiteit door verhalen? | 25-06-2017

Download

"Wat is dit voor waanzin?!?": De nieuwste voorstelling van theatermaker George van Houts is niet bedoeld als entertainment. Het is een theatercollege over een \"verbijsterend, wereldwijd complot\". Van Houts rekende op weerstand en kritiek, maar tot nu toe is er opvallend weinig commotie in de zalen. Complottheorieën zijn de laatste jaren dan ook steeds populairder geworden, ook bij intelligente mensen zoals van Houts zelf. Hoe komt dat? Hebben ze misschien gelijk? Radiomaker René van Es onderzocht de ideeënwereld achter de theatervoorstelling. Op basis van gesprekken met Van Houts, met critici, complotdenkers en debunkers, maakte hij een verhaal over wantrouwen en waarheid in een wereld waar alles mogelijk lijkt... - De mens en zijn verhaal - Afl. 2: Hoe vormen we onze identiteit door verhalen?: Hoe vertel je een goed verhaal? Mensen schijnen geboren verhalenvertellers te zijn, maar wat nou als dat je niet zo makkelijk afgaat? Luuk Heezen schaart zichzelf in dielaatste categorie, en zoekt in een driedelige serie uit hoe je een goed verhaal vertelt. Aflevering 2: hoe vormen we onze identiteit door verhalen?

Radio Doc: De mens en zijn verhaal. Afl. 1: welke vorm kies je? | Het Pretpark Voorbij | 18-06-2017

Download

De mens en zijn verhaal. Afl. 1: welke vorm kies je?: Hoe vertel je een goed verhaal? Mensen schijnen geboren verhalenvertellers te zijn, maar wat nou als dat je niet zo makkelijk afgaat? Luuk Heezen schaart zichzelf in die laatste categorie, en zoekt in een driedelige serie uit hoe je een goed verhaal vertelt. Aflevering 1: welke vorm kies je? - Het Pretpark Voorbij: Pretparken bestaan al eeuwen, maar hun toekomst is onzeker. Want de pret-industrie is door de hekken naar buiten gebroken, het dagelijks leven in. En je kunt nu thuis met een virtual reality-bril de achtbaan in.Dus moeten parken steeds meer investeren in steeds spectaculairder wildwaterpythons. Waar loopt dat dood? En waarom blijft die simpele Klimduin achter Kraantje Lek in Overveen ook na vierhonderd jaar nog populair?Radiomaker Marten Minkema probeert het antwoord te vinden in: 'Het Pretpark Voorbij.'

Radio Doc: Man met de microfoon - Onvoorstelbaar | 11-06-2017

Download

Man met de microfoon - Onvoorstelbaar: Voor de podcast Man met de microfoon reist radiomaker Chris Bajema met zijn oranje Ford Transit-busje door zijn eigen wijk, op zoek naar opmerkelijke korte verhalen. Één van die verhalen was zo ongelofelijk dat hij er een complete aflevering gaan wijdde en dat we er in Radio Doc een heel uur voor hebben vrijgemaakt.Het begint bij een bijzondere zoektocht. Jaren geleden werkte Marijtje in een muziekwinkel waar ze gebeld werd door een oudere vrouw. Die vertelde dat er een straatnaam naar haar overleden man was vernoemd. Haar man bleek, zonder dat zij het ooit geweten had, voor de oorlog een bekende jazzdrummer te zijn geweest. Chris zoekt het verhaal achter dit telefoontje uit en ontdekt gaandeweg een ander, nog veel onwaarschijnlijker, verhaal. 

Radio Doc: Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast | Verslavende smartphone | 28-05-2017

Download

Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast: In 1963 begon Wim de Bie zijn medialoopbaan als eindredacteur van het VARA-radioprogramma Uitlaat. Hoewel het radioarchief van Uitlaat grotendeels verloren is gegaan, vormt het deel dat bewaard is gebleven een blauwdruk van een tijd waarin de jongeren Nederland compleet hebben weten te veranderen. Een belangrijke aanvulling op het radioarchief van Uitlaat kwam recentelijk dankzij de uitgebreide privécollectie van Wim tot stand. Die collectie, bestaande uit vier verhuisdozen vol bandopnames, werd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geheel gedigitaliseerd. Dit alles vormde een belangrijke aanleiding om in het radioverleden van Wim te duiken. Vanwege de enorme populariteit op televisie van het duo Koot en Bie bleef het radioverleden van Wim wat op de achtergrond. Velen zullen wellicht niet weten dat het duo Koot en Bie in het radioprogramma Uitlaat voor het eerst landelijke bekendheid kreeg.In de Radio Doc 'Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast' nemen Wim en Marco Raaphorst een duik in het verleden en gaan zij hierover met elkaar in gesprek. Een Radio Doc van precies dezelfde tijdslengte als een Uitlaat-uitzending: 35 minuten. \"Eigenlijk is het een soort model-Uitlaat\", aldus Wim. Samen selecteerden ze diverse spraakmakende radiofragmenten van ondermeer W.F. Hermans, H.M van Randwijk, Provo Robert Jasper Grootveld, de Clicheemannetjes en Johnny de Selfkicker. Een aantal fragmenten komen uit de unieke privécollectie van Wim en sommige fragmenten waren nooit eerder op de radio te horen. Maar er is nog een andere belangrijke aanleiding om deze Radio Doc te maken en dat is de podcast Bie's Warboel die Wim onlangs is begonnen. Dankzij dit moderne medium dat op dit moment een opmars in Nederland maakt, is Wim in staat om in totale vrijheid met enige onvoorspelbare regelmaat zijn zelfgemaakte onvoorspelbare opnames te kunnen blijven maken. Het maakt de cirkel van ruim een halve eeuw radiomaken rond. Want nog altijd maakt Wim met een audiorecorder zelf opnames en richt hij de microfoon op bijvoorbeeld zijn eigen voeten, lopend door een grindbak. Een statement - moderne radiomakers hanteren de grindbak vaak als afschrikwekkend voorbeeld van het ouderwetse hoorspel. Maar Wim loopt dus wèl door de grindbak!  - Verslavende smartphone: Breng je wel eens meer tijd door op je mobiel dan je zou willen? Je bent niet de enige, sterker nog: app-ontwikkelaars halen álles uit de kast om je verslaafd te maken,ontdekte NRC-journalist Wouter van Noort voor zijn boek Is daar iemand?   Luuk Heezen onderzocht hoe dat werkt, en wat je er aan kunt doen.

Radio Doc: Misschien gebeurt er morgen wel iets natuurlijks | Lees dees - Afl. 1: De rode anjer van Elio Vittorini | 21-05-2017

Download

Misschien gebeurt er morgen wel iets natuurlijks: Verhalen van naasten over het van dichtbij meemaken van euthanasie, een programma van Leonie van Noort.Sinds de euthanasiewet in 2002 in werking trad, maken veel mensen gebruik van de mogelijkheid die de wet biedt. De publieke discussie gaat meestal over grensgevallen of uitzonderingen maar in verreweg de meeste gevallen verloopt het goed. Het proces van besluitvorming en uitvoering van euthanasie wordt dan door de toetsingscommissie beoordeeld als zorgvuldig. In 2016 overleden 6091 mensen in Nederland door euthanasie. Een veelvoud van dit aantal, partners, familieleden,vrienden, maakte euthanasie van dichtbij mee. Hoe is dat voor hen geweest, en hoe kijken ze daarop terug?De documentaire laat nabestaanden aan het woord over hun ervaringen. Zij respecteerden het besluit van hun dierbaren om voor euthanasie te kiezen, ze waren erbij toen de scen-arts langskwam en ze stonden aan het bed toen de dodelijke injectie werd toegediend. Een confronterende ervaring waarop zij in deze radiodocumentaire terugkijken. - Lees dees - Afl. 1: De rode anjer van Elio Vittorini: Ook briljante boeken is soms het tragische lot van de vergetelheid beschoren. Met de actie Schwob zet het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen elke maand een vergeten klassieker in de spotlights. Er zijn leesclubs, presentaties, discussies én met ingang van deze maand haakt de VPRO aan met de podcast 'Lees dees'. In aflevering 1: Anton de Goede in gesprek met schrijver Ernest van der Kwast en vertaalster Emilia Menkveld over de roman 'De rode anjer' van de Italiaanse schrijver Elio Vittorini. In Radio doc deze week een verkorte versie over het boek dat deze maand mei centraal staat.

Radio Doc: Seks is voor sukkels | Sterk water - Afl. 6: Vermist | 14-05-2017

Download

Seks is voor sukkels: Internet, muziekcultuur, film, tv, reclame; alles lijkt bol te staan van expliciete seks of verwijzingen ernaar. Mannen zouden er de hele dag aan denken en vrouwen eigenlijk ook, maar dan met iets langere pauzes tussendoor.Alleen, dat klopt niet helemaal. Er zijn ook mensen die het helemaal niets kan schelen, seks. Hele gewone, gezellige of ongezellige mensen, mooi, lelijk, aantrekkelijk of onaantrekkelijk. Ze moeten er niets van hebben. Ze doen er gewoon niet aan!Welkom in de wereld van de aseksualiteit. Of je een viriele macho bent of een sexy stoeipoes maakt daar niets uit.Een radiodocumentaire van Heleen HummelenEindmontage Arno Peeters. - Sterk water - Afl. 6: Vermist: Aflevering 6 van Sterk Water. Waar is Tom? Die vraag houdt in december een groot deel van Terschelling in zijn ban. Er wordt gezocht met honden, helikopters en honderden vrijwilligers. De laatste keer dat hij gezien werd, was hij aan het wandelen in de duinen. Sindsdien ontbreekt elk spoor, maar er gaan geruchten dat hij gezien wordt. Is het mogelijk om op een eiland te verdwijnen, ook al is iedereen naar je op zoek? Een verhaal over hoe sommige dingen onoverkomelijk zijn.Sterk water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst. Meer informatie over de serie via VPRO.nl/sterkwater.

Radio Doc: Met of zonder God | Sterk water - Afl. 5: De illegale zeehond | 30-04-2017

Download

Met of zonder God: Voor iemand die streng religieus is opgegroeid is er bijna geen grotere stap denkbaar dan afstand doen van je geloof. De overgang van een kant-en-klaar leven gewijd aan een God die alles in de gaten houdt, naar het besef dat je zelf moet bedenken wat waar is en het leren leven zonder God als vangnet. Dat proces is misschien maar met één ding te vergelijken: het vinden van God als je ongelovig opgroeide, met ongelovige familie en vrienden.Lotte van Gaalen maakte een dubbelportret van twee mensen die een tegengesteld proces doormaakten op zoek naar de parallellen: een vrouw die van haar geloof viel en een man die het licht zag. Beiden moesten opnieuw leren wat waar is en hoe te leven; beiden zijn niet los van wie ze ooit waren. - Sterk water - Afl. 5: De illegale zeehond: Aflevering 5 van Sterk Water. Hessel Wiegman heeft een groot hart voor dieren in nood. Al vijftig jaar haalt hij zieke zeehonden van het strand om ze te verzorgen. Zelfs wanneer Hessel ernstig ziek wordt, vangt hij hen op in zijn schuur. Stiekem. Totdat een boze buurman hem verraad en er een inval komt van de inspectie. Een verhaal over altruïsme, anarchisme en de liefde voor de natuur.Sterk water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst. Meer informatie over de serie via VPRO.nl/sterkwater.

Radio Doc: Het leven voorbij | Sterk water - Afl. 4: De Drenkeling | 23-04-2017

Download

Het leven voorbij: Het leven voorbij gaat over de laatste dagen uit het leven van een vrouw alvorens zij haar leven beëindigd. Over het steunen van een geliefde in een onvoorstelbaar moeilijke situatie. En over iemand laten gaan of juist iemand tegen willen houden uit liefde.Op een regenachtige zondagavond maakt de 36-jarigeMarianne een einde aan haar leven, het is dan 25 juni2000. De euthanasie wetgeving was toen nog niet ingevoerd en mensen met een doodswens konden nergens terecht.Slechts twee mensen had Marianne in vertrouwen genomen: haar moeder Janny en haar beste vriendin Wilma. Anderen, zoals haar goede vriend Ruud, waren niet op de hoogte van haar plannen.Vijf jaar nadat ze er voor het eerst over heeft gepraat, beëindigt Marianne haar leven. Voor haar moeder laat ze een cassette na met een audiodagboek van haar laatste dagen.Nu, ruim 15 jaar na haar dood, wil moeder Janny die opnames en het verhaal van haar dochter delen. Samen met vrienden Ruud en Wilma vertelt ze over Marianne's leven en de geplande dood. - Sterk water - Afl. 4: De Drenkeling: Aflevering 4 van Sterk Water. De zee rondom Terschelling ziet er heelijk uit, maar de stroming kan zeer verraderlijk zijn. Wanneer Jelle in de ochtendschemer een duik in het koude water neemt, verandert zijn leven voorgoed. Een verhaal over hoe je je soms moet overgeven aan dingen die groter zijn dan jezelf.Sterk Water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst.

Radio Doc: Als Ze Maar Van Me Af Blijven | Ster water - Afl.3: Schoenami | 16-04-2017

Download

Als Ze Maar Van Me Af Blijven: Begin april werden in Arnhem twee homo's in elkaar geslagen omdat ze hand in hand liepen. Met een betonschaar werden de tanden bij een van de jongens uit z'n mond gemept. Een golf van verontwaardiging trok er door Nederland. En daarbij stelde iedereen ook de vraag hoe dit toch mogelijk is, in het land waarin de acceptatie van LHBT'ers zo ver is gevorderd.        Nederlanders hebben de meest positieve opvattingen van Europa over lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT'ers). Samen met Denemarken en Zweden staan we bovenaan, zo laat het Sociaal en Cultureel Planbureau zien in een rapport uit 2016. Maar gevoelsmatig gaat het helemaal niet zo goed. Er is bijna elke week wel een nieuwsbericht over een incident van anti-homogeweld in Nederland.        Wat is er aan de hand? Is er daadwerkelijk meer anti-homogeweld, of horen we er in dit nieuwe mediatijdperk vooral meer over. Hoe dan ook zien we in verschillende onderzoeken dat het niet zo goed gaat met de LHBT'ers zelf. Ze zijn ongezonder, gebruiken substantieel meer drank- en drugs, hebben meer riskante seks en hebben vaker psychische problemen. Jongere LHBT'ers doen meer dan vier keer zo vaak een zelfmoordpoging als heteroseksuele leeftijdsgenoten.        Het zijn dramatische gegevens, die mogelijk iets zeggen over de werkelijke opvattingen van Nederlanders over LHBT'ers. Er is iets aan de hand waar we liever niet over willen praten. Documentairemaker Botte Jellema dook in alle rapporten, sprak met deskundigen en met slachtoffers van anti-homogeweld. - Ster water - Afl.3: Schoenami: Wanneer het hard begint te stormen, beginnen de handen van de eilanders te jeuken. Want wat zou er aanspoelen? Tijdenseen fikse februaristorm in 2006 sloegen 58 containers overboord van één van de grootste containerschepen ter wereld. Een dag later was het strand bezaaid met schoenen. Een kwart miljoen in totaal. Maar wat moet je met al die schoenen? Geeske begon een schoenenwinkel.Het leverde haar zoveel geld op dat ze er een auto van kon kopen. Maar deze typische eilanders-handelsgeest werd haar niet door iedereen in dank afgenomen. Een verhaal over hoe het is om jezelf te verliezen.

Radio Doc: De burger en de buttplug | Sterk water - Afl.2: Man over boord | 09-04-2017

Download

De burger en de buttplug: Waar kunst in een museum voorzichtig wordt benaderd, lijken kunstwerken in de openbare ruimte publiek bezit, iedereen heeft er een mening over. Bewoners komen in opstand omdat ze een kunstwerk onzinnig of aanstootgevend vinden. Bestuurders worden belaagd en uitgejouwd. In dit tumult moet de kunstenaar zich staande zien te houden. Maar welke rol heeft kunst in de openbare ruimte? Is het alleen stadsverfraaiing of kan een kunstwerk ook andere functies vervullen?De documentaire De Burger en de Buttplug volgt een aantal kunstwerken op hun hindernistocht door de openbare ruimte. Met o.a. aandacht aan Westland Wells, waar bewoners een rechtszaak aanspanden om de komst van een videokunstwerk tegen te houden. En het beeld Santa Claus in Rotterdam, waar een bruine kabouter met een anaaldildo lang de gemoederen bezig hield. Een documentaire van Prosper de Roos. Eindredactie Jair Stein. - Sterk water - Afl.2: Man over boord: Aflevering 2 van Sterk Water. Man over boord. Een gevreesde uitdrukking voor de honderden zeevaarders op Terschelling. Want als iemand aan boord dit roept, is de nachtmerrie begonnen. Op een stormachtige nacht in oktober wordt Wieb - een van de bemanningsleden van het schip de Friendship - wakker van een tikkend geluid tegen zijn slaapcabine. Hij loopt naar het dek om het loszittende werktuig vast te zetten, maar dan glijdt hij uit?.en valt overboord. In de ijskoude en kolkende zee. Een bloedstollend verhaal over hoe je leven getekend kan worden door het lot van anderen.Sterk Water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst.

Radio Doc: Een feit is maar een feit | Sterk water - Afl. 1: Flessenpost. | 02-04-2017

Download

Een feit is maar een feit: De lawine van nepnieuws maakt alle journalisten verdacht. Komt het ooit nog goed? Radiomaker Marten Minkema heeft de boel ook eens bedot. Vol goede bedoelingen, en voor de lol. Het was voorjaar 2001, in de laatste relaxte maanden voordat 9/11 onze deur intrapte. Op de redactie van Radio 1 zat Minkema persoonlijk in de knoop met 'nieuws'. Want wat is dat? Nou ja, mensenwerk natuurlijk: een keuze uit alles wat gebeurt. En je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Valt fopnieuws eigenlijk wel op? Dus bedacht Marten zelf eens wat voor de nieuwsuitzending van 30 maart, expres net geen 1 april.Maar anno 2017 kan foppen ab-so-luut niet meer. Dat betekent ontslag. Mogen journalisten het publiek ooit nog eens kietelen en een beetje prikkelen? Of zijn we alleen nog veilig als feitencheckers? Als gijzelaars van politici die de waarheid verdraaien voor macht en eigen gewin, terwijl ze journalisten uitmaken voor leugenaars. - Sterk water - Afl. 1: Flessenpost.: Kan je ware liefde vinden via flessenpost? Wat betekent het voor een kapitein om een bemanningslid te verliezen op zee? En hoe blijf je twee weken vermist op een klein eiland, terwijl alle eilandbewoners massaal op zoek naar je zijn?In Sterk water hoor je persoonlijke verhalen die het leven van de eilanders voor altijd veranderden. Het zijn verhalen die zich op geen enkele andere plek kunnen afspelen dan op het eiland. Want de zee die zich hieromheen uitstrekt, brengt niet alleen liefde of verloren spullen voor de jutters met zich mee, maar kan door de stroming ook zorgen voor gevaar.De gevolgen van ieder verhaal ? soms groot, soms klein ? zijn altijd voelbaar in de kleine en geïsoleerde gemeenschap. Op het eiland kan niemand écht anoniem blijven. Sterk water is een serie over veerkracht, lotsbestemming en de onderlinge afhankelijkheid binnen een kleine gemeenschap. In de zesdelige podcast-serie Sterk water van VPRO Dorst hoor je verhalen van Terschelling die schuren, raken en verwonderen.

Radio Doc: Ties Mellema - Knop om | Melle's tranendal | 26-03-2017

Download

Ties Mellema - Knop om: Er zijn momenten waarop je als saxofonist zou kunnen besluiten om op te houden met spelen: bijvoorbeeld als je rechterhand uitvalt of als je kanker krijgt. Gelauwerd saxofonist Ties Mellema maakte het allemaal mee en bleef er verrassend nuchter onder: hij moest door, grenzen verleggen. Toch maakte hij na zijn laatste ziekte een radicale keuze: Na 20 jaar verliet hij het roemruchte Amstel Quartet om meer tijd te hebben en zich te beraden op zijn muzikale toekomst. Radiomaker Arno Peeters volgde Mellema bij repetities en optredens, in de hotelkamer en in het ziekenhuis. Ze spraken over alle uitdagingen die achter hem liggen en de nieuwe mogelijkheden die in het verschiet liggen. - Melle's tranendal: De Amsterdamse fijnschilder Melle Oldeboerrigter (1908 - 1976) had werelberoemd kunnen worden, als hij was ingegaan op het aanbod voor een solotentoonstelling in het Louvre, of in zee was gegaan met schathemelrijke kunstverzamelaar Peggy Guggenheim.Maar door zijn eigenzinnige karakter, zijn de Jeroen-Bosch-achtige taferelen die hij schilderde vooral binnen de landsgrenzen bekend geworden.André Voskuyl en voormalig uitgever Wouter van Oorschot lanceren daarom de vernieuwde website http://tranendal.nl/melle, met informatie over de schilder in vier talen en een omvangrijk beeldarchief. Bovendien stellen ze 40 vroege, nauwelijks vertoonde werken tentoon, op de benedenverdieping van het huis in Amsterdam waar Melle een atelier had. Luuk Heezen ging bij hen langs.

Radio Doc: De Beul van Banda | Nachtwandeling | 19-03-2017

Download

De Beul van Banda: Aan de vooravond van de boekenweek een documentaire over het vaak verboden drama van Slauerhoff over Jan Pieterszoon Coen. In 1931 schreef J. Slauerhoff een toneelstuk waarin de VOC-topman Jan Pieterszoon Coen als een moordzuchtige despoot werd afgeschilderd. Een opvoering van dit stuk maakte de schrijver, die in 1936 overleed, niet meer mee. Het duurde dertig jaar voordat Jan Pietersz. Coen voor het eerst werd opgevoerd, door de Amsterdamse studentenvereniging Kothurne. Daarvoor waren drie eerdere pogingen om het toneelstuk ten tonele te voeren door opeenvolgende Amsterdamse burgemeesters verboden omdat de ontluistering van de zeeheld politiek gevoelig lag. Een besloten wereldpremière door Kothurne in 1961 werd door de toenmalige Amsterdamse burgemeester Van Hall oogluikend toegestaan. Tom Rooduijn spreekt met historici en betrokkenen bij de eerste voorstelling over de opvoeringsgeschiedenis van dit omstreden stuk.  - Nachtwandeling: Tien jaar geleden debuteerde de schrijver Robbert Welagen met z'n boek Lipari. Nu, na een decennium rondgedwaald te hebben in literaire kringen, vond hij het tijd worden om eens van een andere kant naar die wereld te kijken. Het boek dat daaruit is ontstaan heet Nachtwandeling, en het is een heuse detective. De nuchtere, wat knorrige detective Simon Mudde - geen groot lezer - krijgt de taak om een moord op te lossen.De schrijver Jacob van Herwijnen, nauwelijks bekomen van de toekenning van de Sebriko prijs (waarin de geoefende lezer meteen de Libris prijs herkent), is dood aangetroffen, dobberend in de Amstel. Hij blijkt vermoord. wat volgt is een nuchtere rondtocht door de literaire wereld, waarin Mudde de moordenaar zoekt en vindt.Mathijs Deen maakt met de schrijver een nachtwandeling langs de Amstel.

