appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Het nieuws van alle kanten

Joop-Café

In Joop Café spreekt een redacteur van Joop met opiniemakers of andere interessante mensen over opvallende opinies, lastige dilemma’s, onverslijtbare ideeën en andere zaken waar goed bomen over opgezet kunnen worden.

Podcast afleveringen

Joop-café #15 met Bianca Palm, Thijs Roovers en Eva Naaijkens

Download

Deze week zit Bianca Palm in de stadsschouwburg van Amsterdam. Aan tafel zitten Thijs Roovers, oprichter van PO in actie en leraar Leonardo da Vincischool in Amsterdam. Daarnaast Eva Naaijkens, schoolleider van de Alain Turingschool in Amsterdam. Ze praten in deze editie van het Joop-café over het basisonderwijs. Aanstaande dinsdag voeren basisschoolleraren actie. Uit protest gaan scholen een uur later open. De staking gaat vooral over de hoge werkdruk en de lage salarissen.

Joop-café #14 met Meredith Greer, Dorien Manson en Rutger Groot Wassink

Download

Deze week zit Meredith Greer met Dorien Manson, directrice van VluchtelingenWerk Nederland en fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam, Rutger Groot Wassink in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Joop-café #13 met Francisco van Jole, Celal Altuntas en Han van der Horst

Download

Deze week zit Francisco van Jole met Historicus Han van der Horst en eerwraakdeskundige Celal Altuntas in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg en daar praten ze onder andere over homohaat en terrorisme.

Joop-café #12 met Francisco van Jole, Mei Li Vos en Merijn Oudenampsen

Download

Deze week zit Francisco van Jole in Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Aan tafel: Mei Li Vos, voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA en politiek socioloog Merijn Oudenampsen. In het Joop-café praten ze over de opkomst van linkse politiek in Europa en waarom die beweging in Nederland uitblijft.

Joop-café #11 met Meredith Greer, Aafke Romeijn en Bram Bakker

Download

In deze elfde editie van de wekelijkse podcast Joop Café gaat Joop-redacteur Meredith Greer in gesprek met psychiater en publicist Bram Bakker en muzikant, schrijver en journalist Aafke Romeijn over depressie. Aanleiding voor dit gesprek is het stuk ‘Hoe voorkom je (zo goed mogelijk) een depressie’ dat dit weekend gepubliceerd werd in de Volkskrant. In dat artikel deed de auteur Francisca Kramer zes goedbedoelde adviezen over het voorkomen van een depressie. Maar gezien de reacties op het stuk, sloeg de Volkskrant op een aantal fronten de plank mis. Is depressie en geestelijke gezondheid in het algemeen nog steeds een taboe? Worden er in Nederland te veel antidepressiva voorgeschreven en waar komt dat door? Draagt het stuk in de Volkskrant bij aan negatieve beeldvorming rondom depressie en medicatie? Of snijden de adviezen van Kramer eigenlijk wel hout? Antwoord op deze vragen en meer krijg je in deze editie van Joop Café!

Joop-café #10 met Hasna el Maroudi, Justine van de Beek en Esra Dede

Download

Hasna el Maroudi praat met Esra Dede, freelance opiniemaker voor Joop en Oneworld en Justine van de Beek, co-oprichter van Stellingdames. Ze hadden het over Amina Wadud, hoogleraar Islamstudies. Afgelopen weekend was zij te gast in Paradiso om te praten over Islamitisch feminisme. Justine, Hasna en Esra praten erover door in het Joop-café.

Joop-café #9 met Pascal Vanenburg, Joyce Brekelmans en Victor Vlam

Download

Deze week in Joop-café de nieuwste perikelen in het ongekend turbulente presidentschap van Donald Trump. Dinsdag ontsloeg Trump plotseling de hoogste baas van de FBI James Comey, middenin een grootschalig FBI-onderzoek naar mogelijke banden tussen de Russische regering en het campagneteam van Trump. Wat betekent dit voor het onderzoek naar de Russische betrokkenheid en is dit, zoals sommige Amerikaanse media al roepen, een aanval op de Amerikaanse democratie? Pascal Vanenburg, redacteur van Joop.nl praat erover met journaliste en collega Joyce Brekelmans en Amerikadeskundige Victor Vlam.

Joop-café #8 met Francisco van