Radio Doc: Big Boukje 192 | Waarom Kies Jij? | 12-03-2017

Download

Big Boukje 192: Het is een historisch feit dat weinigen meekregen: vorig jaar gaf een Nederlandse koe voor het eerst 200.000 kilo melk. De gulle gever was Big Boukje 192: het paradepaardje van boer Knoef in Geesteren. Boukje(19 jr) is een vriendelijke, wat afstandelijke koe met een kleine uier, beste heupen en een grote muil. Hoe kreeg de mens de koe zo ver? Is dit een eindpunt van schandalige exploitatie van het beest? Een melkkoe avant la lettre? Of hebben we eindelijk door hoe we de koe zo op haar gemak kunnen stellen dat ze de melk vanzelf laat stromen? Net zoals een poes die bij liefdevolle benadering gaat spinnen? In de radiodocumentaire 'Big Boukje 192'van Jan Maarten Deurvorst, vliegen kenners elkaar flink in de haren over deze controversiële kwestie. Zo beweert een high tech boer dat de koe zich het liefst 5 keer per dag laat melken door een robot en dat de stal veel fijner is dan de weide, terwijl volgens de boswachter van de Oostvaardersplassen het rund juist het best gedijt wanneer het elk weertype, honger en epische gevechten doorstaat. Bij het kunstmatige inseminatie station van Grashoek ontdekten ze hoe het niet moest. Na een verbouwing, die nogal wat geluidsoverlast opleverde, konden ze al het stierensperma weggooien -een schadepostvan enkele tonnen- omdat de runderen totaal van slag waren. Volgens een dierenwelzijnsdeskundige valt een koe gewoon moeilijk te lezen,maar heeft ze in elk geval behoefte aan veiligheid, een kudde,herkauw-uren en een beetje liefde.Een ding is zeker: Boer Knoef heeft de record-melkafgifte vooral bereikt door een grenzeloze koeienliefde. 's Avonds, als heel Nederland achter de televisie zit,neemt boer Knoef plaats op een kruk in de stal en aait Big Boukje 192op haar pleasure spot onder de hals. - Waarom Kies Jij?: Kom je nooit een PVV-er tegen in het wild? Denk je dat alle GroenLinksers hippies zijn? Wil je wel eens weten waarom iemand een heel andere mening heeft dan jij? Met die vragen gingen de initiatiefnemers van WaaromKiesJij.nl de straat op. Ze zetten politieke tegenpolen tegenover elkaar en registreerden wat er gebeurde. Is Nederland net zo gepolariseerd als soms wordt beweerd of hadden de burgers meer met elkaar gemeen dan ze dachten?Luister naar Waarom Kies Jij? een korte ode aan de democratie van Maartje Duin en Laura Stek.Wil je zelf in gesprek met een politieke tegenpool, online of in het echt? Kijk dan op waaromkiesjij.nl

Radio Doc: De Verdwijners | De Trump-Bug | 05-03-2017

Download

De Verdwijners: Een audio-essay van Maartje DuinEen vader laat een brief op de keukentafel achter en verdwijnt, om jaren later op te duiken in Spanje. Een dichter dwaalt door de stad, opzoek naar plekken om onzichtbaar te zijn. Een Nederlandse vrouw woont al jaren alleen op een winderige berg in Turkije.Je oude leven achter je laten, spoorloos verdwijnen: iedereen fantaseert er wel eens over. Maar kan het nog? Radiomaker Maartje Duin onderzoekt het verlangen om te verdwijnen in een tijd waarin we meer dan ooit worden bekeken. Techniek:Arno PeetersAdviezen:Katharina SmetsEindredactie:Anton de GoedeMet speciale dank aan Gerrit Kalsbeek - De Trump-Bug: Spoorloos verdwijnen uit deze wereld lijkt sommige mensen aanlokkelijk. Maar om te verdwijnen moet er wel een wereld zijn. Wat nou als die ophoudt te bestaan? Met wetenschapsredacteur Maarten Keulemans en kinderboekenschrijfster Francine Oomen spreekt Leonie Wolters over verschillende versies van de apocalyps, actueel door de verkiezing van Trump.

Radio Doc: Het Leven van De Bovenlanden | Ontspoord | 19-02-2017

Download

Het Leven van De Bovenlanden: Zeven jaar staat het oude kantoor van KPMG in Amstelveen nu leeg. Het is een symbool geworden voor Nederlandse worsteling met kantorenleegstand. In Radio Doc komt het gebouw zelf aan het woord. - Ontspoord: Het lijkt normaal pubergedrag: stoer doen, steeds minder aan je ouders vertellen en veel blowen. In de meeste gevallen waait het ook over. Maar wat als dat niet zo is? Als je je broer of kind steeds verder ziet afglijden en niets lijkt te helpen? Documentairemaker René van Es portretteert een gezin waar een van de kinderen dusdanig ontspoord, dat zijn ouders zich gedwongen voelen hun eigen zoon uit huis te zetten.

Radio Doc: Gevangen in Panama | Tikkende tijdbom | 12-02-2017

Download

Gevangen in Panama: In november 2016 werd de Nederlandse journalist Okke Ornstein in Panama gearresteerd en in een gevangenis opgesloten vanwege zijn kritische artikelen over fraude en corruptie in dat land. Ornstein werkte sinds 2000 in Panama, waar hij radioreportages maakte en een weblogschreef over o.a. zakenlieden die investeringen met grote winstkansen aanboden, maar hun klanten van hun inleg beroofden. Enkele van die zakenlieden sleepten Ornstein voor het gerecht wegens 'smaad' en 'belediging' en Ornstein werd, zonder dat hij de kans kreeg zich te verdedigen, tot 38 maanden cel veroordeeld.  Zijn collega en goed vriend Gilles Frenken reisde naar Panama, zocht Ornstein op in de gevangenis, en volgde de acties achter de schermen om Ornstein weer op vrije voeten te krijgen.   - Tikkende tijdbom: Afgelopen vrijdag werd bekend dat er een onderzoek wordt gestart naar DCIS, het voorstadium van borstkanker. Vrouwen met een dergelijke diagnose worden vaak geopereerd en soms ook bestraald. Terwijl dit volgens patholoog Jelle Wesseling van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in veel gevallen misschien niet nodig is.Documentairemaakster Charlotte van Driesten zit in een ernstiger situatie. Vanwege het erfelijke borstkanker-gen is de afweging om al dan niet een preventieve operatie te ondergaan bij haar nijpender. In 'Tikkende tijdbom' maakt ze ons deelgenoot van haar situatie?Charlotte van Driesten maakte dit radioverhaal in eerste instantie voor zichzelf om een beslissing te kunnen nemen voor haar toekomst. Ook koos zij dit onderwerp voor haar afstudeerproductie aan de opleiding journalistiek van de Hogeschool Windesheim. Daarbij werd ze ondersteund door docent Willem de Haan, documentairemaakster Kim Faber, technicus Alfred Koster en Radio-doc-redacteur Anton de Goede.

Radio Doc: Schrijft U dat maar gerust in Uw krant | 05-02-2017

Download

Schrijft U dat maar gerust in Uw krant: Reconstructie van het duel Reve-Büch. Met opnamen van Gerard Reve die niemand ooit hoorde...In 1983 maakte Boudewijn Büch voor Het Parool en de KRO een interview met Gerard Reve. Reve deed felle uitspraken tegen immigranten, linkse politici en collega-schrijvers die tot veel ophef leidden. Het Parool distantieerde zich van het gesprek en de KRO zag af van uitzending. Reve zei dat zijn uitspreken uit hun verband waren gerukt, terwijl Büch bezwoer dat hij de schrijver letterlijk had geciteerd. Boudewijn Büch deponeerde de verzegelde banden van het interview bij de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam. Daar bleven ze in de kluis, tot Radio Doc van de erven én de KRO toestemming kreeg een keuze te maken uit alle opnamen van het nooit eerder uitgezonden vier uur (!) lange interview, nu eindelijk geopenbaard. Gemaakt door Tom Rooduijn

Radio Doc: Een tijd van daarvoor en een tijd van daarna | De Kus | 29-01-2017

Download

Een tijd van daarvoor en een tijd van daarna: Het is dit jaar 60 jaar geleden dat op 16 juli 1957 de eerste Nederlandse vliegramp met het toestel de Neutron plaatsvond in Biak, Nieuw Guinea. Aan boord tropenarts Dick Leiker met zijn vrouw en vier jonge kinderen. Hij is op weg naar Nederland om te promoveren op lepra.Samen met tien andere inzittenden wordt dokter Leiker gered door Paoea's die met hun prauwen de brandende zee op zijn geroeid. Het dramatische verlies van zijn gezin weerhoudt hem er niet van om zijn leven in dienst te stellen van de leprabestrijding en in 1967 richt hij samen met anderen de Leprastichting op die dit jaar 50 jaar bestaat.Over het ongeluk werd nooit meer gepraat. Zijn zoon Dick, uit een tweede huwelijk, komt er pas jaren later achter dat zijn vader al een heel leven achter de rug had in Nieuw Guinea voor hij werd geboren. In 2012 bezoekt hij de plekken waar zijn vader woonde en werkte. Hij wordt als een verloren zoon binnengehaald door mensen die zijn vader nog hebben gekend en 55 jaar op een teken van leven hebben gewacht van dokter Leiker.Lepra wordt ook wel een vergeten ziekte genoemd. Het komt voor op plekken waar grote armoede heerst en niemand naar om kijkt. Zendingsartsen, zoals dokter Leiker,zagen het als een roeping en hun medische plicht om juist daar hulp te verlenen. Het stigma rond lepra maakt de bestrijding en het voorkomen van besmetting bijzonder moeilijk. Zelfs nu nog in 2017, terwijl behandeling heel goed mogelijk is, leven veel mensen met de tragische gevolgen van de ziekte.Het verhaal van dokter Leiker, zijn persoonlijke drama en zijn toewijding als arts is een geschiedenis die niemand onberoerd laat.  Radiodocumentaire van Wineke van MuiswinkelEindredactie Ottoline Rijks NTR RadioDocTechniek Alfred KosterMet dank aan Dick LeikerDe Leprastichting - De Kus: Jeroen Henneman is een van Nederland's bekendste kunstenaars. Hij is een tekenaar, graficus, en beeldhouwer. Zijn bekendste beeld is De Schreeuw, het gedenkteken voor Theo van Gogh. Henneman geniet al sinds de jaren '60 bekendheid, maar recentelijk kwam hij in het nieuws omdat een van zijn beelden is weggehaald. Documentairemaker Leonie Wolters zoekt uit wat er met het werk is gebeurd. Luistert u naar: De Kus. Met muziek van Teitur, Land of the Loops en Andrew Bird

Radio Doc: Bevergekte | Ze namen hem mee | 22-01-2017

Download

Bevergekte: Je moet er in New York goed voor zoeken, maar als het je eenmaal opvalt, zie je ze overal: bevers. Je vindt ze op gebouwen van de overheid, muurschilderingen, zelfs op de badge van elke New Yorkse politieagent. Wat doet die bever daar? In een poging het antwoord te vinden komen we terecht bij milieukundige Dr. Joop Varekamp (Wesleyan University, Connecticut). Hij heeft een bijzonder verhaal over mode, syfilis, milieuvervuiling en klimaatverandering, waarbij de invloed van de bever groter is dan gedacht.  - Ze namen hem mee: Deze documentaire gaat over de uitbraak van de vogelgriep in 2002 die grote delen van Nederland raakte. De beelden van het ruimen van bedrijven de afgezette gebieden staan nog steeds op het netvlies. Geheel in overeenkomst met het plan van aanpak van de overheid in een dergelijke crisis. Maar ieder verhaal heeft twee kanten. Naast de pluimveehouderijen werden ook private eigenaren van ganzen, kippen en eenden geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Hun geliefde huisdieren moesten worden afgemaakt. Een documentaire van Tal Saried

Radio Doc: Een Groot Liefdesverhaal | 92 meter | 15-01-2017

Download

Een Groot Liefdesverhaal: Een radiodocumentaire over de liefde.De Liefde is het beste, sappigste, gevoeligste, verdrietigste onderwerp ooit om over te vertellen. Zelden worden er grotere stappen in een mensenleven gezet dan uit liefde. Er worden oorlogen om uitgevochten, er wordt verraad om gepleegd en vrede mee bezegeld. De liefde is universeel aanwezig; iedereen laat zich er door leiden. Maar de liefde is ook voor iedereen heel persoonlijk en uniek. De eerste zoen in het fietsenhok, die keer dat je met zijn trui aan in slaap viel, die wilde nacht in een klein tentje, de dag dat je een sms kreeg en zij het uitmaakte; je vergeet het nooit!In Een Groot Liefdesverhaal vertellen bijna 30 Nederlanders van jong tot oud over hun liefdesleven. Samen zijn die verhalen tot één groot gezamenlijk liefdesverhaal gesmeed.Idee en montage; Heleen Hummelen, Interviews; Mira Zeehandelaar, Wieky de Boer en Heleen Hummelen, Eindmontage; Arno Peeters.Mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Mediafonds vanuit de regeling Open Woorden.Met dank aan:Dinkie, Willem, Hasna, Ini, Theo, Koen, Roos, Tom, Janny, Anne, Bronja, Bob, Ineke, Nina, Peter, Vincent, André, Diederik, Femke, Juliette, Herman, Izaak, Judith, Karlo, Luca, Niek, Jac, Phebe en Christian - 92 meter: We nemen een duik in de wondere wereld van het free diven. In september brak Jeanine Grasmeijer een wereldrecord door zonder zuurstofflessen naar een diepte van 92 meter te duiken. Ze brak daarmee het vorige wereldrecord van de Russin Natalia Molchanova die op 2 augustus 2015 een fatale duik voor de kust van Ibiza heeft genomen en verdween. Er wordt verondersteld dat ze is overleden. Risico's van duiken op deze manier, zijn groot. Maar de duiker mag geen angst voelen. Onder water is adrenaline de grootste vijand. Gemaakt door Saar Slegers en Marieke Drost.

Radio Doc: De levensader van Pierre Courbois | Zika | 08-01-2017

Download

De levensader van Pierre Courbois: Wanneer jazzdrummer Pierre Courbois in de zomer van 2015 onderweg is naar zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk, krijgt hij een hartinfarct. Hij heeft even vakantie in het jaar waarin hij vijfenzeventig is geworden. Een kroonjaar dat hij viert met een jubileumtournee door Nederland. Om zijn hart te repareren halen de artsen een ader uit zijn been. Het been dat zo belangrijk is voor een drummer. Het doktersadvies luidt: twee jaar niet achter het drumstel. Is het een optie voor Pierre om te stoppen, midden in deze belangrijke tournee? Wat hij het liefste doet, vormt ineens een bedreiging.Een programma van Mijke van Wijk en Frank Jochemsen. - Zika: Het zikavirus zorgde een jaar gelden voor wereldwijde paniek na een uitbraak in Brazilië. Duizenden baby's werden geboren met een te kleine schedel. Verontrust vroegen wij ons af of de Nederlandse sporters wel veilig naar Rio konden afreizen voor de Olympische Spelen. Het evenement hebben we overleefd. Nu horen we nauwelijks nog over het zikavirus dat vooral voor zwangeren gevaarlijk blijft. Het is een ver-van-ons-bed-show. Behalve als je in Brazilië woont, zoals correspondent Caty Sherrif. Wat de doen als je een kinderwens hebt.

Radio Doc: Toen ik 5 was | Een voor allen en een paar voor zichzelf | 01-01-2017

Download

Toen ik 5 was: Een radiodocumentaire over jong verlies Sara (37) wil weten wie ze was als vijfjarige. Waar kon ze om lachen? Wat waren haar lievelingskleuren, stiekeme gedachtes of kleine angsten? Maar vooral: wat begreep ze van de dood?Sara was eigenlijk maar heel kort vijf. Haar driejarige zusje Anna stierf twaalf dagen na Sara's verjaardag. De eerst volgende herinnering is de geboorte van haar nieuwe zusje, dat was twee jaar later. Blijkbaar is er een gat in haar herinnering ontstaan. Nu ze haar eigen vijf-jarige dochter Yuki ziet opgroeien wordt Sara steeds nieuwsgieriger naar haar eigen kleine versie.Er werd thuis niet veel gesproken over de dood van Anna. Daar wil Sara nu verandering in brengen. In de documentaire spreekt ze met haar ouders, oom en tante, bestevriendinnetje, zusje en kleuterjuf over hun herinneringen. Kunnen zij vertellen hoe ze op de dood van haar zusje reageerde? Tussendoor praat Sara met haar dochter Yuki, die opvallend scherpe vragen en observaties heeft. Ook interviewt ze kinderen die een broertjeof zusje hebben verloren. Hoe ziet hun gevoelsleven eruit? Kunnen zij haar iets leren over haar als vijfjarige?Gemaakt door Sara Kolster en Laura Stek - Een voor allen en een paar voor zichzelf: Door een zware sneeuwstorm raakte het Groningse dorpje Huizingen in 1979 volledig afgesloten voor de buitenwereld. Alles raakte bedolven onder een enorme laag sneeuw. En van de weeromstuit valt ook de stroomvoorziening uit. Dit verhaal gaat over wat er gebeurd als je volledig op elkaar aangewezen bent. Samen de schouders er onder, of zijn er altijd een paar die zichzelf net iets meer toe-eigenen, uiteindelijk ten kosten van allen. Een verhaal van podcastmakers De Kostgangers.

Radio Doc: Als ik de liefde niet heb | 18-12-2016

Download

Als ik de liefde niet heb: De Rotterdamse priester Remy Jacobs en theatermaker Marjolijn van Heemstra speelden enige tijd geleden een heftige voorstelling over het misbruik binnen de kerk. Jacobs, zelf ooit slachtoffer van dat misbruik, doorbreekt na lang beraad met zichzelf het zwijgen, en roept de geloofsgemeenschap en vooral de paus op tot meer openheid en liefde en minder hypocrisie. De voorstelling 'Als ik de liefde niet heb' werd een persoonlijk verhaal over liefde en de afwezigheid daarvan, over machtsmisbruik binnen systemen en de vraag hoe een kwetsbaar individu zich staande houdt tegenover grote structuren. Maar daarmee was het nog niet klaar. In deze documentaire hoort u het vervolg van Remy en Marjolijn zelf. En passant redden ze nog even een mensenleven.

Radio Doc: Dit is mijn land | Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 13 - Hoe er bij te horen | 11-12-2016

Download

Dit is mijn land: Na 52 jaar burgeroorlog ligt er in Colombia een vredesakkoord tussen de regering en guerrillabeweging FARC. De oorlog begon om een eerlijkere verdeling van land, maar eindigde in een bloedig conflict dat draaide om drugs en macht. Daarbij vielen honderdduizenden doden en hebben bijna zes miljoen mensen hun huis en grond moeten ontvluchten.Radiomakers Margot de Nooijer en Sytske Jellema onderzochten in radiodocumentaire 'Dit is mijn land' de betekenis van de grond in Colombia. Dat deden ze via verhalen van onder meer een gevluchte boerin in de hoofdstad die terugverlangt naar haar land, een voormalig FARC-strijder die landmijnen uit de grond haalt die hij er ooit zelf in stopte, en een paramilitair commandant die vertelt hoe hij zijn verse lijken in de aarde begroef.De onwaarschijnlijke verhalen vinden hun nuchtere tegenhanger in het werk van de Nederlandse Mathilde Molendijk van het Kadaster International. Haar missie is de Colombiaanse grond gemeten en gekadastreerd krijgen, om daarmee bij te dragen aan een transparante en vreedzame toekomst. Gaandeweg ontstaat het beeld van een land waar de aarde de voedingsbodem werd van dromen en nachtmerries, hoop en chaos, leven en dood.Dit programma kwam tot stand met steun van het Mediafonds. - Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 13 - Hoe er bij te horen: Jewilt uniek zijn, net als iedereen. En toch voel je de behoefte omdeel uit te maken van een groep die dezelfde dingen mooi, belangrijken grappig vindt als jij. Maar wat als je walging voelt bij je eigenclan? Of als de groepsleden je niet herkennen als een van hen? Indeze aflevering twee verhalen over mensen die met pijn en moeiteaansluiting zoeken bij anderen.AlsValerie op haar twintigste naar Nederland komt, doet ze haar best omerbij te horen. Maar de taal blijkt zo moeilijk dat ze alleen opafstand naar haar nieuwe landgenoten kan kijken. Hoe langer ze hieris, hoe meer ze haar persoonlijkheid voelt krimpen.Opeen dag neemt Peter een pijnlijk besluit: hij vertrekt voorgoed bijde club waar hij al zijn hele leven komt en gaat op zoek naarvoetbalfans die meer op hem lijken.Eenverhaal gemaakt door René van Es en Tessa de Vries.

Radio Doc: Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 12 - Hoe te leven met je spiegelbeeld | De vernieuwer - Portret van de architect Herman Hertzberger | 04-12-2016

Download

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 12 - Hoe te leven met je spiegelbeeld: Aflevering 12 van Het leven, een gebruiksaanwijzing. Wat als je spiegelbeeld niet reflecteert wie je zou willen zijn, of wie je ooit was? In deze aflevering worstelen twee mensen met de consequenties van een metamorfose. Wie ben je, als je er niet langer als jezelf uitziet? Gemaakt door Laura Stek en Tjitske Mussche. - De vernieuwer - Portret van de architect Herman Hertzberger: Ruim een halve eeuw werkte Herman Hertzberger (84) aan een imposant en vernieuwend bouwkundig oeuvre: onder meer de Studentenflat in de Weesperstraat in Amsterdam, Centraal Beheer in Apeldoorn, Vredenburg in Utrecht en het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Ondertussen is de architect steeds vaker betrokken bij de vernieuwing van zijn eigen gebouwen.Hertzberger bezoekt, met documentairemaker Tom Rooduijn, behalve een aantal van zijn ontwerpen ook door hem bewonderde bouwwerken van collega's en ontmoet architecten gespecialiseerd in de restauratie van twintigste-eeuws bouwkundig erfgoed. Op deze rondreis verklaart Hertzberger zijn opvattingen over een speelse architectuur van de menselijke maat uit gebeurtenissen in zijn jeugd.

Radio Doc: Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 11 - Hoe een ander te veranderen | Plastic Jagers ? Uit: MakersRadio | Resonanties ? Uit: De Kostgangers | 27-11-2016

Download

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 11 - Hoe een ander te veranderen: Het is al moeilijk genoeg om jezelf in de hand te houden, maar anderen zijn al helemaal niet te sturen. Terwijl het leven zoveel fijner zou zijn als de mensen om ons heen gewoon deden wat wij wilden. De hoofdpersonen in deze aflevering onderzoeken wat het beste werkt om wenselijk gedrag te bevorderen bij familie en zelfs bij wildvreemden.Addie krijgt van de gemeente de opdracht om iets te doen aan rondslingerend vuil. Maar hoe kan hij een anonieme groep mensen duidelijk maken dat ze iets verkeerd doen?

Lara heeft haar dochter bijgebracht om goed op te ruimen en haar spullen altijd op dezelfde plek te leggen. Die opvoeding heeft misschien iets te goed gewerkt...Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson en Stef Visjager - Plastic Jagers ? Uit: MakersRadio: MakersRadio is een verhalende podcast over wetenschap en cultuur, gemaakt door Richard den Haring en René van Es. De reeks wordt gekenmerkt door gedurfde montage, spannende soundscapes en broodnuchtere voice overs. In dit verhaal volgen we avonturier Merijn Tinga, die in 2015 zijn hele gezin meenam op zeilreis over de Oostzee. Na afloop van de reis werd Tinga voor de rechter gedaagd. Wat ging er mis? - Resonanties ? Uit: De Kostgangers: De Kostgangers is een serie verhalen over de menselijke ervaring vanuit de economie, de kunst of de exacte wetenschap. De nieuwsgierigheid van radiomakers Geert van de Wetering en Daniële Emans staat in de reeks centraal, en dat betekent dat alle mogelijke onderwerpen aan bod kunnen komen: van een conflict over het design van een kunstboek tot de vraag wat er overblijft van gemeenschapszin als een dorp ingesneeuwd raakt. De laatste aflevering staat geheel in het teken van resonanties, met verhalen over o.a. de snaartheorie en een geniale roofspin die de trillingen van een dood blaadje perfect nabootst. Het verhaal dat wij laten horen van deze uitzending gaat over de vraag wanneer muziek vals is, en hoe een wonderschoon concert ineens onverdraaglijk kan worden.

Radio Doc: RESET | Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 10 - Hoe een goed mens te zijn? | 20-11-2016

Download

RESET: In juli 2010 krijgt de Amsterdamse Joanne Brouwer een zwaar fietsongeluk in Spanje. Ze zweeft 6 dagen lang tussen leven en dood in het ziekenhuis van Leon. Wanneer Joanne ontwaakt uit haar coma, kennen haar familieleden haar nauwelijks terug. Joanne, die altijd nogal zwaar op de hand was, is nu een euforische uitgelaten versie van haarzelf. Ze maakt de ene grap na de ander, geniet intens van mierzoete automatenkoffie, die ze daarvoor niet kon velen, en vliegt iedereen om de hals. Zo gauw ze weer kan lopen, danst ze alleen door haar ziekenhuiskamer, met Michael Jackson op 
haar koptelefoon. Zielsgelukkig. Haar man is in eerste instantie enorm opgelucht. Maar dan slaat de twijfel toe: moet ik met dit lachebekje de rest van mijn leven door?

Het is een probleem waar veel mensen mee worstelen na een coma, Het ego is diepgaand veranderd. Veel mensen voelen zich herboren.
Het  gaat dat zo ver dat de ex-patiënten een nieuwe naam aannemen. Of twee fotoalbums in de kast hebben staan: een van de babytijd en een van het leven na de coma.

In de radiodocumentaire Reset van Jan Maarten Deurvorst vertellen drie patiënten hoe ze worstelden met hun ego na hun 'reset'. Dat vanzelfsprekende zaken als lopen, praten, 
vriendschap en seks totaal niet meer vanzelfsprekend waren. Hoe ze afscheid moesten nemen van alle verworvenheden van het oude ik. Maar ook, dat na de coma nieuwe perspectieven zich aandienden. Zo leerde de voormalige zangpedagoog Marianne Verkade intens genieten van stilte nadat ze hersenletsel opliep bij een bijna fatale val van de trap. Haar vakanties zijn nu zoektochten naar totale stilte. De Antwerpse Jeroen 
Willemsen die voor zijn ongeluk vooral bezig was met seks, drugs and rock and roll leerde eindelijk hoe hij moest leven. Hij reist het hele Vlaamse lezingscircuit af om mensen die dit proces niet doormaakten te helpen. - Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 10 - Hoe een goed mens te zijn?: Hoeveel moet je doen voor anderen om je goed te kunnen voelen over jezelf? En wat is het belangrijkste bij het verrichten van goede daden: de intentie of de uitkomst? In deze aflevering proberen twee mensen tot een eerlijk oordeel te komen over zichzelf en hun acties.Martin neemt zich al jong voor om geen vlieg kwaad te doen, in de hoop het anders aan te pakken dan zijn vader. Maar goede intenties blijken niet genoeg.Jaron Schoone werkt met plezier en toewijding op het advocatenkantoor van strafpleiter Geert-Jan Knoops. Tot de twijfel toeslaat over het soort mensen dat je als strafadvocaat moet helpen verdedigen.Een verhaal gemaakt door Jair Stein en Tom Hofland.

Radio Doc: Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 9 - Hoe de juiste keuze te maken | Held op een hijskraan? | 13-11-2016

Download

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 9 - Hoe de juiste keuze te maken: Als je weet wat je wil, is het makkelijker te bepalen welke kant je op moet. Maar het wordt lastig als de mensen om wie je geeft een andere richting voor je ingedachten hebben. In deze aflevering vertellen drie mensen over hun poging tot de beste beslissing te komen en over het afscheid van de dingen waar ze niet voor kiezen. Hans staat op een kruispunt in zijn leven: als hij afkickt van drugs wordt het misschien mogelijk om een echte liefdevolle relatie te hebben. Tegelijk weet hijdat hij er een leven voor terug krijgt dat nooit even intens zal voelen als wat hij gewend is. Waël moet beslissen hoe hij zijn zondagen invult. Wordt het voetbal of de moskee? Om tot de juiste keuze te komen, gaat hij te rade bij dichters en filosofen. Theatermaker Lisa wil het liefste zelf geen keuzes maken. Ze zoekt naar creatieve manieren om de meest triviale besluiten aan andere over te laten. - Held op een hijskraan?: Een hijskraan beklimmen zonder veiligheidsharnas of met een dun koordje aan een rotswand bungelen; het is niet ongevaarlijk. De een doet het zonder blikken of blozen en geniet er zelfs van, een ander moet er niet aan denken.In de documentaire 'Eigen risico' hoorde u een paar weken geleden verhalen over mensen die zulke grote risico's nemen.Vandaag komt in 'Held op een hijskraan?' de vraag aan de orde of er bij die mensen misschien ook sprake is van een specifieke psychische gesteldheid. Wie zijn het, die dit soort gevaarlijke dingen doen?Een documentaire van Heleen Hummelen over de vraag waar roekeloosheid vandaan komt en of die ook ergens goed voor is. Met onder andere expeditiearts Ronald Hulsebosch, hoogleraar psychiatrie Theo Doreleijers, stuntman Rob de Groot  en suïcidespecialist JanMokkenstorm Gemaakt door: Heleen HummelenEindredactie Anton de GoedeEindmontage Arno Peeters

Radio Doc: De Theorie | Het leven, een gebruiksaanwijzing ? Afl. 8: Hoe niet in te grijpen | 06-11-2016

Download

De Theorie: Een carrière in de wetenschap verloopt meestal volgens vaste patronen: studeren aan een universiteit, jarenlang onderzoek doen en collega's die het werk steeds kritisch toetsen. Maar wat als je zomaar een theorie hebt bedacht, zonder expertise, ervaring of scholing? Wat moet je doen als outsider om serieus genomen te worden door de wetenschap? Radiomaker René van Es sprak mensen met een theorie waar ze heilig in blijven geloven, ook al willen de hoogleraren niet naar hen luisteren. - Het leven, een gebruiksaanwijzing ? Afl. 8: Hoe niet in te grijpen: Soms is niets doen beter dan iets doen. Maar het is niet eenvoudig om te moeten toekijken van de zijlijn zonder in actie te mogen komen. Hoe kun je jezelf in de hand houden als handelen uit den boze is? In deze aflevering twee verhalen over zeer verschillende mensen die de kennis en kunde hebben om in te grijpen, maar dat niet mogen doen.Dingeman Swank is chirurg. Mensen die na een buikoperatie last bleven houden van chronische pijn, hielp hij met een operatie van hun klachten af. Zijn patiënten waren hem enorm dankbaar, maar nu mag hij de procedure niet meer uitvoeren.Marloes Coenen is drievoudig wereldkampioen Mixed Martial Arts. Binnen de kooi mag bijna alles: van slaan en schoppen, tot werpen en wurgen. Maar buiten de kooi moet ze zich inhouden om haar kracht niet in te zetten tegen agressie en brutaliteit.Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche en Julie Blussé.

Radio Doc: De vader van Bert | Het leven een gebruiksaanwijzing - Afl 7: Hoe een bittere pil te slikken | 30-10-2016

Download

De vader van Bert: Bert van der Sluis is de zoon van een Italiaanse gastarbeider die in de jaren zestig naar Nederland kwam om in een fabriek te werken. Het enige dat Bert van zijn biologische vader weet is zijn voornaam, en dat deze Giuseppe zijn moeder tegenkwam in de Rutex, een Utrechtse dansgelegenheid.Al meer dan vijftig jaar zoekt Bert zonder succes. Ook al heeft Bert tot nu toe zijn vader nog steeds niet gevonden, hij ontdekt wel de Italiaan in zichzelf. De zoektocht is bepalend geworden voor zijn identiteit. Maar niet iedereen in Bert's omgeving kan mee in het verhaal. Zoon Gianni heeft een hele andere kijk op de gevolgen.Afgelopen zomer ontvangt Bert dan eindelijk een mysterieus bericht uit Sicilië dat misschien wel tot een ontknoping leidt.Regisseur: Elsbeth DijsktraEindredactie: Ottoline RijksSamenstelling: Wineke van Muiswinkel en Alfred KosterTechniek: Alfred Koster - Het leven een gebruiksaanwijzing - Afl 7: Hoe een bittere pil te slikken: Er zijn dingen in het leven waar we geen controle over hebben. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Blijf je vechten tegen het noodlot of leg je je neer bij een leven waar je niet voor hebt gekozen? In deze aflevering worden drie mensen geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid waar ze niet op zaten te wachten. Als Anke in een depressie raakt, krijgt ze pillen voorgeschreven waarvan de dosis steeds verder moet worden opgehoogd. Maar met elke 20 milligram van het medicijn blijkt ze 20 kilo aan te komen. Yvonne is smoorverliefd als ze Paul ontmoet. Dat hij foute schoenen draagt neemt ze voor lief. Maar dan wordt duidelijk dat er wel meer dingen zijn die ze van hem zal moeten accepteren, als ze met hem verder wil. Willem heeft een prachtige tuin. Er is maar een probleem. De enige plek waar zon is, blijkt bezet.Een verhaal gemaakt door Stef Visjager en Lotte van Gaalen

Radio Doc: Engels zonder de Engelsen | Het leven een gebruiksaanwijzing Afl 6: Hoe te doen alsof er niets aan de hand is | 23-10-2016

Download

Engels zonder de Engelsen: Zo gauw duidelijk werd dat de Britten voor de Brexit hadden gestemd, begon het te broeien. De burgemeester van Beziers twitterde (in het Frans) dat de Engelse taal iedere legitimiteit in Brussel had verkwanseld. Ook andere Franse politici vonden dat hetEngels niet meer een van de drie werktalen van de EU kon zijn. Het Frans leek hen veel geschikter. Maar Engels raakt zijn positie als wereldtaal niet zomaar kwijt, wat de Fransen ook proberen. Over het ENgels als wereldtaal hoort u taalwetenschapper Arthurvan Essen en Latinist Piet Gerbrandy in deze documentaire van Leonie Wolters: Engels zonder de Engelsen. - Het leven een gebruiksaanwijzing Afl 6: Hoe te doen alsof er niets aan de hand is: Als we in de problemen komen moeten we op zoek naar een oplossing. Dat is de rationele benadering waar veel van ons mee zijn grootgebracht. Maar er zijn mensen die een andere strategie toepassen: zij ontkennen dat er een probleem is en gaan door met hun leven alsof er niets is veranderd. Werkt dat?In deze aflevering proberen twee mensen te doen alsof er niets aan de hand is, terwijl hun levens volkomen ontregeld zijn. Joost raakte na 52 jaar zijn zicht bijna volledig kwijt, waardoor hij alleen nog een waas ziet. Eva werd 's nachts op straat hardhandig aangerand. Beiden proberen uit alle macht door te gaan zoals ze altijd al deden.

Radio Doc: Eigen risico | Het leven, een gebruiksaanwijzing - Afl. 5: Hoe te helpen | 16-10-2016

Download

Eigen risico: Met lawinegevaar een berg beklimmen.Oorlogsgebied in Afghanistan verkennen. Als vrouw alleen door Oost-Europaliften. Vrijwilligers?De meeste mensen hebben een instinctieveafkeer van risico?s. En we leven niet bepaald in een cultuur die waaghalzen opeen voetstuk zet. Toch zijn er mensen die zich vol overgave in een situatiestorten die wel eens fataal zou kunnen aflopen. Wat bezielt hen?Documentairemakers Saar Slegers en MariekeDrost vroegen drie durvers hoe zij het gevaar navigeren en hoe ze omgaan meteen omgeving die hen niet begrijpt ? en soms sterk veroordeelt. En ze vroegenzich ook af: heeft risico mijden niet ook zijn risico?s? Met o.a.oorlogscorrespondente Bette Dam off piste skiër Michiel Engelsman en bore out coach Frouke Vermeulen. - Het leven, een gebruiksaanwijzing - Afl. 5: Hoe te helpen: Anderen helpen maakt gelukkig. Geen wonder dus dat het helpen van de hulpelozen voor sommigen een soort missie is, waar ze al hun tijd aan besteden. Maar wat doe je als je hulp niets uithaalt? Of als mensen je hulp niet waarderen?Kees en Bianca zijnnatuurbeschermers die geen moment rust kennen. Elke manke duif word door henverzorgd en elk bouwproject in de buurt houden ze scherp in de gaten, zodat ergeen slachtoffers vallen onder nestelende dieren. Het is nobel werk, maar zemaken er niet altijd vrienden mee. Ans werkt in eenbibliotheek in een Huis van Bewaring, waar ze een leesclub heeft opgezet voorgedetineerden. Kan ze hen met behulp van literatuur een uitweg bieden uit decriminaliteit?Een verhaal gemaaktdoor Frederique Melman en Marije Schuurman Hess.

Radio Doc: Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 4: Hoe je niet schuldig te voelen? | Het Wilgenhof Geheim | 09-10-2016

Download

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 4: Hoe je niet schuldig te voelen?: Mensen zonder schuldbesef worden psychopaten genoemd of monsters. Maar dit soort gewetenloze types zijn schaars. Veel vaker komt het voor dat mensen juist kampen met een overschot aan schuldgevoelens. Hoe daarvan af te komen? In deze aflevering proberen twee mensen de stem van hun geweten tot zwijgen te brengen. Casper vindt de kreeft een van de mooiste dieren die er bestaan; niet eenvoudig als je kok bent dagelijks kreeften in kokend water moet gooien voor de optimale smaak. Om zijn schuldgevoel tegen te gaan heeft Casper een ritueel bedacht.Als kind voelde Eva zich schuldig als ze naar cd's luisterde, en dat ze wist dat al haar klasgenootjes gedood zouden worden door God. Ze groeide op als Jehova's Getuige en kreeg daardoor een extreem besef mee van goed en fout. Inmiddels is Eva van haar geloof gevallen, maar de schuldgevoelens zijn niet verdwenen.Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos en Anne de Vroomen. - Het Wilgenhof Geheim: Programmamaker Joost Wilgenhof (1967) schrikt als hij hoort dat zijn overleden vader heeft overwogen om zijn broer in te zetten als informant voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Hoewel zijn vader het idee nooit heeft uitgevoerd, denkt Joost: \"Dat gaat wel heel ver! Wat weet ik nog meer niet van hem?\"Henny Wilgenhof werkte tussen 1975 en 1985 voor de Politieke Inlichtingen Dienst (PID) in Wageningen. Hij overleed in 1989. PID'ers waren politiemensen die naast hun gewone politiewerk taken uitvoerden voor de BVD. Een dubbelfunctie die zich grotendeels afspeelt buiten het gezichtsveld van collega's en zijn gezin.Joost Wilgenhof onderzoekt wat tot nu bedekt bleef en leert zijn vader in Het Wilgenhof Geheim opnieuw kennen. Daarbij komt de maker ook onbekende kanten van zichzelf tegen.Een documentaire van Joost Wilgenhof. Sound-design: Arno Peeters. Acteur: David Vos.

Radio Doc: Oren Overal | Het leven, een gebruiksaanwijzing - Afl. 3: Hoe te vergeten | 02-10-2016

Download

Oren Overal: Nog nooit kon afluisteren zo massaal als nu. We dragen allemaal volgbare smartphones en ook onze computers thuis hebben achterdeurtjes. Maar wat zou dat? Brave mensen hebben toch niks te vrezen? Toch wel, denkt journalist Huib Modderkolk van de Volkskrant. Zelf heeft hij sterke aanwijzingen te zijn gehackt, en dat voelt niet prettig. Met radiomaker Marten Minkema probeert hij uit te vinden of zijn vermoeden klopt en wie de afluisteraars zijn. En passant ontdekken ze hoe doodnormaal het tappen van gewone burgers nu al is en stuiten ze op curieuze buitenlandse luistervinken. - Het leven, een gebruiksaanwijzing - Afl. 3: Hoe te vergeten: Het leven, een gebruiksaanwijzingWorstelingen in het bestaan in een 14-delige radioserieVan de makers van Plots en Toendra.In aflevering 3 van Het leven, een gebruiksaanwijzing: Wat is erger: iets verliezen of iets nooit meer kwijtraken? Verhalen van mensen die worstelen met herinneringen aan wat ze hadden, wie ze waren en wat ze niet meer terug kunnen krijgen.Makers Jair Stein & Esma Linnemann.

Radio Doc: De littekenatlas | Het leven, een gebruiksaanwijzing - Afl. 2 | 25-09-2016

Download

De littekenatlas: Niets was zo veel in het nieuws het afgelopen jaar als de komst van vluchtelingen naar Europa. De grootste groep vormen de Syriërs, die vanwege de oorlog een verblijfsstatus krijgen. Maar vluchtelingen uit andere delen van de wereld zijn in de asielprocedure afhankelijk van de geloofwaardigheid hun vluchtverhaal. En verhaal dat vaak pijnlijk is. Een verhaal dat niet iedere vluchteling even makkelijk vertelt. Soms gaat het daarom mis en wordt een asielverzoek afgewezen. Vluchtelingen hebben dan nog één laatste middel om in te zetten, hun eigen lichaam. Na afwijzing van het asielverzoek kan een asielzoeker aan de stichting IMMO in Diemen vragen om een medisch onderzoek ter ondersteuning van het asielverhaal. Vertoont dat lichaam sporen van fysiek of psychisch geweld?IMMO staat voor Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek en het is een onafhankelijke organisatie die medisch onderzoek doet bij asielzoekers die zeggen dat ze zijn gemarteld. De onderzoekers zijn artsen en psychologen die dit werk als vrijwilliger uitvoeren. Met de uitslag van zo'n medisch onderzoek krijgt een asielzoeker vaak alsnog een verblijfsstatus.Sinds vorig jaar hebben medische zaken een officiële rol gekregen in de Nederlandse asielprocedure door nieuwe regels van de Europese Unie.Deze documentaire volgt onder anderen arts Evert Bloemen van het IMMO en Sambo, die gemarteld werd in Burkina Faso. En deze documentaire belicht een nieuw hulpmiddel dat IMMO in gaat zetten: de littekenatlas.Een documentaire van Guido Spring. - Het leven, een gebruiksaanwijzing - Afl. 2: Aflevering 2 van Het leven, een gebruiksaanwijzing. Om ècht te voelen dat je leeft, moet je jezelf helemaal laten gaan. Maar hoe voorkom je dat je uit de bocht vliegt als je de remmen los laat? Makers Laura Stek en Frederique Melman.

Radio Doc: Rottumerplaat | Het leven, een gebruiksaanwijzing | 18-09-2016

Download

Rottumerplaat: Rottumerplaatis van alle Waddeneiland het minst toegankelijk voor publiek. In de zomer wonener vogelwachters, nu en dan komt een boswachter poolshoogte nemen, maar verderis het eiland het domein van vogels en zeehonden. Bij hoge uitzondering mochtafgelopen winter een klein gezelschap een halve dag onderzoek doen op hetstrand. Mathijs Deen, radiomaker en schrijver van het boek De Wadden, mochtmee.  - Het leven, een gebruiksaanwijzing: Worstelingen in het bestaan in een 14-delige radioserieVan de makers van Plots enToendra.Afl1 'Hoe je stem te vinden'. Makers: Jennifer Pettersson en Lotte van Gaalen

Radio Doc: Hello World.exe | Thuiskomst | Mens en Natuur | 11-09-2016

Download

Hello World.exe: Wat kunnen we verwachten van robotica in de toekomst?Deze enorme technologische ontwikkeling brengt Stan Hulsen terug tot behapbare vragen: wanneer accepteren we een robot als gesprekspartner? Waar gebeurt dat eigenlijk al?Een documentaire van Stan Hulsen, School voor Journalistiek, HogeschoolUtrecht. - Thuiskomst: Ede komt regelmatig in het nieuws als stad waar deintegratie tussen verschillende bevolkingsgroepen moeilijk verloopt. Dat wektede nieuwsgierigheid van maker Jonathan van der Horst, hij is er immers zelfopgegroeid. Hij gaat terug naar Ede om daar de stemming te peilen.Een programma van Jonathan van der Horst, Koninklijk Conservatorium,Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. - Mens en Natuur: Ede komt regelmatig in het nieuws als stad waar deintegratie tussen verschillende bevolkingsgroepen moeilijk verloopt. Dat wektede nieuwsgierigheid van maker Jonathan van der Horst, hij is er immers zelfopgegroeid. Hij gaat terug naar Ede om daar de stemming te peilen.Een programma van Jonathan van der Horst, Koninklijk Conservatorium,Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Trailer - Het leven, een gebruiksaanwijzing

Download

Radio Doc presenteert een nieuwe serie korte documentaires van de makers van Toendra en Plots

Radio Doc: Back to the roots | Flashback | De regen die naar boven valt | 04-09-2016

Download

Back to the roots: Honderd jaar geleden werd Manou Boeykens oma geboren in Boedapest. Ze ontvluchtte als kind de armoede die er heerste en zo kwam ze in Vlaanderen terecht. Nu, in 2016, reist de maakster naar het Boedapest van haar oma Rosa.Een documentaire van Manou Boeykens, Opleiding journalistiek, Artevelde Hogeschool, Gent. - Flashback: Hij is nog maar net 18 jaar als de hoofdpersoon uit Flashback met zijn vrienden een snackbar overvalt. Wat een slimme actie lijkt om snel aan geld te komen draait uit op een grote mislukking. Een hoorspel dat je meeneemt naar jonge vrienden en wilde plannen met grote gevolgen.

Maker is Jeansen Djaoen, verslaggever van FunX. - De regen die naar boven valt: Kun je een psychose begrijpen? Hoe voelt dat? Wat zie en hoor je? En wanneer ben je eigenlijk psychisch ziek? Met deze vragen voert Xandry van den Besselaar een intiem gesprek met haar huisgenoot en vriend Willem, die na drugsgebruik psychotisch werd.Een documentaire van Xandry van den Besselaar, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Radio Doc: Slapeloosheid | Niet mijn oorlog | 28-08-2016

Download

Slapeloosheid: Waarom slaapt de één altijd als een roos en ligt de ander nachtenlang wakker? Wat veroorzaakt slapeloosheid en is er wat aan te doen?De groep jonge makers trekt langs deskundigen en spreken de slapeloze Maarten in een poging slapeloosheid te ontrafelen.Een programma van Egbert Minnema, Suus Boschloo, Priscilla Slomp, Roos Wiegerink en Roze Heijnen, studenten van de Master Journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen. - Niet mijn oorlog: Waarom slaapt de één altijd als een roos en ligt de ander nachtenlang wakker? Wat veroorzaakt slapeloosheid en is er wat aan te doen?De groep jonge makers trekt langs deskundigen en spreken de slapeloze Maarten in een poging slapeloosheid te ontrafelen.Een programma van Egbert Minnema, Suus Boschloo, Priscilla Slomp, Roos Wiegerink en Roze Heijnen, studenten van de Master Journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen.

Radio Doc: Sportzomer - Vrije val | 03-08-2016

Download

Wie droomt er niet van te kunnen vliegen? Jarno Cordia verdient er zijn geld mee: hij is één van de beste wingsuit-vliegers van Nederland. Hij springt uit vliegtuigen en van rotswanden in een soort vleugelpak, waarmee hij zijn val om kan zetten in een glijvlucht. Om dat te kunnen, moet je extreem gefocust zijn en razendsnel kunnen schakelen. Jarno kan dat, dankzij een stoornis die in het dagelijks leven vooral een handicap is. Vrije val is een documentaire van Marieke Drost en Saar Slegers.

Radio Doc: Sportzomer - Los Labilos | 02-08-2016

Download

Twee keer per jaar komen ze samen, en dat al 35 jaar lang, met de inzet en gedrevenheid van echte topsporters: Los Labilos, een groep amateur-acrobaten van tussen de 60 en 70 jaar oud. Ooit kregen ze les van de Osmanis, twee vrouwen die pas met het circus stopten toen ze de 90 gepasseerd waren. Inmiddels zijn hun leerlingen dus ook op leeftijd, waardoor het nog belangrijker is dat ze tijdens de oefeningen blind op elkaar kunnen vertrouwen. Eeen documentaire van Rogeria Burgers.

Radio Doc: Sportzomer - Ik wilde gewoon harder schaatsen | 01-08-2016

Download

Bart Veldkamp deed het, Marnix ten Kortenaar deed het, Ted-Jan Bloemen deed het. En Bram Smallenbroek deed het ook. Nederland achter zich laten en gaan schaatsen voor een ander land. Bram vertelde maar een paar mensen om hem heen van zijn plan om naar Oostenrijk te gaan. Die waren niet heel enthousiast, maar hij ging toch. Een documentaire van Mijke van Wijk.

Radio Doc: Sportzomer - Bange bob | 31-07-2016

Download

In 2009 geschiedde een wonder. Het Olympische wonder van de Nederlandse bobsleeer Edwin van Calker. De Groninger belandde uit het niets in de top van het bobslee-klassement. Alsof hij nooit anders gedaan had sjeesde onze Edwin met 150 kilometer per uur naar beneden. Maar toen, aan de vooravond van de afdaling die zijn glorietocht had moeten worden, kwam er breaking news uit het Olympische dorp bij Vancouver: Van Calker durft niet. Hij werd in een klap van held tot lachertje van de natie. Tot op heden zweeg onze bobber over wat er nu precies gebeurde. In deze documentaire van Jan Maarten Deurvorst doet hij zijn verhaal.

Radio Doc: Sportzomer - Langzaam is het nieuwe snel | 30-07-2016

Download

In een team is een coach een belangrijke speler, maar ook daarbuiten is er genoeg te doen. In deze korte docu volgen we een sportcoach op leeftijd bij haar werkzaamheden. Vroeger werkte ze met teams, nu met individuen. En niet met de makkelijkste. Een mockumentary met Joke Tjalsma en Leny Breederveld: scenario en regie Aletta Becker, techniek en geluidsontwerp Huibert Boon.

Radio Doc: Sportzomer - Abonnement | 29-07-2016

Download

Renée heeft een goed idee: ze wil mensen helpen om vaker naar de sportschool te gaan. Carla heeft vissen en ze houdt ervan om thuis te zitten. Dan gaat de telefoon. Een mockumentary van Aletta Becker. Met Joke Tjalsma en Leny Breederveld: techniek en geluidsontwerp Huibert Boon.

Radio Doc: Sportzomer - De nieuwe Krajicek | 28-07-2016

Download

School, tennis, school, tennis, tennis. Dag in dag uit. Zo ziet het leven er uit van de 15-jarige Jesper de Jong. Hij is nummer 1 van de jeugdranglijst tot en met 16 jaar, en natuurlijk wil hij tot de wereldtop gaan behoren. Maar hoe realistisch is zijn droom en hoe kom je terecht als die droom uit elkaar spat? Een documentaire gemaakt door Mischa Blok.

Radio Doc: Sportzomer - Een hel | 27-07-2016

Download

Als toneelspeler kun je overvallen worden door plankenkoorts, als je schrijft kun je doodongelukkig naar een lege bladzijde staren met een writersblock. Ook een sporter kan voor het startblok overvallen worden door een misselijk makende faalangst. In 'Een Hel' gaat over het verlammende moment, dat alle moed je in de schoenen zinkt en de paniek je naar de keel grijpt. Met een topvolleyballer, een schaker en een actrice wordt in de bek van het monster gekeken. Een documentaire van Heleen Hummelen.

Radio Doc: Sportzomer - Punjab: klem tussen honden en hockey | 26-07-2016

Download

Cricketvereniging Punjab is een apart beestje. Gedreven door een Pakistaanse familie, zetelen ze in Rotterdam-Zuid. Ze voelen zich er thuis, maar zwierven ruim een decennium door Rotterdam voor ze hun plek vonden. Punjab is het verhaal van immigranten die tegen heug en meug hun eigen club willen hebben, en uit onbegrip worden weggestuurd van de velden– ten faveure van hockeyers, honkballers en honden. Gemaakt door Vincent Cardinaal en Rick Steggerda.

Radio Doc: Sportzomer - Alfonsina en haar fantastische machine | 25-07-2016

Download

Op 10 juli werd de laatste etappe van de Giro Rosa, de vrouwenronde van Italie gereden, maar al in 1924 reed een vrouw de mannengiro helemaal uit: Alfonsina Strada. Fietsster en sportfotografe Ilona Kamps kwam haar op het spoor, en werkte vier jaar aan een fotoboek over Alfonsina. Marlous Lazal maakte de radiodocumentaire Alonsina en haar fantastische machine. Ze ging eerst met Kamps naar Nijmegen om de 2e etappe van de Giro te fotograferen.

Radio Doc: Sportzomer - Sport, een vrouwenstrijd, deel 3 | 24-07-2016

Download

Sport en feminisme: van oudsher is het geen gelukkig huwelijk. Terwijl er genoeg is om voor te strijden, vroeger en nu. De Tour de France voor vrouwen duurt anno 2016 maar één dag, vrouwenvoetbalclubs zijn dun gezaaid, en damesboksen is pas sinds 2012 een Olympische sport. Waarom heeft de vrouwenbeweging zich nooit om sport bekommerd? En waarom aarzelen sportvrouwen om zich feminist te noemen? Het laatste deel van een drieluik van Maartje Duin en Gerrit Kalsbeek.

Radio Doc: Sportzomer - Sport, een vrouwenstrijd, deel 2 | 23-07-2016

Download

Sport en feminisme: van oudsher is het geen gelukkig huwelijk. Terwijl er genoeg is om voor te strijden, vroeger en nu. De Tour de France voor vrouwen duurt anno 2016 maar één dag, vrouwenvoetbalclubs zijn dun gezaaid, en damesboksen is pas sinds 2012 een Olympische sport. Waarom heeft de vrouwenbeweging zich nooit om sport bekommerd? En waarom aarzelen sportvrouwen om zich feminist te noemen? Deel twee van een drieluik van Maartje Duin en Gerrit Kalsbeek.

Radio Doc: Sportzomer - Sport, een vrouwenstrijd, deel 1 | 22-07-2016

Download

Sport en feminisme: van oudsher is het geen gelukkig huwelijk. Terwijl er genoeg is om voor te strijden, vroeger en nu. De Tour de France voor vrouwen duurt anno 2016 maar één dag, vrouwenvoetbalclubs zijn dun gezaaid, en damesboksen is pas sinds 2012 een Olympische sport. Waarom heeft de vrouwenbeweging zich nooit om sport bekommerd? En waarom aarzelen sportvrouwen om zich feminist te noemen? Het eerte deel van een drieluik van Maartje Duin en Gerrit Kalsbeek.

Radio Doc: Sportzomer - De skaters van Havanna | 21-07-2016

Download

Wordt skateboarden in 2020 een Olympische sport? Als er ergens ter wereldnaar wordt uitgekeken, is het wel in Havana, Cuba. Door toedoen van een Amerikaanse weldoener bloeit de skateboard-scene daar als nooit tevoren. Maar de Cubaanse autoriteiten weten zich niet goed raad met deze straatcultuur. Een Sportdoc van Maartje Duin.

Radio Doc: Sportzomer - Ik kies iedereen, behalve... | 20-07-2016

Download

De lessen Lichamelijke Opvoeding bieden het perfecte, broeierige klimaat voor het creëren van trauma’s. Het zijn uren waarin slungelige tieners de mogelijkheden van hun lichaam - één van hun grootste onzekerheden - moeten etaleren en bewijzen. De bok, de touwen, de Coopertest, ze komen bij velen decennia later nog in hun nachtmerries voor. Maar al deze onderdelen verbleken bij het moment waarop er groepjes moesten worden gemaakt, en er één iemand was die als laatste overbleef...Een radioverhaal van Mirke Kist en Nele Eeckhout.

Radio Doc: Sportzomer - Zusjes Press | 19-07-2016

Download

Eind jaren 60 werd de vrouwenatletiek gedomineerd door twee atletes met dezelfde naam: PRESS. Kogelstoten, hordelopen, discuswerpen: de Oekraïense zusjes Tamara en Irina lieten geen spaander van de tegenstander heel. Het duurde dan ook niet lang voor de geruchtenstroom op gang kwam: Ze waren toch wel erg bonkig die zusjes...Waren het misschien broertjes? Moest daar niet eens een officiële blik tussen de benen worden geworpen? De geschiedenis van die 'officiële blik': sekse-testen bij vrouwelijke atletes. Een documentaire van Mirke Kist en Nele Eeckhout.

Radio Doc: Sportzomer - Mijn tweelingbroer de voetballer | 18-07-2016

Download

Van alle talentvolle voetballers zijn er maar een paar die het redden als profvoetballer. Luc Terborg, de tweelingbroer van Nicole, was een begaafde spits die werd gescout door profvoetbalclubs. Uiteindelijk heeft hij het niet gemaakt. Maar waarom niet? Een documentaire van Nicole Terborg.

Radio Doc: Sportzomer - Erik van de sportschool in de Bijlmer | 17-07-2016

Download

In het park zie je ze, elke sportschool heeft ze en veel beroemdheden hebben er één: een personal trainer. Eric Neslo iszo’n sportcoach en hij heeft eigen sportschool in de Bijlmer. Jaren geleden was het leven dat hij nu leidt ondenkbaar. Een Sportdoc van Nicole Terborg.

Radio Doc: Sportzomer - Hersenballet | 16-07-2016

Download

Voor klassiek ballet is volmaakte controle over je lichaam een vereiste. Niet echt iets voor mensen met een hersenziekte, zou je denken. Stichting Dance for Health en onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam denken daar anders over...Luister naar Hersenballet, een documentaire van Saar Slegers en Marieke Drost.

Radio Doc: Sportzomer - Paardenkracht | 15-07-2016

Download

Sporters weten op welk moment ze moeten presteren, en daar hebben ze lang naar toe gewerkt. Maar hoe gaat dat bij sporters die je niet kan vertellen op welk moment ze een maximale prestatie moeten leveren. Namelijk bij dieren. Verslaggever Botte Jellema dook voor Radio Doc in de wereld van de drafsport.

Radio Doc: Sportzomer - 14 augustus | 14-07-2016

Download

Vandaag een uitbundige viering van één bijzondere dag in de geschiedenis en in de nabije toekomst. Over precies één maand, op 14 augustus, zal Dafne Schippers goud winnen op de Olympische honderdmeterfinale. Althans dat hopen we. Veertien augustus... Onthoud die dag. Nu zegt die datum u misschien nog niet zoveel, maar straks is dat anders.... Luistert u naar een documentaire gemaakt door Vincent Cardinaal & Rick Steggerda

Radio Doc: Sportzomer - Liselore Endurance | 13-07-2016

Download

Bij de paardensport endurance rij je soms wel 160 kilometer op een dag. Dit is zwaar voor een paard. Maar soms wil het paard nog wel verder, maar de ruiter niet meer. Dit ondervond de twintigjarige Liselore van Zetten in de woestijn van Abu Dhabi. Lemke Kraan sprak met haar.

Radio Doc: Sportzomer - Het nieuwe gezicht van hockey | 12-07-2016

Download

Een besloten groep mensen, alleen voor kakkers en kinderen met rijke ouders.Sommigen denken bij hockey nog steeds aan een brallerige elitesport. Er is een hockeyclub in Nederland die niet aan dit beeld voldoet. Een sportdoc van Nicole Terborg.

Radio Doc: Sportzomer - De treinspotter gespot | 11-07-2016

Download

In deze Sportdoc gaat het niet zozeer over sporters alhoewel het maar 1 letter scheelt: het gaat over spotters. Om precies te zijn: treinspotters. En toch is ook hierbij een groot competitie-element aanwezig als het gaat om de mooiste treinfoto. De spotters trokken erop uit om een zeer bijzondere trein vast te leggen: de Europe Endless Express. Radiomaker Jesper Buursink was aan boord en maakte deze documentaire met in de hoofdrollen treinspotter Sytze Holwerda en de bekende treinenliefhebber Paul Haenen.

Radio Doc: Sportzomer - Rallyteam 'Gewoon koffie' | 01-07-2016

Download

De Groningse Wubbo en Samuel doen met hun Volvo mee met de Barrel Challenge, in een rally van 3000 kilometer, waaraan alleen oude auto’s mee mogen doen. Als eerste de eindstreep halen zou leuk zijn, maar ze hebben daarnaast nog een heel ander doel. Lemke Kraan volgde de voorbereidingen.

Radio Doc: Sportzomer - Vrije val | 30-06-2016

Download

Wie droomt er niet van te kunnen vliegen? Jarno Cordia verdient er zijn geld mee: hij is één van de beste wingsuit-vliegers van Nederland. Hij springt uit vliegtuigen en van rotswanden in een soort vleugelpak, waarmee hij zijn val om kan zetten in een glijvlucht. Om dat te kunnen, moet je extreem gefocust zijn en razendsnel kunnen schakelen. Jarno kan dat, dankzij een stoornis die in het dagelijks leven vooral een handicap is. Dit is Vrije val, een documentaire van Marieke Drost en Saar Slegers.

Radio Doc: Sportzomer - Roy naar Rio | 29-06-2016

Download

Roy Hoornweg is bezeten van atletiek. Toen leeftijdsgenoten flippos uitwisselde, verzamelde hij op zijn 4de bidons, dat zijn de drinkbekers, van hardlopers. Na keihard trainen behoort hij inmiddels tot de Nederlandse top op de 10.000 en 5000 meter. Maar toch kan hij er niet van leven. Vandaar dat hij –als hij niet rent- vooral te vinden is in de boomgaard tussen de pruimen. Een documentaire van Prosper de Roos.

Radio Doc: Sportzomer - Tristan en zijn piloot | 28-06-2016

Download

Na de Olympische Spelen worden in september in Rio de Paralympics gehouden. In het Nederlandse team is de pas 18-jarige baanwielrenner Tristan Bangma een grote kanshebber op goud. Bangma komt uit op de 1 kilometer tijdrit. Niet op een gewone fiets, maar op een speciale tandem. Het verhaal van Tristan en zijn piloot, gemaakt door Jorrit Brenninkmeijer.

Radio Doc: Sportzomer - Een leven lang lijden | 27-06-2016

Download

Dat sport belangrijk is, hoef je Femke niet te vertellen. Ze weet dat bewegen gezond is, ze hoopt dat haar zoontje later echt sportief wordt en zelf doet zeer alles aan om een killer body te krijgen. Een documentaire gemaakt door Mischa Blok.

Radio Doc: Sportzomer - Olympisch gymnastieken in 1928 | 26-06-2016

Download

Soms vind je op een rommelmarkt een schat. Zo kocht Mariette Mulder, moeder van radiomaker Anne Martens, eens een oude bloemenvaas met een bijzondere inscriptie die verwijst naar de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Anne Martens gaat op zoek naar de eigenaar van de vaas.

Radio Doc: Sportzomer - Een Olympisch leven | 25-06-2016

Download

Precies 40 jaar geleden won kleiduivenschieter Eric Swinkels een zilveren medaille op de Olympische Spelen. In totaal deed hij 6 keer mee. Een leven op zich zoals hij zelf zegt. Een Olympisch leven. Een programma van Jozephine Trehy.

Radio Doc: Sportzomer - Het ritme van de borstcrawl | 24-06-2016

Download

Gevierd componist Giel Vleggaar neemt rond zijn veertigste een drastische beslissing. Hij stapt uit de wereld die hij zo goed kent en maakt een opmerkelijke carriere switch. Een programma van Mijke vn Wijk

Radio Doc: Sportzomer - De val | 22-06-2016

Download

Het is de angst van elke wielrenner: op volle snelheid onderuit gaan in een seconde waar geen einde aan lijkt te komen, totdat alles zwart wordt. Wanneer je met 80 kilometer een berg afzoeft, moet je vooral niet denken aan die twee smalle bandjes die je overeind houden. Een documentaire van Jan Maarten Deurvorst.

Radio Doc: Sportzomer - Sportschool Pancration | 21-06-2016

Download

Pancration is de naam van een sportschool in een achterstandswijk in Amsterdam-Noord. Jongeren worden hier getraind in judo en kickboksen. De school wordt geleid door Olga en Sharon, de vrouw en dochter van worstel- en judo-legende Chris Dolman. Moeder en dochter Dolman zien Pancration ook als een buurthuis, waar ze de jongeren op het rechte pad brengen die dreigen af te glijden in criminaliteit of radicalisme. Een programma van Tom Rooduijn.

Radio Doc: Sportzomer - Groter dan voetbal | 20-06-2016

Download

Voetbal, wielrennen, hockey, atletiek, die sporten kennen we. Maar elke zoveel tijd komen er nieuwe sporten bij. Misha Koole liet zich inwijden in de wondere wereld van... e-sports.

Radio Doc: Sportzomer - Voetbaltherapie | 19-06-2016

Download

Wat moet je doen als drie mannen bij elke voetbalwedstrijd het huis overnemen? Een therapie bedenken om het EK te overleven! Een programma van Jacqueline Maris.

Radio Doc: Sportzomer - Gersloot 2 | 18-06-2016

Download

Het Friese dorpje Gersloot is pittoresk gelegen tussen de boerderijen en de weilanden. De trots van Gersloot is de voetbalclub: de kleinste voetbalclub van Nederland. VV Gersloot wordt grotendeels bemand door veeboeren. In deel 1 hoorde u hoe de spelers van Emmeloord moesten wachten op het team van Gersloot, omdat er eerst nog wat tochtige koeien geïnsemineerd moesten worden. Maar vandaag gaan de mannen van Gersloot eindelijk het veld op, na een lange, lange nacht. Een programma van Jan Maarten Deurvorst

Radio Doc: Sportzomer - Gersloot 1 | 17-06-2016

Download

Onder de rook van Heerenveen ligt het gehucht Gersloot. Het dorp telt 297 inwoners, waarvan een groot deel veeboeren. Maar Gersloot heeft meer: namelijk de kleinste voetbalclub van Nederland, met 22 leden en één elftal. Een programma van Jan Maarten Deurvorst

Radio Doc: Sportzomer - Handballmeister | 16-06-2016

Download

Een portret van de aanvoerder van het Nederlands dameshandbalteam, Danick Snelder. Ze is 26 jaar en woont in Duitsland. Ze speelt daar voor de succesvolle club Thuringen HC. Wat maakt het handballen in Duitsland zo aantrekkelijk? Een programma van Claire van der Meer

Radio Doc: Sportzomer - De beste verliezer | 15-06-2016

Download

Er kan er maar een de winnaar zijn, maar verliezers zijn er in groten getale. Leonie Wolters spreekt cultuurhistoricus Hein Braaksma over het belang van verliezen, en onderzoekt wat het inhoudt om een goede verliezer te zijn.

Radio Doc: Sportzomer - Hondenliefde | 14-06-2016

Download

In Nederland zijn er zo'n 150 mensen die een sport bedrijven op wedstrijdniveau, waarin ze eigenlijk een bijrol spelen. De hoofdrol, die is weggelegd voor hun honden. Luistert u naar een documentaire gemaakt door René van Es over Chubby en Balou en hun baas, Marjolaine van Arkel.

Radio Doc: Sportzomer - Robbin en Divon | 13-06-2016

Download

Robbin Houtenbos rijdt met haar jonge paard Divon de sterren van de hemel. Heel bijzonder, want Robbin kreeg Divon als 'groen' paard en ze heeft hem nog maar twee jaar. Margot de Nooijer gaat op zoek naar de redenen van Robbins succes.

Radio Doc: Sportzomer - Black Pearl | 12-06-2016

Download

Het verhaal van basketballer Sebastiao Nijman. Hij maakt kans om dit jaar het Nederlands team te vertegenwoordigen tijdens de Paralympische Spelen in Brazilië. Iets dat toen hij geboren werd werkelijk niemand had kunnen vermoeden. Een documentaire van verslaggever Roos Oosterbaan.

Radio Doc: Sportzomer - Adem in | 11-06-2016

Download

In deze sportdoc staan we stil bij iets wat we allemaal de hele dag doen, maar waar we eigenlijk nooit over nadenken: ademhalen.Veel sporters proberen hun ademhaling te manipuleren. Leonie Wolters onderzoekt wat je daarmee bereikt.

Radio Doc: Door dik en dun | De ideale werknemer | Een luisterend oor | 05-06-2016

Download

Door dik en dun: Twee jonge vrouwen ontmoeten elkaar tijdens hun studie wiskundige biologie in Leiden. Ze raken met elkaar bevriend, maar na verloop van tijd raakt een van de vrouwen het contact met de werkelijkheid kwijt. Hoe de vriendschap in stand te houden?Door dik en dun is een documentaire gemaakt door René van Es en Richard den Haring, oorspronkelijk voor de podcast Makers Radio, met verhalen over wetenschap en cultuur. Andere afleveringen van Makers Radio zijn hier te beluisteren: http://makersradio.nl/ - De ideale werknemer: Een rustige 9 tot 5 baan heeft zo zijn voordelen, vooral als je werk niet je leven is. Maar wat te doen als je baas het werk net iets serieuzer neemt dan jij? Luister naar 'De ideale werknemer', een verhaal gemaakt door Bente Hamel en Esma Linnemann. - Een luisterend oor: Deel 2: Het orgel.Meer dan 1 miljoen ouderen is eenzaam en zo'n 200.000 ouderen hebben hooguit eens per maand echt contact met andere mensen. Voor de ouderen die om een praatje verlegen zitten heeft het Nationaal Ouderenfondsde Zilverlijn in het leven geroepen. Vrijwilligers bellen elke week met ouderen om de stilte te doorbreken. Sanne Rovers en Laura Stek maakten gedurende het afgelopen half jaar opnames van de Zilverlijn voor een tweeluik. Research: Monique Lesterhuis. 

Radio Doc: Autarkie in Polderland | Een luisterend oor | 29-05-2016

Download

Autarkie in Polderland: Bijna ieder Nederlands huishouden zit vast aan draden en leidingen voor stroom, gas en wat al niet om te kunnen overleven. Dat maakt kwetsbaar en steeds meer mensen willen dat niet meer. Ze hebben liever windmolentjes en zonnepanelen op het dak, regenwater om te drinken en eigen waterzuivering in plaats van aansluiting op het riool. Technisch is 'off-the-grid' leven al goed mogelijk, maar wetten en praktische bezwaren staan in de weg. Radiomaker Marten Minkema wil graag zelfvoorzienend leven en onderzoekt hoe ver hij kan komen. - Een luisterend oor:

Radio Doc: Hotel De Koepel | Het Damespad | 22-05-2016

Download

Hotel De Koepel: Waar zijn Syrische vluchtelingen het meeste bij gebaat? Bij de hulp van zorgzame mensen die hen bij de hand nemen en hen de weg wijzen in Nederland? Of bij professionals die afstand houden en die vluchtelingen vooral moeten leren om het zelf te rooien? Bij vrienden, die hen als individu zien? Of bij het systeem, dat de beschikbare middelen eerlijk wil verdelen?In Haarlem worden sinds september 2015 asielzoekers opgevangen in de voormalige Koepelgevangenis. Maar terwijl de officiële instanties zich voorbereidden op de stroom vluchtelingen, werd duidelijk dat er een tweede stroom op gang was gekomen waar ze veel minder ervaring mee hadden: honderden vrijwilligers trokken naar De Koepel, met een geheel eigen opvatting over welke hulp de mensen nodig hebben.In het hele land zijn dit soort burgerinitiatieven ontstaan. De hulpvaardigen vinden elkaar vaak op internet, op facebookpagina's zoals 'Welkom in Utrecht', 'Wat is nodig voor vluchtelingenopvang Amsterdam', en 'Groningen verwelkomt vluchtelingen'. In Haarlem organiseerden de vrijwilligers zich rond de website 'Hotel de Koepel'. Een toepasselijke naam, voor een verzameling mensen die aanvankelijk vooral goede gastheren en gastvrouwen willen zijn voor de vluchtelingen. Maar als ze de nieuwkomers beter leren kennen, kunnen ze hen niet meer loslaten. Wat begon met snoep uitdelen bij aankomst van de eerste bus, wordt al gauw een poging om het systeem waarin de vluchtelingen terecht komen, te veranderen, of in ieder geval zo veel mogelijk aan te vullen. Want de vrijwilligers ontmoeten niet alleen een vreemdeling, maar ook maken ze voor het eerst kennis met wat opvang met bed, bad en brood in de praktijk betekent. Documentairemaker Elianne Meijer volgde de vrijwilligers bijna een jaar lang in hun pogingen de vluchtelingen van hulp te voorzien, en in hun worsteling met de instanties, die hetzelfde doel hebben als zij, maar een andere visie en aanpak.  - Het Damespad: Wat 15 jaar geleden begon in Noord-Holland is nu een landelijke initiatief. Sinds dit jaar heeft elke Nederlandse provincie 'het Damespad' . Deze ontmoetingsplek voor lesbische vrouwen trekt vooral de oudere generatie. Wat vindt Chloe Mathurin, die tot de jongere generatie behoort, van deze wandelroutes? Een documentaire van Nicole Terborg.

Radio Doc: Een ode aan mijn ouders | Het verhaal van de Mezrab | 15-05-2016

Download

Een ode aan mijn ouders: Een portret van drummer en componist Daniel Cross. Zijn muziektheaterproductie Akasha gaat eind deze maand in premiere tijdens de Operadagen in Rotterdam. ?Mijn werk is eigenlijk vrij monothematisch?\", zegt hij, ??het gaat altijd over dood en leven, over goed en fout\". Carine van Santen praat met hem over de relatie tussen zijn familiegeschiedenis en zijn werk. Hoe werkt zijn levensverhaal door in zijn muziek? .. alles wat ik doe is eigenlijk een ode aan mijn ouders,\" zegt hij. Daniel Cross is sinds 1997 artistiek leider van het Rosa Ensemble. Bij de voorstelling Akasha heeft Cross zich laten inspireren door de theorie van het Akasha-veld. Deze theorie zegt dat heden, verleden en toekomst in het universum verbonden zijn. Met een duizelingwekkend spiegelend decor laat het Rosa Ensemble het publiek letterlijk door de ruimte zweven. - Het verhaal van de Mezrab: Ooit lagen de verhalen op straat, nu liggen ze op het internet. Een paar keer op je muis klikken, en je leest, hoort en ziet de meest spectaculaire verhalen uit Uganda, IJsland en Siberië. Maar het is een heel andere ervaring om te luisteren naar een verhaal dat live verteld wordt. En juist die ervaring wordt steeds populairder, op evenementen gewijd aan verhalen vertellen of storytelling. In de haven van Amsterdam staat de Mezrab, een cultureel centrum waar druk bezochte storytelling avonden worden gehouden. Eigenaar van de Mezrab en verhalenverteller Sahand Sahebdivani vertelt Leonie Wolters het verhaal van de Mezrab.

Radio Doc: Borát, aflevering 252 | Een nachtmerrie van nuance | 08-05-2016

Download

Borát, aflevering 252: Het absurdische radioprogramma Borát dat de VPRO uitzond in de jaren tachtig bevatte 'Radiokunst' zoals die nooit eerder had geklonken. Het programma van Rik Zaal, met medewerking van Jet van Boxtel, Herman Koch, Marjan Luif, Michiel Romeijn, Theo Sontrop, Jan Stavinoha, en vele anderen kan gezien worden als een voorloper van het latere televisieprogramma Jiskefet. 251 Afleveringen, en nog eens honderden 'Borát-hoekjes' waren er te horen. Geluidskunstenaar Mat Wijn, die er dertig jaar geleden ook bij was, heeft een aantal makers van toen opgezocht en kwam tot een nieuwe Borát. - Een nachtmerrie van nuance: Wie Rusland en de Russen wil begrijpen, doet er goed aan de boeken te lezen van Svetlana Alexijevitsj. Vorig jaar won ze de Nobelprijs voor de literatuur. Emmie Kollau ontmoette haar onlangs, sprak haar over haar zoektocht naar de waarheid en maakte daar de korte documentaire 'Een nachtmerrie van nuance' over. Met medewerking van onder anderen vertaalster Aai Prins en Ruslandkenner Michel Krielaars. De boeken van Alexiejevitsj over de oorlog en de post-Sovjetperiode zijn in het Nederlands vertaald onder de titels 'De oorlog heeft geen vrouwengezicht' en 'Het einde van de Rode mens'. 

Radio Doc: Noord | Denken aan het bijna toen | 01-05-2016

Download

Noord: Het noorden ligt in de richting waar de kompasnaald naar wijst. Maar waar ligt het noorden precies? Is het een plek? Een land? Is er een punt te vinden waar het noorden begint? Ongemerkt is het noorden elke week in het nieuws wanneer duizendenvluchtelingen Europa proberen binnen te komen. Velen zijn op de weg naar de veiligheid die het noorden belooft. Maar het noorden is niet een vaste plek op de kaart. Vraag iemand in Afrika waar het noorden is en hij zal misschien richting het rijke Frankrijk wijzen, in Parijs wijzen ze richting de drassige lage landen en in Holland richting het aardbeving geplaagde Groningen. Kortom het noorden ligt niet vast, het heeft een wisselende locatie en met steeds een andere betekenis. Waar voor de een het noorden een veilige haven is, is het voor een ander een economische achtergestelde regio of een vakantiebestemming waar je rust en stilte vindt.Niet alleen de mens maar ook het landschap verandert wanneer je noordwaarts trekt. Naarmate je noordelijker komt zal het kouder worden, de bevolkingsdichtheid en biodiversiteit nemen langzaam af. Dichter bij de poolcirkel verandert het besef van tijd, dag en nacht zullen steeds langer duren, totdat het uiteindelijk bijna een half jaar donker zal zijn. In dit radio-essay wordt de luisteraar meegenomen op een zoektocht naar het noorden. Hoe verandert het landschap en de mens wanneer je noordwaarts trekt? Uiteindelijk hoopt de documentaire op een plek uit te komen waar je niet verder noordwaarts kan. - Denken aan het bijna toen: Het is mei, en dat betekent dat Nederland komende week weer de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Jaarlijks neemt het aantal ooggetuigen die uit de eerste hand gedetailleerd over die oorlog kunnen vertellen af.In Radio Doc het verhaal van een van hen, zomaar een bijzondere Amsterdammer: Carel Zeylstra. Hij is 90 jaar oud, ouder dan Anne Frank zou zijn geweest als ze niet was vermoord. Anton de Goede zocht hem onlangs op.

Radio Doc: Een onafwendbaar lot? | Dat Is Een Beetje In Het Kort Wat We Hier Doen | 24-04-2016

Download

Een onafwendbaar lot?: Wat voor leven ga je tegemoet als je moeder een hekel aan je heeft, altijd dronken aan de keukentafel zit en regelmatig wordt opgenomen in een inrichting? Als je al jong de boodschappen doet, eten kookt en andere huishoudelijke taken verricht en niet beter weet dan dat het zo hoort? Het enige wat je je stellig voorneemt is dat jij het heel anders zult doen. Angela vertelt hoe haar leven er uit zag toen ze uit huis vertrok, trouwde, kinderen kreeg en intussen ook nog een opleiding volgde. Tot het moment dat het verleden haar harder inhaalde dan ze ooit voor mogelijk had gehouden, met desastreuze gevolgen voor zichzelf en voor haar dochter Naomi. Radiomaker Iris Honderdos sprak beide vrouwen over wat er gebeurde. Noami heeft intussen ook een dochter en is er stellig van overtuigd dat zij het lot een andere wending heeft kunnen geven. - Dat Is Een Beetje In Het Kort Wat We Hier Doen: Het is niet ongewoon om in het voorjaar toe te geven aan de neiging schoon schip te maken, de ramen open te zetten, schuurtjes uit te mesten. Wat minder vaak gebeurt, is dat daarbij vergeten dingen uit het verleden aan het licht komen, zoals radiomaker Mathijs Deen overkwam.

Radio Doc: De moord-en-brand-buurt | Hey! Ho! Let's Go!: 40 jaar Ramones | 17-04-2016

Download

De moord-en-brand-buurt: Amsterdam veryupt. De stad groeit met 10.000 inwoners per jaar en is vooral in trek bij jonge witte hoogopgeleiden. Ze trekken de oude arbeidersbuurten in. Daar is niet iedereen blij mee met hun komst.Radiomaker Maartje Duin kocht een huis in de Spaarndammerbuurt, van oudsher de bakermat van de sociale woningbouw. Ze zoekt haar buren op en doet een poging tot verzoening. - Hey! Ho! Let's Go!: 40 jaar Ramones: Ze noemden zich Johnny, Joey, Dee Dee en Tommy, vier simpele jongens uit Queens, New York die niet perse heel goed een instrument konden bespelen. In 1976 namen ze als de Ramones in zeven dagen tijd hun eerste plaat op voor het luttele bedrag van 6400 dollar. Veertien songs van amper twee minuten, ontdaan van alle opsmuk die zo populair was in de jaren zeventig. Zonder het te weten startten ze daarmee de punkbeweging. Sex Pistols, The Clash, maar ook Bad Religion, Green Day en The Offspring volgden in hun voetsporen. Echt rijk werden de Ramones er uiteindelijk nooit van, hun debuutalbum bereikte pas twee jaar geleden de gouden status, maar hun invloed is immens. Verslaggever Emmie Kollau sprak met punkkenner Jerry Goossens, frontman van tributeband The Rumbones Hugo Koch en met fan en organisator van de avond 'Veertig jaar Ramones' in Kampen Dick van der Wal.Verslaggever Emmie Kollau sprak met punkkenner Jerry Goossens, frontman van tributeband The Rumbones Hugo Koch en met fan en organisator van de avond 'Veertig jaar Ramones' in Kampen Dick van der Wal.

Radio Doc: De Conrad | 10-04-2016

Download

De Conrad: Op het terrein logeerden leeuwen en olifanten. Er was een Rampenhotel voor vijftien junkies. En er werd zelfs een kruisiging voorbereid. De Hollandse Vrijstaat Conradstraat in Amsterdam deed alles net even anders dan andere kraakcomplexen. Toen de Conradstraat in 1985 werd gekraakt was het op slag het grootste kraakcomplex van Nederland. Toch wilde de Conrad niets met de rest van de kraakbeweging te maken hebben. De nieuwe bewoners hadden een hekel aan deze 'bureaucratische pennenlikkers'. Hun alternatief was een ministaat waar de anarchie in praktijk werd gebracht. Hoe deze krankzinnige vrijstaat functioneerde, onderzoekt de radiodocumentaire 'De Conrad' van radiomaker Jan Maarten Deurvorst in een uitzending waar voor de gelegenheid het hele uur voor werd vrijgemaakt.

Radio Doc: Het meisje en de kuil | Ultravoetbal | 03-04-2016

Download

Het meisje en de kuil: Schrijver en illustrator Marit Törnqvist staat op de shortlist voor de Hans Christian Andersen prijs, een internationale oeuvreprijs voor kinderboekenmakers, die ook wel de 'kleine Nobelprijs' wordt genoemd. Haar boeken zijn prachtig, maar niet altijd even vrolijk. Voor De rode vogel van Astrid Lindgren tekende ze twee straatarme kinderen waar niemand zorg voor draagt. In Wat niemand had verwacht valt een meisje in een kuil die door de buitenwereld wordt vergeten.Radiomaker Stef Visjager, die bevriend is met de schrijfster, weet dat de thematiek van Marits boeken diep in haar geworteld is. Marit is iemand die het wél ziet als iemand een kuil terecht is gekomen en die er vervolgens niet aan voorbij kan gaan. Zo heeft ze een vrijwilligersproject opgezet waarin ze vijf Iraanse tekenaars begeleidt bij een leesproject voor kinderen. En ze heeft Ahmed, een jonge Syrische vluchteling, onder haar hoede genomen.Stef Visjager volgt Marit Törnqvist naar Zweden waar de schrijfster een deel van het jaar werkt en woont, en waar ze een moederfiguur is voor de gevluchte Ahmed. Ze hoopt te ontdekken waar Marits behoefte vandaan komt om haar kostbare vrije tijd te steken in het helpen van vreemden. - Ultravoetbal: In ultravoetbal zit het verslag echt bovenop de wedstrijd. Binnen de lijnen zelfs. Behalve verslag van de wedstrijden brengt ultravoetbal ook een quiz, interviews en lekker veel reclame van de sponsors.

Radio Doc: Bang om te baren | Bang om te baren | Actrice in de zorg | 27-03-2016

Download

Bang om te baren: Uit internationale wetenschappelijke studies blijkt dat één op de vijf vrouwen in Nederland angstig is voor de bevalling. Zes procent van hen kampt met fobische angst. Onderzoek wordt er vol op gedaan, maar voldoende gerichte behandeling is er nog niet en het taboe lijkt groot. Mirjam van Biemen, journalist en zwanger, kampt zelf met baringsangst en zocht voor haar radio documentaire 'Bang om te baren' uit hoe dit komt en wat ze er aan kan doen. Zijn we als vrouw onze oerkracht kwijt geraakt in deze maakbare samenleving? - Bang om te baren: Uit internationale wetenschappelijke studies blijkt dat één op de vijf vrouwen in Nederland angstig is voor de bevalling. Zes procent van hen kampt met fobische angst. Onderzoek wordt er vol op gedaan, maar voldoende gerichte behandeling is er nog niet en het taboe lijkt groot. Mirjam van Biemen, journalist en zwanger, kampt zelf met baringsangst en zocht voor haar radio documentaire 'Bang om te baren' uit hoe dit komt en wat ze er aan kan doen. Zijn we als vrouw onze oerkracht kwijt geraakt in deze maakbare samenleving? - Actrice in de zorg: Colla Marsman stond jarenlang op het toneel. Ze speelde honderden voorstellingen, was te zien in tv-series en films en opeens was het genoeg. Ze ging wat anders doen.In ?Actrice in de zorg' hoort u hoe Colla van het podium stapt en op de fiets klimt. Ze gaat in Amsterdam in de thuiszorg werken.Hoe vindt ze het om werk te doen waar je niet mee in de krant komt, geen applaus voor krijgt en waar je ook zeker niet rijk van wordt.

Radio Doc: Ingesloten | Het wereldwijde web op zijn smalst | 20-03-2016

Download

Ingesloten: Een man wordt wakker, maar kan geen vin verroeren. Hij schreeuwt maar er is geen geluid. Het lukt hem zelfs niet om met zijn ogen te knipperen. Maanden ligt hij in het ziekenhuis, volledig bij kennis, terwijl de artsen denken dat hij in coma is. Om de tijd te doden en niet gek te worden, projecteert hij zijn gedachten en jeugdherinneringen op het systeemplafond.Dit is de wereld die Guus Bauer schetst in de fantastische roman Vogeljongen. Het is zijn meest persoonlijke werk tot nu toe, gebaseerd op zijn eigen ervaringen. René van Es en Jair Stein maakten een documentaire over het ware verhaal achter het boek, over een schrijver gevangen in zichzelf en de literaire wereld. - Het wereldwijde web op zijn smalst: Steeds grotere delen van onze levens spelen zich online af, en dat geldt ook voor onze sociale interacties. Die verlopen immers vaak via schermen en toetsenborden. Leonie Wolters verkent wat die verschuiving betekent, met internetondernemer Yori Bonnema en kunstenaar Sarah van Sonsbeeck.

Radio Doc: Mind your step | Volledige uitzending Radio Doc 13 maart 2016 | Het terroristenhorloge | 13-03-2016

Download

Mind your step: Bij Shell staat veiligheid voorop. Als je de trap op loopt moet je de leuning vasthouden. Als je dat niet doet, word je door een collega gecorrigeerd. Er wordt alles op alles gezet om elk ongelukje te voorkomen, ook op kantoor. En struikel je een keer over een drempel? Dan wordt daar melding van gemaakt.Dat klinkt allemaal misschien wat overspannen, maar er zit wat in: in onze relatief veilige wereld zijn grote ongelukken vaak het gevolg van lullige foutjes. Een nulletje teveel of te weinig, een telefoontje aannemen achter het stuur, een klein beetje gemorste olie kan het verschil maken tussen leven en dood. Er wordt dan ook een heel arsenaal aan protocollen, regels en verboden tegen in stelling gebracht. Veiligheidskunde is een bloeiende industrie.
Radiomakers Marieke Drost en Saar Slegers verkennen deze wereld van safety officers, human factors engineers en life saving rules en vragen zich af: kun je mensen trainen om continu behoedzaam en oplettend te zijn? Ze onderzoeken waar het trapleuning-protocol van Shell vandaan komt. Ze bezoeken het Sophia Kinderziekenhuis, waar het personeel er alles aan doet om medische fouten te vermijden. En ze verkennen het Mekka van Health and Safety: Londen, waar bij elke plas op straat een bordje staat: mind your step! Kun je ongelukken uitbannen? En tegen welke prijs? - Volledige uitzending Radio Doc 13 maart 2016: Bij Shell staat veiligheid voorop. Als je de trap op loopt moet je de leuning vasthouden. Als je dat niet doet, word je door een collega gecorrigeerd. Er wordt alles op alles gezet om elk ongelukje te voorkomen, ook op kantoor. En struikel je een keer over een drempel? Dan wordt daar melding van gemaakt. En in deze aflevering de korte documentaire Het terroristenhorloge van Botte Jellema. - Het terroristenhorloge: De Japanse zwarte, plastic digitale horloges uit de jaren '80 zijn iconisch. Ze worden nog steeds gemaakt. Maar aan één model kleeft een opmerkelijk verhaal.

Radio Doc: Het interview als therapie | Nooit meer met pensioen | 06-03-2016

Download

Het interview als therapie: Een korte documentaire van Leonie Wolters - Nooit meer met pensioen: Nooit meer met pensioen. Dat lijkt het vooruitzicht van steeds meer Nederlanders die niks opbouwen voor later. Maar ook de mensen die dat wel doen, weten niet wat ze straks nog krijgen. Is er een uitweg? Marten Minkema (ZZP'er en pensioen-probleemgeval) onderzoekt de mogelijkheden.

Radio Doc: De oppas en ik | Mijnheer X | Tekenen naar naaktmodel | 28-02-2016

Download

De oppas en ik: Toen Nikki Dekker vijf jaar oud was had ze een oppas, een tienerjongen uit het dorp, die vreemde dingen met haar wilde doen. Dingen waar haar ouders van schrokken, toen ze het tussen neus en lippen door te horen kregen. De jongen ontkende en er werd niet meer over gesproken. Twintig jaar later gaat Nikki op zoek naar de man die haar oppas inmiddels geworden is, om te praten over wat er toentertijd precies is gebeurd. Tegelijk verkent ze het grijze gebied tussen onprettige seksuele ervaringen en seksueel misbruik. Gebeurtenissen die onbeduidend lijken, blijken traumatische gevolgen te kunnen hebben - en andersom.Waar hebben we het over als we praten over seksueel geweld? Is het beter om dit soort ervaringen te vergeten of om er helemaal in te duiken? Op zoek naar antwoorden en een manier om met haar eigen geschiedenis om te gaan, komt Nikki in contact met Anke Laterveer, de initiatiefnemer van #ZegHet, met een man die vals beschuldigd werd van seksueel misbruik, en met socioloog Gert Hekma, die een heel eigen visie heeft op wat het voor kinderen betekent om seksuele ervaringen op te doen. - Mijnheer X: Een asielzoeker uit west-Afrika wordt liefdevol opgevangen door een echtpaar in een Gronings dorpje. Maar de gastvrijheid van de gastheer wordt ernstig op de proef gesteld. Een verhaal van Laura Stek, eerder uitgezonden in het VPRO-radioprogramma Plots rond het thema 'De nieuwe huisgenoot'. - Tekenen naar naaktmodel: In Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam opende twee weken geleden de tentoonstellingRembrandts naakte waarheid, over modeltekenen in de zeventiende eeuw.Voor radiomaker en kunstcriticus voor NRC Handelsblad Gijsbert van der Wal was die tentoonstelling eenreden om zich te verdiepen in het verschijnsel tekenen naar naaktmodel.

Radio Doc: Het Duitsland van Reinhard Mey | De Gendarmerie | 21-02-2016

Download

Het Duitsland van Reinhard Mey: Als kind viel de Oost-Duitse Christine in slaap bij de heimelijk opgenomen liederen van Reinhard Mey. De muziek van Mey was verboden in de DDR omdat hij regelmatig de vrijheid bezong. \"Was ich noch zu sagen hätte ?\" een zin uit het lied Gute Nacht Freunde van Reinhard Mey is het thema van de Boekenweek 2016 waarin Duitsland centraal staat. Maar voor welke Duitsland staat Reinhard Mey?In zijn Heimat is hij al 50 jaar een nationaal instituut. Nederlandstalige Duitsers vertellen In \"Het Duitsland van Reinhard Mey\" over hun band met de Duitse Liedermacher en de nog altijd ingewikkelde relatie met hun afkomst. Mey werd in 1942 te Berlijn geboren, maakte furore tijdens de ruige jaren '70, was verboden in de DDR, maar is ook gecensureerd in het Duitsland van de jaren '90. Mey draagt de geschiedenis van zijn land mee en bezingt die op kritische, komische en kwetsbare wijze. - De Gendarmerie: De mannen van de eerste generatie Marokkanen die een halve eeuw geleden alweer naar Nederland kwamen, zijn onderhand op leeftijd. Ze hebben kinderen gekregen, kleinkinderen, ze leven van hun pensioen, ze overzien hun leven. Sommigen zijn terug gegaan naar Marokko. Heimwee en toekomstverwachtingen hebben hun gezinnen uit elkaar gespeeld. Mathijs Deen bezocht in Noord Marokko het steunpunt remigranten in Berkane, en ontmoette daar een aantal teruggekeerde Marokkanen. Ze vertelden hem hun levensverhaal. Vandaag hoort u Moussa El Youssfi, in: De Gendarmerie.

Radio Doc: Onvergetelijk | Loos werk #3: Niet werken | 14-02-2016

Download

Onvergetelijk: Het aantal dementerenden zal naar verwachting stijgen van een kwart miljoen nu tot een half miljoen in 2040. Het is een hartverscheurende ziekte, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving. Degene die je lief hebt is er fysiek nog, maar wordt geestelijk steeds onbereikbaarder. Hoe kan je het contact met de dementerende in stand houden? Een van de krachtigste middelen blijkt muziek te zijn. Muziek werkt niet alleen goed om herinneringen aan te boren, maar ook om de patiënt gerust te stellen en maakt soms zelfs pillen overbodig. Programmamaker Marlous Lazal, die zelf haar beide ouders aan de ziekte Alzheimer verloor, wilde weten hoe dat werkt. We volgen het project Music & Memory in Oldenzaal, waar 100 iPods voor dementerenden van persoonlijke muziek werden voorzien met behulp van muziekstudenten van Artez. In Amsterdam ontwikkelt musicus Andy Bruce een methode die niet alleen muziek maar ook verhalen en geluiden uit het leven van de patiënt verzamelt om zo het geheugen op gang te brengen. En ook familieleden en mantelzorgers maken gebruik van muziek. Ignar Rip zorgde voor zijn thuiswonende demente moeder. De ervaringen die hij opdeed met muziek deelt hij nu met instellingen en andere mantelzorgers.Maar wat gebeurt er eigenlijk in het brein dat de herinnering aan muziek zo sterk blijft? En zijn dat dan altijd plezierige herinneringen? Als dementerenden juist erg verdrietig worden bij het luisteren naar muziek, is dit dan wel voor iedereen een geschikte methode? Programmamaker Marlous Lazal gaat te rade bij neuropsycholoog Professor Scherder die uitgebreide studie deed naar de werking van muziek op het brein.  - Loos werk #3: Niet werken: Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over werk. Dat maakt de zoektocht naar de betekenis van werk niet makkelijker. In de finale van Loos werk spreekt Leonie professor arbeidsgeschiedenis Andreas Eckert en vraagt hem voor eens en altijd te definiëren wat wel en wat geen werk is. Ook spreekt ze haar oom Roy Carton, een gepensioneerd klinisch theoloog. Hij vertelt Leonie over de mysterieuze kracht van niet werken - juist onder werktijd. Ligt hier misschien een mogelijkheid voor de ervaren nietsnut?

Radio Doc: Sterk | Loos werk #2: Is werk nuttig? | 07-02-2016

Download

Sterk: In 2001 verschijnt Dave Mossing zo ongeveer uit het niets in de finale van 'de Sterkste Man van Nederland'. Hij duikt opeens op, per ongeluk lijkt het wel. In 2005 wordt hij zelfs tweede na een krachtmeting met Jarno Hams en Edwin Hakvoort.
Dave komt op eigen kracht tussen die sterke mannen te staan; geen vader die hem naar judo bracht of moeder die speciaal calorierijk eten voor hem maakte.
Hij komt uit een heel ander gezin.
Wat motiveerde hem zijn lichaam af te beulen om zo ver te komen?
Welk drama drijft hem tot aan de grenzen van het ondraaglijke en daar overheen?

Een radiodocumentaire van Heleen Hummelen over de geschiedenis van Dave Mossing en zijn familie. - Loos werk #2: Is werk nuttig?: Leonie gaat in de tweede aflevering van Loos werk op zoek naar het nut van werk. Want wanneer heeft werk dat eigenlijk? Wanneer je er voor betaald krijgt? Om te begrijpen hoe werk, nut, en geld samenhangen gaat Leonie langs bij Gerben Nap, die aan een alternatief geldsysteem werkt. Ook spreekt ze twee reclamejongens over het verband tussen nut en geld. Vinden zij hun eigen werk nuttig? En hoe vraag je dat aardig?

Radio Doc: Een woestijnleven | Loos werk #1: Wat is werk? | 31-01-2016

Download

Een woestijnleven: Zoo Veldhoven is geen gewone dierentuin. Naast allerlei roofvogels, ringstaartmaki's en walibi's worden er papegaaien opgevangen die niet meer thuis kunnen blijven wonen omdat ze hun eigenaar overleven, of omdat ze onhandelbaar worden. Er zijn zelfs papegaaien die zichzelf verminken uit verdriet.

Ieder weekend komen er vele vaste bezoekers speciaal naar de papegaaien. Sommigen om hun eigen papegaai te zien, anderen hebben een zwak voor de pratende vogels. Jo komt voor de grijze roodstaart Radja, de vogel die zij haar man ooit voor Sinterklaas cadeau deed. Haar man, Nas, vertrok een aantal jaar geleden naar zijn geboorteland Pakistan, om zijn familie daar te helpen. Radja begon zichzelf kaal te plukken en werd depressief. Zo erg, dat Jo haar vogel uiteindelijk naar Veldhoven moest brengen.
Jo en Radja wachten allebei op de terugkeer van Nas. Het was nooit de bedoeling dat Nas zo lang in Pakistan zou blijven, maar aardbevingen, ongelukken en pech maken dat zijn thuiskomst steeds moet worden uitgesteld. \"Ik zou het nu niet meer zo doen\", zegt Jo, \"Radja is in het wild gevangen, het is eigenlijk een getraumatiseerde vogel.\" Maar de papegaai maakt ondertussen al twintig jaar een belangrijke deel uit van haar leven. Voor de tralies van de volière ontdekt Wineke van Muiswinkel hoe het wonderbaarlijke levensverhaal van Jo verweven is geraakt met dat van Radja. Een radiodocumentaire van Wineke van Muiswinkel - Loos werk #1: Wat is werk?: Tijdens haar eerste baantje kreeg Leonie betaald zonder daar iets voor te hoeven doen. Nu het tijd wordt om een baan te vinden vraagt ze zich af of iedereen niets doet op zijn werk. Leonie raapt haar moed bij elkaar en vraagt het Palmyra: de chef van haar eerste baan bij de Kasbank. Zij werkt nog steeds bij hetzelfde bedrijf. Doet ze eigenlijk wel iets? Ook spreekt Leonie kunstenares Cally Spooner, die kunst maakt over werk. Verschillen de ervaringen van Palmyra en Cally teveel om Leonie een eenduidig antwoord te geven over wat werk is, of lijken deze meer op elkaar dan we in eerste instantie zouden denken?

Radio Doc: Helpen en geholpen worden | Roes #4: Ontnuchtering | 24-01-2016

Download

Helpen en geholpen worden: Over het algemeen hebben we het goed in Nederland. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sinds de maatschappij in een participatiesamenleving is veranderd, zijn we meer dan ooit op elkaar aangewezen. Maar waar kunnen de mensen terecht die buiten de boot vallen? De mensen met schulden, met persoonlijke problemen, die geen familie of vrienden hebben? Radiomaker René van Es leerde verschillende vrijwilligers kennen bij de stichting Leiden Helpt. Hij sprak de hulpverleners tijdens de voorbereidingen van een grote Kerstactie en ontdekte dat ze opvallend veel met elkaar gemeen hebben. Zoals anderen afhankelijk zijn van hun hulp, zo zijn zij afhankelijk van het helpen. - Roes #4: Ontnuchtering: In de laatste aflevering van Roes, een serie van de makers van VPRO Dorst, duiken we in de ontnuchtering. Geknield aan zijn bed vroeg Jan -de vader van radiomaker Siona- als klein jongetje aan God of hij ridder mocht worden, met een zwaard en een harnas. Misschien kon de Sint hem alvast dat zwaard brengen? Toen zijn vader hem op een dag bruut vroeg: 'Geloof jij nu nog steeds in Sinterklaas?', werd Jan heel stil. Als de Sint niet bestaat, waarom zou God dan wel bestaan? En hoe moest hij dan ooit ridder worden? Jan is inmiddels 57 en deze ontnuchtering werkt door tot op de dag van vandaag.

Radio Doc: Door het oog van de duisternis | Roes #3 | 17-01-2016

Download

Door het oog van de duisternis: Op 3 augustus 2015 verdwaalden twee studenten in een Limburgse mergelgrot. Ze zaten 21 uur vast in het pikkedonker, en kwamen anderhalve kilometer verderop?in Vlaanderen- weer vrolijk naar buiten gewandeld. Sindsdien is van het stel nooit meer iets vernomen. Kenners van de mergelgrotten vinden het verhaal ongeloofwaardig, omdat de meeste mensen onder vergelijkbare omstandigheden overvallen worden door doodsangst, waardoor ze volledig verlammen en ?áls ze het overleven- zwaar getraumatiseerd raken. Radiomaker Jan Maarten Deurvorst ging op zoek naar de studenten en naar andere grotkinderen, die nooit eerder over hun ervaringen hebben gesproken, om te begrijpenwat er met je gebeurt als je de dood in de ogen kijkt, en wat je in huis moet hebben om de angst te overwinnen. - Roes #3: Het baren van kinderen is geen pijnloze aangelegenheid. Hoe is het dan toch mogelijk dat een vrouw een bevalling kan doorstaan? En soms een paar uur daarna best wel weer kan nadenken over een volgend kind? Nele Eeckhout, Mirke Kist en Siona Houthuys onderzoeken de macht van ons eigen brein. Hoe ons lichaam eigenlijk onze grootste drugsdealer is. Want waar we wel iets te zeggen hebben over de hoeveelheid bier die we consumeren, hebben we nauwelijks controle over de hormonen die ons lijf op ons loslaat.

Radio Doc: Nadja's nalatenschap | Roes #2 | 10-01-2016

Download

Nadja's nalatenschap: Documentaire over Nadja van de Franse schrijver André Breton (1896 ? 1966). Tom Rooduijn volgt in Parijs de voetsporen van de surrealist Breton en reconstrueert de kortstondige liefdesgeschiedenis uit diens bekendste roman. Als gids fungeert Hester Albach, auteur van het in Frankrijk verschenen Léona, héroïne du surréalisme. De vrouw naar wie Breton zijn boek noemt heet in werkelijkheid Léona Delcourt, ontdekte Albach. Deze week is het 75 jaar geleden dat 'Nadja' op 38-jarige leeftijd overleed in een krankzinnigengesticht bij Lille. In de documentaire komen ook surrealisme-kenner Her de Vries, bezorger van de 34 wanhopige brieven en tekeningen die 'Nadja' aan Breton stuurde, en Nadja-vertaler Laurens van Krevelen aan het woord. - Roes #2: Deze week in aflevering 2 van de vierdelige serie Roes: Het feest of 'de roes' wordt vaak gezien als een ontsnapping aande werkelijkheid, terwijl de roes ook therapeutisch zijn. Of sterker zelfs: noodzakelijk.Roes is een vierdelige audioreeks bedacht en gemaakt door Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys in samenwerking met Dorst, het audiovisuele lab van de VPRO. Ga voor meer radioverhalen van jong talent naar vpro.nl/dorst.

Radio Doc: Waar is Remco Campert? | Roes #1: De goddelijke roes | 03-01-2016

Download

Waar is Remco Campert?: De 86-jarige dichter en schrijver Remco Campert bespiegelt het dagelijks leven ? en in het bijzonder zijn eigen bestaan en de daarbij passende gedichten. Tom Rooduijn sprak vorig jaar een paar keer met Campert; over zijn beeldende werk, zijn poëzie en de thema's in zijn gebundelde columns: hoe brengt hij zijn dagen en nachten door? En ook: hoe herdenkt hij als laatste van de Vijftigers zijn generatiegenoten? Kortom: waar is Remco Campert anno 2016? - Roes #1: De goddelijke roes: Je hangt met je billen boven het smerige toilet van de kroeg. Op de deur staan teksten: soms poëtisch, meestal grof en ondoordacht. Met koeienletters schrijf je er iets onder. Een week later ben je terug en lees je verbaasd de letters in je handschrift. Heb ik dit geschreven? In aflevering 1 van Roes neemt Dionysos, de god van wijn, feest en de roes, de boel van ons over. We onderzoeken de roes die we zelf opzoeken in alcohol en drugs. En de roes die ons overvalt in het sluimergebied tussen waken en slapen.Roes is een vierdelige audioreeks bedacht en gemaakt door Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys in samenwerking met Dorst, het audiovisuele lab van de VPRO. Ga voor meer radioverhalen van jong talent naar vpro.nl/dorst.

Radio Doc: Toendra #30: Conan, the barbarian | Murder in the City! | 20-12-2015

Download

Toendra #30: Conan, the barbarian: Nick (niet zijn echte naam) zit in de gevangenis, en niet voor het eerst. Hij heeft een strafblad van 18 pagina's dat verslag doet van een leven vol inbraken, diefstal, vernielingen en drugsgebruik. Conan is een voormalige politiehond uit het asiel. In de allerlaatste Toendra het verhaal van Nick en Conan, die elkaar moeten helpen hun vrijheid terug te krijgen. Maker: Emmie Kollau. Research: Esma Linnemann, met dank aan Ineke van Lier die aan een boek werkt over Nick en Conan. - Murder in the City!: Schrijver Arjen van Veelen woont sinds zomer vorig jaar in St. Louis, een van de gevaarlijkste steden van de Verenigde Staten. Het moordcijfer ligt er ruim twee keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Jacqueline Maris zocht Arjen van Veelen op in St. Louis. Samen gaan ze in St. Louis op zoek naar de oorzaken van geweld, misdaad en ongelijkheid. Met een reclameposter-plakker die alleen tussen tien en twee in de wijken durft te werken, een professor die laat zien dat rassenscheiding nog steeds bestaat in St Louis en met een dappere dominee die tijdens het 'murder rushhour' tussen elf uur 's avonds en twee uur 's nachts door de straten wandelt van de ? volgens de FBI ? gevaarlijkste wijk van de VS Fountainpark. De dominee schampert: 'maar er is stiff competition. Er komen steeds meer van zulke wijken in de stad.'

Radio Doc: Toendra #29: Een vinvis is een vis | Allah, wij doen ons best! | 13-12-2015

Download

Toendra #29: Een vinvis is een vis: Kees werkt in een psychiatrisch opvanghuis waar jarenlang een licht ontvlambare bewoner de afdeling terroriseert. Kees kan goed met de jongen omgaan en krijgt een speciale band met hem, maar die band maakte Kees ook een soort gijzelaar wanneer de situatie steeds verder ontspoort. Een verhaal gemaakt door Bente Hamel. - Allah, wij doen ons best!: Het begrip 'Scouting' roept beelden op van brave blonde padvindertjes, kamperend in de Nederlandse bossen van de jaren 50. Maar tegenwoordig komen er in het Rotterdamse honk van Scoutinggroep 'Ibn Battuta' ook islamitische kinderen en leiders samen. Radiomakers Elianne Meijer en Sarah Hijmans onderzoeken wat deze groep drijft en waarom scouting voor hen zoveel meer is dan zingen bij het kampvuur.

Radio Doc: De verlanglijst van Mohammed | Toendra #28: Vliegen | 06-12-2015

Download

De verlanglijst van Mohammed: Een verhaal van radiomaker Colette van Nunen over de dunne lijn tussen vluchten en het zoeken naar geluk, de irreële verwachtingen van vluchtelingen over ons land, en de even irreële verwachtingen die wij Nederlanders hebben van vluchtelingen. En over het besef dat sommige vluchtelingen pijnlijk veel lijken op ons: zelden tevreden met wat we hebben en pas dankbaar als al onze dromen werkelijkheid zijn geworden. - Toendra #28: Vliegen: Laura's vader heeft zo'n beetje alle luchtsporten gedaan: zweefvliegen, motorvliegen, deltavliegen en de laatste jaren is het parapenten. Hij vliegt ook mee in EK's en WK's, tot spijt van zijn familie. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

Radio Doc: Een vorm van behaaglijkheid | Toendra #27 | 29-11-2015

Download

Een vorm van behaaglijkheid: 'Alleen zijn is een vorm van behaaglijkheid', vond Drs. P. Toch onderhield hij tot op hoge leeftijd bijzondere contacten. Maartje Duin woonde als student bij de plezierdichter om de hoek, toen ze hem een keer op straat aansprak. Het sonnet dat ze over die ontmoeting schreef, vormde het begin van een jarenlange vriendschap. Aan de hand van opnames van hun laatste gesprekken blikt Maartje Duin terug op de rol die Drs. P in haar leven speelde. - Toendra #27: Rebecca is dolblij als ze ontdekt dat ze zwanger is. Maar er is één probleem: het kind is van de verkeerde man. Een verhaal van Prosper de Roos over onverwachte obstakels bij het krijgen van een kind. Research: Esma Linnemann.

Radio Doc: Rebelse Stilte | Toendra #26: Heimwee | 22-11-2015

Download

Rebelse Stilte: Je afzonderen is tegenwoordig moeilijker dan ooit, maar misschien juist daarom zo essentieel. Door even afstand te nemen van het geraas van de wereld kun je op ideeën komen. Ideeën die de gebruikelijke gang van zaken in vraag stellen en - met een beetje geluk - van de wereld een betere plek maken. Radiomakers Hadewijch Vanhaverbeke en Lucas Derycke gaan op bezoek bij moderne afzonderlingen en zoeken - samen met filosoof Jan-Hendrik Bakker  - naar hun historische voorgangers, onder wie monnik Thomas Merton en Ted Kaczynski, alias de Unabomber. - Toendra #26: Heimwee: Schrijver en journalist Joris van Casteren reist voor zijn werk de hele wereld rond. Naar Nigeria, Amerika, Rusland? En iedere keer slaat de paniek weer toe. Een verlammende heimwee waar hij al mee kampt sinds hij een kind was. Joris wil er vanaf, maar kan hij wel schrijven zonder die angst?Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche.

Radio Doc: Schietgebed | Toendra #25: Alice en de waarheid | 15-11-2015

Download

Schietgebed: Met lede ogen zien ouders toe hoe hun kinderen uren, dagen of hele vakanties lang achter de computer zitten. En als ze daar nou nog iets nuttigs zouden doen? Maar nee. Ze spelen games. Hoe worden die kinderen eigenlijk volwassen? Hebben ze door al die spelletjes èchte levenservaring gemist? Of hebben ze er misschien iets anders voor in de plaats gekregen? Erwin Vogelaar studeerde godsdienstwetenschappen en speelt stapels games. Hij maakt de podcast The Life we Play, met persoonlijke verhalen over hoe computerspelen het leven beïnvloeden. Voor Radio Doc maakte hij zijn eerste radiodocumentaire, over games en de zin van het bestaan. - Toendra #25: Alice en de waarheid: \"Hij slaapt\". Dat is wat de driejarige Alice van haar moeder te horen krijgt als ze haar vader ziet liggen in een kist, omringd door huilende mensen. Als Alice vraagt naar de oorzaak van haar vaders dood, krijgt ze in de loop der jaren steeds wisselende verhalen te horen. Uiteindelijk gaat ze zelf op zoek naar wat er werkelijk is gebeurd. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson.

Radio Doc: Privé apen | Toendra #24: De bandjes van mijn vader | 08-11-2015

Download

Privé apen: Nog niet zo lang geleden was een aap als huisdier in de mode. Nu staat dat hoog op het lijstje van Dingen Die We Niet Meer Doen. Radiomakers Mat Wijn en Marten Minkema onderzoeken wat ons bezielde en of we nu zoveel wijzer zijn. - Toendra #24: De bandjes van mijn vader: Twee jaar na de dood van haar vader loopt Leonie de trap op, naar zijn werkkamer op zolder. Vroeger mocht ze nergens aankomen, omdat hij blind was en anders niets terug kon vinden. Maar nu kan dat wel. Verspreid over de ruimte vindt ze cassettebandjes, in een doos, een plastic zak, een sigarenkistje en het deksel van een broodtrommel. In totaal zijn er 146 cassettes. Op de meeste staat muziek en luisterboeken, maar op 12 bandjes is haar vader zelf te horen. Ze begint te luisteren om te zien of haar herinnering van wie hij was, klopt met de werkelijkheid. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr en Leonie Hosselet.

Radio Doc: David Laport | Toendra #23: Naar huis | 01-11-2015

Download

David Laport: David Laport is een beginnend mode ontwerper, en één metveel succes: Lady Gaga vroeg om zijn collectie, BN-ers dragen zijn galajurken op de rode loper en het Haags Gemeentemuseum plaatst zijn kleding in eententoonstelling.Ondertussen scheurt David nog steeds kaartjes in een bioscoop om zijn huur te kunnen betalen,want aan couture verdienen is er niet bij.In deze documentaire volgt Stef Visjager de jonge ontwerper in de weken voorafgaand aan zijn eerste modeshow in Parijs. - Toendra #23: Naar huis: Ze mogen geen patiënten genoemd worden en ook geen gasten. Mensen die in De Herbergier verblijven in Oostvoorne, heten 'bewoners' en het personeel doet er alles aan om een huiselijke omgeving te creëren voor de demente mensen die ze verzorgen. Meestal helpen zij de bewoners, maar als een bewoner graag de aardappels wil schillen of de was wil helpen opvouwen, dan kan dat. Zolang ze zich maar thuis voelen. Daarom gaat de buitendeur nooit op slot en krijgen mensen de gelegenheid om naar buiten te lopen en een wandeling te maken. Het systeem werkt goed. Zo lang de bewoners niet terug naar huis willen. Een verhaal gemaakt door Misha Koole.

Radio Doc: Toendra #22: Zondares | Van Kos naar Coesfeld | 25-10-2015

Download

Toendra #22: Zondares: Ze danst de samba, eet fair trade chocolade en houdt van squash. Elke kerst gaat ze naar haar ouders. Ze is kortom, net als wij. Alleen haar baan is een tikkeltje anders. - Van Kos naar Coesfeld: Afgelopen September was de zogenaamde "vluchtelingencrisis" op een hoogtepunt. Duizenden waagden de oversteek van Turkije naar Griekenland en reisden verder naar het Noorden van Europa. Terwijl de politici ruzieden over quota's en grensbewaking, reisde journalist Okke Ornstein mee met Hanine (niet haar echte naam), een Irakese farmaceute die hij op Kos had ontmoet en die op de vlucht was voor de oorlog in haar land.

Radio Doc: Toendra #21: Mijn broer, de aap | Dokter, ik moet gelukkig zijn | 18-10-2015

Download

Toendra #21: Mijn broer, de aap: Bruce had altijd al een broertje willenhebben, en dus is de komst van Mickey een droom die uitkomt. Hetaapje wordt opgenomen in het gezin alsof het een echt mensenkind is.Maar als de puberteit intreedt, wordt duidelijk dat de verhoudingentoch anders liggen. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr. - Dokter, ik moet gelukkig zijn: Volgens Floris Alberse gaan hij en veel van zijn generatiegenoten gebukt onder een 'geluksobsessie'. Gelukkig zijn is het hoogst bereikbare in dit leven. Opmerkelijk genoeg wordt hij daar niet gelukkig van. Alberse zoekt uit hoe diep dit gevoel verankerd is in onze samenleving. En hij gaat op zoek naar een ander doel in zijn leven, wat nog niet zo makkelijk blijkt. Via ontmoetingen met onder anderen de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter en coach Femmy Wolthuis belandt hij in de achtertuin van? Prinses Irene.

Radio Doc: Niet bang te krijgen | Toendra #20: De list | 11-10-2015

Download

Niet bang te krijgen: In de radiodocumentaire Niet bang te krijgen gaan Hella en Sandra Rottenberg op zoek naar de geschiedenis van hun grootvader Isay Rottenberg ten tijde van de jaren dertig in nazi Duitsland. Ze kwamen meer te weten dan ze in eerste instantie hadden gedacht. - Toendra #20: De list: Om los te komen van haar traditionele familie zonder de band te verbreken, verzint Derya een list. Stapje voor stapje vergroot ze de afstand tot haar ouders, zodat dat ze bijna niets doorhebben. Als de afstand groot genoeg is, durft ze hen eindelijk te vertellen wie ze eigenlijk is. Maar ook al heeft ze daar ruim tien jaar mee gewacht, haar ouders blijken nog niet klaar voor de waarheid.

Radio Doc: Meneer Park | Toendra #19: Af en toe een koffertje | Meneer Park en Toendra #19: Af en toe een Koffertje | 04-10-2015

Download

Meneer Park: Op 2-jarige leeftijd werd Eun Hye Park te vondeling gelegd in de Zuid-Koreaanse stad Suwon. Ze kwam terecht in een kindertehuis en werd geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Vanaf dat moment start haar leven als Mischa Blok. Nu, 38 jaar later, ontdekt ze haar ware ontstaansgeschiedenis. Ze gaat terug naar Zuid-Korea en ontmoet haar Koreaanse vader. Maar na die ontmoeting hoort ze niets meer van hem. Ze besluit nog een keer naar Korea te gaan. Lukt het haar om een hechte familieband met hem op te bouwen? - Toendra #19: Af en toe een koffertje: Stefan werkt op Schiphol, als Colombiaanse kennissen hem een voorstel doen dat zijn leven op zijn kop zal zetten. Ze vragen of hij af en toe een koffertje met drugs door de douane kan smokkelen. Stefan is tot die tijd een keurige man die nog nooit de wet heeft overtreden. Maar het voorstel van de Colombianen is wel erg aantrekkelijk. En de criminelen die het hem vragen lijken ook van die aardige mensen. Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos. - Meneer Park en Toendra #19: Af en toe een Koffertje: Een verhaal over de hereniging van Mischa Blok en haar Zuid-Koreaanse vader nu, 38 jaar later. En in deze uitzending de spannende aflevering 19 van de korte documentaireserie Toendra.

Radio Doc: De vader, de zoon en het heilige Amerika, Amen | Toendra #18: Donker/Dorst | 20-09-2015

Download

De vader, de zoon en het heilige Amerika, Amen: Rob Muntz (51) wil zijn zoon Engel Muntz (17) gaan ophalen in Amerika, die daar een jaar naar Highschool is geweest en eigenlijk niet meer wil terugkomen. Engel wil zo snel mogelijk in Amerika miljonair worden. Volgens de statistieken heb je in Amerika 250 keer meer kans om miljonair te worden... Zegt hij. Rob is het er niet mee eens en botst nogal met Engel zijn karakter, of andersom.... (?) De generatiekloof is duidelijk hoorbaar. Rob vindt dat Engel gewoon thuis moet komen, en vindt Amerika een verderfelijk land. - Toendra #18: Donker/Dorst: In een afgeladen zaal van het Amsterdamse Volkshotel, presenteerden elf jonge radiomakers afgelopen juli hun eigen werk bij het licht van vijf zaklantaarns. Dorst, het audiovisuele lab van de VPRO, had de makers maanden laten experimenteren met verhalende radio, onder begeleiding van Toendra-eindredacteuren Katinka Baehr en Jair Stein, en van technicus Alfred Koster.

Radio Doc: In eigen kring | Toendra #17: Oorlog in de huiskamer | 06-09-2015

Download

In eigen kring: Vijf jaar geleden besloten Bram en Alieke Nieuwenhuize alle vijf hunkinderen thuis zelf onderwijs te geven. Na een gezinsreis dwarsdoor Afrika kochten ze een oude boerderij in de Stikkenpolder bijKampen, waar het hechte gezin nu redelijk zelfvoorzienend leeft, leert,groenten verbouwt en dieren verzorgt. Jan Paul de Bondtvolgt hun dagelijkse beslommeringen om erachter te komen waarom oudershiervoor kiezen en hoe bepalend dat is voor kinderen. - Toendra #17: Oorlog in de huiskamer: Midden jaren vijftig trouwen twee vrouwen met een man op wie ze erg verliefd zijn. De vrouwen zijn Ria en Hennie en hun mannen heten allebei Jan. De stellen kennen elkaar niet, maar er zijn opvallende overeenkomsten: Beide mannen hebben gediend in Nederlands-Indië, waar ze allebei chauffeur waren op een tank.En ook de vrouwen hebben iets gemeen: Ria en Hennie zagen niets aankomen toen ze hun Jan het 'ja'-woord gaven. Maar de oorlog bleek nog niet voorbij. Nu de mannen zijn overleden, vertellen de vrouwen over hun huwelijk en wat erna kwam. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson.

Radio Doc: Kos | Prijsuitreiking NTR Radioprijs 2015 | 30-08-2015

Download

Kos: "Ik heb aan de Hogeschool in Twente gestudeerd, daarom spreek ik goed Nederlands. Toen ben ik teruggegaan naar Syrië - ik ben Syriër. Ik had het er goed, tot een paar jaar geleden die hele toestand begon. En nu heb ik een dochtertje gekregen en kan het niet meer volhouden daar. Daarom heb ik besloten terug te gaan naar Nederland." - Prijsuitreiking NTR Radioprijs 2015: Amsterdam, 30 augustus 2015 ? Maud Mulier van het Koninklijk Conservatorium AP Hogeschool Antwerpen heeft de 25e editie van de NTR Radioprijs gewonnen, de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers. Dat heeft de NTR vandaag bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Roode Bioscoop.

Radio Doc: | 23-08-2015

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 16-08-2015

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 09-08-2015

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 02-08-2015

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: | 26-07-2015

Download

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc: Niemand leeft voor zichzelf | Plots: De agenda van de Heer | 19-07-2015

Download

Niemand leeft voor zichzelf: De Protestantse kerkgemeenschap in het Drentse Assen bestaat al eeuwen en heeft vele stormen doorstaan. Maar de veranderingen van de afgelopen decennia doen de kerk in haar fundamenten schudden. In de Adventskerk in de wijk Vredeveld zijn de gevolgen van deze veranderingen goed te zien. De meest opvallende verandering: terwijl de inhoud moderniseerde, werden de kerkgangers zelf ouder en grijzer. - Plots: De agenda van de Heer: Samen met haar oma bezoekt Esma een bijeenkomst van De Levensstroom, een kerk die genezingsdiensten houdt onder leiding van evangelist Jan Zijlstra. De dienst zal haar leven voorgoed veranderen, maar niet zoals ze dat had gewild. Een verhaal van Stef Visjager, eerder uitgezonden in de VPRO-serie Plots.

Radio Doc: Een oude vriend | Toendra #16: De vierde broer | 12-07-2015

Download

Een oude vriend: Het is het ergste dat een muzikant kan overkomen; geveld worden door een ziekte en vervolgens niet meer kunnen optreden. Naast financiële problemen, gaat er vooral een uitlaatklep verloren, met soms een depressie tot gevolg. In de radiodocumentaire Een oude vriend volgt programmamaker Mirjam van Biemen drie musici die hun passie noodgedwongen naast zich neer hebben moeten leggen als gevolg van een ziekte. - Toendra #16: De vierde broer: Op de koudste nacht van 2010 verdween hij. De 32-jarige Christiaan klom over een hek, rende weg en liet geen enkel spoor achter. Zijn drie broers vertellen over de gebeurtenissen voor en na Christiaans verdwijning. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

Radio Doc: In eigen kring | Toendra #16: Oorlog in de huiskamer | 05-07-2015

Download

In eigen kring: Vijf jaar geleden besloten Bram en Alieke Nieuwenhuize alle vijf hun kinderen thuis zelf onderwijs te geven. Na een gezinsreis dwars door Afrika kochten ze een oude boerderij in de Stikkenpolder bij Kampen, waar het hechte gezin nu redelijk zelfvoorzienend leeft, leert, groenten verbouwt en dieren verzorgt. Jan Paul de Bondt volgt hun dagelijkse beslommeringen om erachter te komen waarom ouders hiervoor kiezen en hoe bepalend dat is voor kinderen. - Toendra #16: Oorlog in de huiskamer: Midden jaren vijftig trouwen twee vrouwen met een man op wie ze erg verliefd zijn. De vrouwen zijn Ria en Hennie en hun mannen heten allebei Jan. De stellen kennen elkaar niet, maar er zijn opvallende overeenkomsten: Beide mannen hebben gediend in Nederlands-Indië, waar ze allebei chauffeur waren op een tank. En ook de vrouwen hebben iets gemeen: Ria en Hennie zagen niets aankomen toen ze hun Jan het 'ja'-woord gaven. Maar de oorlog bleek nog niet voorbij. Nu de mannen zijn overleden, vertellen de vrouwen over hun huwelijk en wat erna kwam. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson

Radio Doc: Toendra #15: Een mooie moedervlek | De meet ligt verkeerd! | 28-06-2015

Download

Toendra #15: Een mooie moedervlek: Moeder Gülay en dochter Berfin wonen samen in een appartement in Amsterdam. Ze praten veel, maar als Berfin wil weten hoe het écht met haar moeder gaat, moet ze het vragen aan haar nicht. Tjitske Mussche maakte een verhaal over moeder en dochter, en sprak met ze over alles wat niet gezegd wordt. Een verhaal over Turkse geheimen en Nederlandse keuzevrijheid en over hoe moeilijk het soms is om te doen met je leven wat je wil. - De meet ligt verkeerd!: In Amsterdam ligt een wielerparcours. Het is tweeënhalve kilometer lang, is zo breed als een tweebaansweg en heeft vier flauwe bochten. Doorgaans is deze plek in Sloten een oase van rust, maar drie keer per week trekken honderden renners uit het hele land naar het parcours. Dit wielerparcours is de hoofdpersoon van de documentaire \"de meet ligt verkeerd\" van radiomaker Jan Maarten Deurvorst, een verhaal over de broedertwist tussen Olympia en WVA, twee Amsterdamse wielerverenigingen die al decennia met elkaar in de clinch liggen.

Radio Doc: Galeano, de droom en de revolutie | 21-06-2015

Download

Galeano, de droom en de revolutie: Op 13 april van dit jaar overleed de Uruguyaanse schrijver, journalist en historicus Eduardo Galeano. In 1971 debuteerde hij met 'De aderlating van een continent', een politieke roman over de niet vertelde geschiedenis van Zuid Amerika. Vanaf dat moment was hij de grote inspiratiebron voor 'links', zowel in Zuid Amerika als bij de grote solidariteitsbewegingen in Nederland. Zijn boek werd dan ook vrijwel meteen verboden door de militaire dictaturen in Uruguay en Argentinie en . hijzelf moest in 1976 het continent verlaten om in Spanje in ballingschap te gaan.

Radio Doc: Veilig tot over het Randje | Toendra #14: Licht obsessief | 14-06-2015

Download

Veilig tot over het Randje: Nederland is een veilig land. Toch voelen veel mensen zich onveilig.Hoe komt dat? En hoeveel veiliger kunnen we het dan nog maken? Want er is een kantelpunt waarop het streven naar veiligheid omkeert in het tegendeel van veiligheid. Wat zijn de voorwaarden voor mensen om een mate van onveiligheid te accepteren als onlosmakelijk verbonden met het leven? Is veiligheid misschien niet meer dan een illusie? - Toendra #14: Licht obsessief: Als het uitgaat met Marieke, raakt Steve diep in de put. Hij drinkt om te kunnen slapen en gaat veel uit om maar niet alleen te hoeven zijn. Tot zover is zijn verhaal herkenbaar. Maar waar liefdesverdriet bij de meeste mensen weer overgaat, lijkt Steve's variant niet te genezen.

Radio Doc: Toendra #13: Lady Blabla | Eva Maria, wapenhandelaar | 07-06-2015

Download

Toendra #13: Lady Blabla: Als kind is Jordy een buitenbeentje in het dorp. Hij draagt pruiken, doet vreemde stemmetjes na en maakt complete radioshows op zijn My First Sony. Op zaterdagochtenden slaapt hij niet uit, maar zet hij de wekker om naar Telekids te kijken en te leren hoe de presentatoren het doen.De eerste tijd besteedt niemand er veel aandacht aan. Maar als Jordy acht jaar oud is, beginnen andere kinderen hem te pesten om hoe hij loopt en praat. En dus zetten zijn ouders alles op alles om van hun zoon een normale jongen te maken. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr. - Eva Maria, wapenhandelaar: "Ik sprak nooit over mijn werk, want ik kende de reacties", zegt Eva Maria Staal. Tegenwoordig is ze schrijfster en redacteur van het theaterprogramma Echt Gebeurd. Ze had ooit een andere carrière, als enige Nederlandse vrouw in de wapenhandel. In de radiodocumentaire 'Eva Maria, wapenhandelaar', gemaakt door Stef Visjager (RadiomakersDesmet), vertelt Staal waarom ze dit werk is gaan doen, hoe een doordeweekse wapen-werkdag eruit ziet, en hoe zo'n werkdag kan escaleren.

Radio Doc: Het nieuwe leven van Maite Hontelé | Toendra aflevering 12: De vele levens van Jacob Sleutelberg | 31-05-2015

Download

Het nieuwe leven van Maite Hontelé: Trompettiste Maite Hontelé (35) verruilde in 2009 haar geboortegrond Nederland voor een muzikaal avontuur in Colombia. En nu is ze daar een ster. Maite ontving een nominatie voor een Latin Grammy voor beste Salsa Album van 2014. Ze trekt volle zalen met haar band, Colombianen herkennen haar op straat en zien Maite als iemand die in het verkeerde land is geboren. - Toendra aflevering 12: De vele levens van Jacob Sleutelberg: In Toendra deze week het verhaal van een man die achtereenvolgens consultant, dakloos, journalist en weer dakloos was. Nu hij met pensioen is is hij er eindelijk achter hoe dat heeft kunnen gebeuren. Maker: Chris Bajema

Radio Doc: Auto-auto | Toendra #11: Nooit meer verliefd! | 24-05-2015

Download

Auto-auto: De zelfrijdende auto lijkt er onvermijdelijk aan te komen. Bedrijven als Google, Mercedes, Apple en Volvo experimenteren er volop mee. Ons kabinet wil dat Nederland voorop gaat lopen in de ontwikkeling van autonoom rijdende auto's. En het lijkt ook veelbelovend. Zelfrijdende auto's zorgen voor een betere doorstroming en dus minder files. Ze hebben een lager energieverbruik en zorgen dus voor schonere lucht. En ze zijn veiliger en zorgen dus voor minder verkeersslachtoffers. Maar, willen we het wel? - Toendra #11: Nooit meer verliefd!: Wat als je niet verliefd wordt maar toch een partner wilt? Wat als je een relatie zoekt zonder romantische gevoelens? Waar begin je dan? Hoe wordt je tot elkaar aangetrokken? Wanneer weet je of iemand de juiste partner is? Hoe is seks zonder emotie?Dit verhaal gaat over twee mensen die om verschillende redenen niet meer verliefd worden en die een relatie willen zonder lastige emoties. Een verhaal over mislukte internetdates, een verstandshuwelijk en sexual kungfu, gemaakt door Prosper de Roos.

Radio Doc: Constants nalatenschap | Toendra aflevering 10: De Hoofdrol | 17-05-2015

Download

Constants nalatenschap: Tien jaar geleden overleed Constant (Constant Nieuwenhuijs, 1920 ? 2005), een van de belangrijkste 20ste-eeuwse Nederlandse kunstenaars. Zijn weduwe, Trudy Nieuwenhuijs ? Van der Horst, richtte een stichting op waarin zij samen met haar dochter het oeuvre beheert. De Fondation Constant organiseert tentoonstellingen, inventariseert het oeuvre en verkoopt werk uit de nalatenschap. - Toendra aflevering 10: De Hoofdrol: Sander studeert aan de filmacademie aan New York als hij op een winterse dag een dakloos meisje tegenkomt: Emily. Ze raken in gesprek en hij vraagt haar of ze de hoofdrol wil spelen in zijn afstudeerfilm. Maar als ze Sander na de première vraagt of hij haar wil meenemen naar Nederland, blijft hij het antwoord schuldig. Het is de laatste keer dat ze elkaar zien.

Radio Doc: Toendra aflevering 9: Een warme plek | De grenzen van Willem Jeths | 10-05-2015

Download

Toendra aflevering 9: Een warme plek: Voor de klas draagt hij een baard, witte kleren en een tulband. Hij geeft Kundalini-yoga, helpt mensen om dichter bij zichzelf te komen en hun problemen te verwerken. Aan niets is te zien dat hij een leven lang vecht tegen depressies, dat zijn relaties op de klippen lopen en dat hij zijn jeugd met een onhandelbare broer nooit helemaal te boven is gekomen. - De grenzen van Willem Jeths: Willem Jeths (1959) wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse componisten van Nederland. Hij is sinds een halfjaar de Componist des Vaderlands. In die functie zal hij de komende twee a drie jaar proberen een groter publiek te interesseren voor Nederlandse gecomponeerde muziek. Willem Jeths gaat dit doen door zelf als componist te reageren op de actualiteit bij belangrijke nationale gebeurtenissen, waarover hij nieuwe eigen stukken maakt.

Radio Doc: Blindgang | Toendra aflevering 8: Omvallen | 03-05-2015

Download

Blindgang: Na 35 jaar zie radiomaker Margot de Nooijer haar oude jeugdliefde terug: Maurice   van Tellingen. Ze halen herinneringen op over hun eerste ontmoeting, hun eerste voorzichtige kus en over wat volgde: hun beider onvermogen om iets met elkaar te beginnen, de schaamte en het pijnlijke afscheid. Samen tasten ze het verleden af om te zien wat er toen mis ging en waarom ze niet in staat waren een relatie met elkaar aan te gaan. - Toendra aflevering 8: Omvallen: Als muzikant en acteur Eddy B. Wahr leukemie blijkt te hebben, zeggen zijn artsen dat hij zijn broers moet bellen. Een stamceltransplantie van een familielid kan zijn leven redden. Maar Eddy heeft een ingewikkelde verhouding met zijn broers. Twee van de drie spreekt hij vaak tijden niet omdat ze ruziën over geld. Er is altijd wel een broer die claimt nog geld te krijgen van een andere broer.

Radio Doc: Lachen met Kanker | Toendra aflevering 7: De voorlichting van Eva | 26-04-2015

Download

Lachen met Kanker: Schrijver en Volkskrant-columnist Arthur Van Amerongen is geobsedeerd door kanker. Zijn vader, moeder en broertje zijn overleden aan kanker en driekwart van zijn vriendenkring is er inmiddels aan overleden. Recentelijk kreeg zijn goede vriend Albert de Lange te horen dat hij is uitbehandeld. De Lange beschrijft zijn lotgevallen wekelijks in de Parool-column Uitbehandeld.Samen met zijn vriend Rob Muntz gaat Van Amerongen afscheid nemen van de Lange. - Toendra aflevering 7: De voorlichting van Eva: Veel mensen proberen werk en privé gescheiden te houden. Maar het wordt lastig als je woont op de plek waar je werkt. En vooral als op die werkplek dingen gebeuren die niet geschikt zijn voor de ogen van je negenjarige dochter. Dit is het dilemma waar Maurice en Laura mee kampen. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

Radio Doc: Station Vetkuif | Toendra aflevering 6: Jezus en de IND | 19-04-2015

Download

Station Vetkuif: Het is dit jaar 35 jaar geleden dat het 27MC bakkie legaal werd in Nederland. Het zenden via de zogenoemde burgerband kun je zien als de voorloper van de mobiele telefoon, chatbox, Facebook en Twitter. Het eerste sociale medium wordt in 1980 een enorme hype. 'Echt overal zag je antennetjes staan.' - Toendra aflevering 6: Jezus en de IND: De 26-jarige asielzieker Dawood gaat elke zondag naar de kerk. In zijn geboorteland Afghanistan was hij moslim. Nu zingt Dawood mee met evangelische liederen en gaat hij naar bijbelstudie. De andere kerkgangers zijn er van overtuigd: Dawood is geraakt door de Heilige Geest. Maar er is een instantie die twijfelt: de Immigratie-en Naturalisatiedienst.

Radio Doc: Michel Faber - Waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn | Toendra aflevering 5: Tegen de regels | 12-04-2015

Download

Michel Faber - Waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn: Tegenwoordig is de Australische Nederlander Michel Faber een gevierd schrijver van gelauwerde romans als 'Lelieblank, Scharlakenrood' en 'Het Boek van Wonderlijke Nieuwe Dingen'. Zijn werk wordt over de hele wereld vertaald en is met succes tot BBC series en films gemaakt. In 2000 was Michel nog een onbekende debutant die met 'Onderhuids' een bevreemdend, genre-overschrijdend boek afleverde. Max Pam en Theo van Gogh raakten echter zo in de ban van 'Onderhuids' dat ze in een opwelling naar het hoge noorden van Schotland trokken om Faber thuis te filmen. - Toendra aflevering 5: Tegen de regels: Als buschauffeur moet je tegen een stootje kunnen. Bedreigingen, scheldpartijen, ze zijn aan de orde van de dag. Maar er is één lijn die zelfs voor doorgewinterde chauffeurs berucht is: de schoolbus van een reformatorisch college in de bible belt. Radiomaker Chris Bajema probeert te achterhalen wat er speelt in en rond de buslijn.

Radio Doc: De Verhalenmachine ? You win some, you lose some | Toendra #4 | 05-04-2015

Download

De Verhalenmachine ? You win some, you lose some: Gedreven door nieuwsgierigheid naar de maakbaarheid van het geluk maakten documentairemakers Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot een rondreizende Verhalenmachine. Een eenarmige bandiet gevuld met korte verhalen over geluk, toeval en overleven verteld door dak- en thuisloze, ongedocumenteerde en verslaafde Rotterdammers. In deze documentaire vragen ze nietsvermoedende Rotterdammers om een gokje te wagen. - Toendra #4: Ties is kind van een anonieme spermadonor en dus weet hij het nooit zeker waar hij vandaan komt. Maar hij blijft op zoek. Als blijkt dat de donor niet meer te traceren is, ziet hij maar één manier om dichter bij zijn vader te komen... Een verhaal gemaakt door Bente Hamel.

Radio Doc: De dood is ook maar een ziekte | Toendra #3: Winterstorm | 29-03-2015

Download

De dood is ook maar een ziekte: De wetenschap is klaar om de mens onsterfelijk te maken. Of in ieder geval het leven met zo'n vijftig jaar te verlengen. Het is niet zozeer de vraag óf het gebeurd, maar wanneer. Zouden de vijftigers van nu er al mee te maken krijgen? - Toendra #3: Winterstorm: Filosoof Dirk loopt 's nachts door de Jordaan als hij een pistool tegen de borst gedrukt krijgt door twee jongemannen. Hij geeft zijn portemonnee, maar in plaats van weg te lopen, vraagt hij de jongens waar ze het geld voor nodig hebben. Hij is niet bang. En zo ontstaat er een gesprek tussen de straatrovers en de filosoof.

Radio Doc: Doodsangst | 22-03-2015

Download

Doodsangst: Angst voor de dood zit bij de mens ingebakken. Maar waarom? Want we gaan allemaal dood en het heeft geen enkele zin om je daar druk over te maken. Radiomaker Marten Minkema wil daarom af van zijn doodsangst en zoekt bij de psychiater en andere medemensen de wijsheid die daarvoor nodig is.

Radio Doc: Westwaarts | Toendra 1: Een lastige figuur | 15-03-2015

Download

Westwaarts: Geheimzinnige Eilandradio van performancecollectief BMB con, de bijzondere Kapsels van Kanaleneiland door Joost Wilgenhof, het Instituut voor Huisgeluid van Elise 't Hart, gedichten op locatie door Ellen Deckwitz, stadscompositie Elegie voor Oog in Al van Jean Bernard Koeman en Papendorpse Kwaito met DJ DNA. - Toendra 1: Een lastige figuur: In de eerste aflevering van Toendra horen we de worstelingen van Bas, een man die zo lastig is om mee om te gaan dat er eigenlijk nauwelijks met hem te werken of te leven valt. Als oplossing voor zijn problemen gaat hij op zoek naar een gebruiksaanwijzing voor zichzelf.

Radio Doc: Te vrolijk, te triest, te veel, te weinig | Eerste hulp bij opvoeden, deel 3 | 01-03-2015

Download

Te vrolijk, te triest, te veel, te weinig: De jonge Vlaamse radiomaker Emi Catteeuw weet uit eigen ervaring hoe het is om te leven met iemand wiens gemoed sterker wisselt dan gemiddeld. Ze vroeg zich af hoe anderen dat volhouden en zocht geliefden die samen met de waanzin leerden leven. Waarom kiezen zij ervoor om door te zetten? Overstijgt liefde de pathologie of zijn er ook positieve kanten als je het leven deelt met iemand die de hoogtes en dieptes ervan uitgebreid verkent? - Eerste hulp bij opvoeden, deel 3: Programmamaker Jennifer Pettersson en Katinka Baehr weten hoe moeilijk het soms is, het opvoeden van één of meer kinderen. In de driedelige serie Eerste hulp bij opvoeden, portretteren ze doodgewone ouders die niet weten wat ze aan moeten met hun doodgewone kinderen.Aflevering 3: Ongewenst gedrag en erger

Radio Doc: Een literaire ambachtsman; het uitbundige leven van de schrijver Ab Visser | Eerste hulp bij opvoeden | 22-02-2015

Download

Een literaire ambachtsman; het uitbundige leven van de schrijver Ab Visser: In Een literaire ambachtsman schetst Tom Rooduijn een beeld van het ambigue leven van Ab Visser. De schrijver produceerde dagelijks zo'n 3000 woorden voor uiteenlopende publicaties en uitgeverijen, leed zijn leven lang onder een ziekte die hem uiteindelijk invalide maakte maar hield er een uitbundig leven op na.  - Eerste hulp bij opvoeden: Programmamaker Jennifer Pettersson en Katinka Baehr weten hoe moeilijk het soms is, het opvoeden van één of meer kinderen. In de driedelige serie Eerste hulp bij opvoeden, portretteren ze doodgewone ouders die niet weten wat ze aan moeten met hun doodgewone kinderen.Aflevering 2: Vrijwilliger in huis

Radio Doc: Het Geweten van de fysica | Eerste hulp bij opvoeden | 15-02-2015

Download

Het Geweten van de fysica: Paul Ehrenfest stond bekend als een briljant fysicus. Maar ondanks zijn prestaties was Paul Ehrenfest diep ongelukkig. Op 25 september 1933 bracht hij eerst zijn vijftienjarige zoon en daarna zichzelf om het leven. Aan de hand van brieven en gesprekken met kenners maakte radiomaker René van Es een portret van deze bijzondere hoogleraar, om te achterhalen hoe het zo ver kon komen. - Eerste hulp bij opvoeden: Programmamaker Jennifer Pettersson en Katinka Baehr weten hoe moeilijk het soms is, het opvoeden van één of meer kinderen. In de driedelige serie Eerste hulp bij opvoeden, portretteren ze doodgewone ouders die niet weten wat ze aan moeten met hun doodgewone kinderen.Aflevering 1: De opvoedcursus.

Radio Doc: YOLO - de zelfbewuste leegte | De A2 | 08-02-2015

Download

YOLO - de zelfbewuste leegte: Jongvolwassenen van Generatie Y - geboren in de jaren '80 en '90 - hebben een ironische levenshouding. Hun ironie functioneert als een schild: niemand kan ze raken, omdat alles een grap is. Ze geven bijvoorbeeld liever kitscherige cadeautjes op verjaardagen, omdat een echt mooi cadeau geven ook betekent dat je je kwetsbaar opstelt. En daarvoor zijn ze te zelfbewust. Dat schrijft Christy Wampole in de New York Times. Documentairemaker Botte Jellema herkent deze beschrijving bij enkele beeldbepalende Y'ers en maakt zich zorgen: het leven is te kort om helemaal met ironie te vullen. Jellema onderzoekt het in de documentaire 'YOLO - de zelfbewuste leegte'. - De A2: De verkeersader van Amsterdam naar Maastricht is onlangs weer verbreed. Maar er wordt niet alleen nagedacht over de technische aanleg van de weg, er zijn ook mensen die zich bekommeren om de esthetiek. Een verhaal over de A2 als tango-serenade.

Radio Doc: Loslaten | De Mevrouw met het Rode Hoedje (Deel 3) | 01-02-2015

Download

Loslaten: "De cocaïne spoot er gewoon uit, als een rookwolk", vertelt Sharon. Ze smokkelt op haar 22e drugs vanuit Suriname naar Nederland, maar wordt opgepakt op het vliegveld van Brazilië. Ze is dan net drie maanden zwanger. Journalist Hester Otter volgde Sharon en haar ouders gedurende een jaar. Ze maakte samen met radiomaker Annet Röst een documentaire waarin moeder en dochter vertellen over verkeerde keuzes, leven in een Braziliaanse gevangenis, het winnen van vertrouwen en het loslaten van een kind. - De Mevrouw met het Rode Hoedje (Deel 3): Het aantal tweedehands-boeken groeit razend snel. Steeds meer lezers stappen over op e-readers of gaan dood, en hun boeken rollen in bulk en met miljoenen naar handelaren in tweedehands boeken, die er ook geen raad meer mee weten. Marijke Leibbrandt is zo'n handelaar, en ze is ook moeder van radiomaker Marten Minkema. Die maakt zich zorgen over haar, want hoeveel meer boeken kan ze nog hebben?

Radio Doc: Hazenjacht | De Mevrouw met het Rode Hoedje (deel 2) | 25-01-2015

Download

Hazenjacht: Innoveren! We moeten innoveren! Politici, wetenschappers en ondernemers zijn het niet vaak met elkaar eens, maar wel als het gaat om het belang van innoveren. Goed, maar hoe innoveer je dan? En hoe kom je tot een nieuw idee? Floris Alberse gaat op hazenjacht. Wie had dat kunnen bedenken? - De Mevrouw met het Rode Hoedje (deel 2): Het aantal tweedehands-boeken groeit razend snel. Steeds meer lezers stappen over op e-readers of gaan dood, en hun boeken rollen in bulk en met miljoenen naar handelaren in tweedehands boeken, die er ook geen raad meer mee weten. Marijke Leibbrandt is zo'n handelaar, en ze is ook moeder van radiomaker Marten Minkema. Die maakt zich zorgen over haar, want hoeveel meer boeken kan ze nog hebben?

Radio Doc: Nora Fischer | De Mevrouw met het Rode Hoedje (deel 1) | 18-01-2015

Download

Nora Fischer: Twee jaar geleden leefde zangeres Nora Fischer nog een relatief anoniem bestaan. Tot ze ontdekt werd als multitalent. Nora zingt even makkelijk opera als popliedjes, ze is jong en spontaan, heeft een grote bos krullen en een prachtige stem. Ze werd een geliefde tv-gast en wordt nu zoveel gevraagd voor optredens, interviews en allerlei uiteenlopende projecten, dat ze zich moet beraden op wat ze eigenlijk zelf wil. Welke richting wil ze op? Wat vindt ze echt belangrijk? Hoe wil ze geportretteerd worden? Wie wil ze zijn? Geluidsvormgever en radiomaker Arno Peeters maakte een portret van Nora op een bijzonder moment in haar beginnende, maar explosieve carrière. Een moment waarin ze eindelijk de tijd had achterom te kijken en te zien wat er allemaal veranderd is sinds de plotselinge roem. De documentaire bevat unieke opnames van Nora en dagboekfragmenten die een laten zien wat het betekent om overvallen te worden door succes, als je carrière nog maar net is begonnen. - De Mevrouw met het Rode Hoedje (deel 1): Marijke Leibbrandt begon na haar pensioen een antiquariaat. Eerst met een paar duizend boeken, maar na vijf jaar staat haar grote huis tjokvol en moet ze uitwijken naar een schuur. Niet dat ze niet verkoopt, want iedere vrijdag rijdt ze in alle vroegte in een bestelautootje vanuit Friesland naar de boekenmarkt op het Amsterdamse Spui. En ook via internet loopt haar handel aardig. Maar er moet iets gebeuren, anders trekt de verhouding input-output steeds verder scheef. Zoon en radiomaker Marten Minkema probeert haar te helpen.

Radio Doc: De fotograaf, de Havenzanger en de vrouw die niet gekend wil worden | Zelfmoordlexicon | 11-01-2015

Download

De fotograaf, de Havenzanger en de vrouw die niet gekend wil worden: Fotograaf Peter van Beek weet wie zijn biologische moeder is en waar ze woont, maar hij heeft haar nooit gesproken. Hij voelt zich thuis in de kampen van de Roma en Sinti die hij fotografeert door heel Europa. Een documentaire van Emmie Kollau. Peter van Beek publiceerde vorig jaar het fotoboek The Good, the Bad and the Roma, resultaat van tien jaar lang reizen langs Roma- en Sintikampen door heel Europa. De fotograaf voelt zich altijd een beetje rusteloos, maar juist in de chaos van armoedige Romakampen voelt hij zich thuis. Soms vraagt hij zich af of dat soms in zijn genen zit. Van Beek werd geadopteerd toen hij vier maanden oud was. Hij zoekt nu al meer dan vijfentwintig jaar contact met zijn biologische moeder. Hij weet wie ze is en waar ze woont, maar heeft haar nooit gesproken. Soms rijdt hij langs haar huis en gluurt over de schutting om een glimp van haar op te vangen. Daar waar tv-programma's als Spoorloos ophouden, namelijk als verloren gewaande familieleden elkaar huilend in de armen vallen, gaat 'De fotograaf, de havenzanger en de vrouw die niet gekend wil worden' verder. Het is een verhaal over bloedbanden en de drang om te weten waar je vandaan komt, met een onverwachte rol van een van de oude Havenzangers.http://www.petervanbeek.com/roma-the-gypsytrail/romania-nomads/ - Zelfmoordlexicon: Vijf jaar geleden begon grafisch vormgever Richard Sluijs met het verzamelen van verhalen van mensen voor wie het plegen van zelfmoord nog de enige uitweg uit de economische crisis bleek. Aanvankelijk deed hij dit als relatieve buitenstaander, tot het noodlot op dramatische wijze ook zijn eigen familie trof. Nu is er het boek 'The Complete Lexicon of Crisis Related Suicides'. Emmie Kollau sprak met Richard Sluijs.

Radio Doc: Robert Pijnenburg, sex en drugs en rock 'n roll | Het tafeltje van Erwin | 04-01-2015

Download

Robert Pijnenburg, sex en drugs en rock 'n roll: Robert Pijnenburg leefde een leven met sex, drugs en popmuziek. Zijn broer Jan drumde toen bij Doe Maar en had nog veel meer succes. Maar terwijl Jan het succes aankon, ging Robert onderdoor aan de levensstijl. De drugs kregen de overhand, de muziek en sex leden er onder, en Robert werd depressief. In 2011 maakte hij een einde aan zijn leven. Familie, vrienden en collega's blikken terug op zijn leven. Een radiodocumentaire van Gilles Frenken. - Het tafeltje van Erwin: De Surinaamse beeldhouwer Erwin de Vries werd vorig jaar 85. Hij is - ook naar eigen zeggen - de grootste kunstenaar van Suriname. De Vries is een veelzijdig en productief kunstenaar, hij maakt zowel figuratief als abstract werk, zowel schilderijen als beelden. Maar de meeste mensen kennen hem van het Nationale Monument ter Herdenking van de Slavernij in het Oosterpark in Amsterdam. Binnenkort wordt hij geëerd met een tentoonstelling. Rogeria Burgers trof hem aan zijn vaste tafeltje in het café waar hij iedere ochtend audiëntie houdt.

Radio Doc: De fatale patrouille | Why Happy | 21-12-2014

Download

De fatale patrouille: Leen Puister belandde in 1948 als beroepsmatroos van de Koninklijke Marine in Nederlands-Indië dat streed voor onafhankelijkheid. Puister werd geplaatst op een klein patrouilleschip. Dit schip had als taak om smokkelaars te onderscheppen die de Indonesische vrijheidsstrijders bewapenden. Puister was ruim twee jaar in Nederlands-Indië; een avontuurlijke maar zenuwslopende tijd. In deze documentaire vertelt hij programmamaker Jorrit Brenninkmeijer over de fatale patrouille die hem nog altijd uit zijn slaap houdt; een dodelijke beschieting en de daaropvolgende vergelding. - Why Happy: Het nummer Happy van Pharrel Williams verbrak wereldwijd alle records. Valt dit onwaarschijnlijke succes te verklaren? Stef Visjager van Radiomakersdesmet vraagt dit aan drie musici: -Bob Zimmerman, componist en arrangeur-Wessel van Diepen, Radio 538 DJ en platenproducer (o.a. de Venga Boys) -en Jan Pieter Koch, componist en muziektheatermaker.

Radio Doc: De bedroefde bolide | Mama wil weg | 14-12-2014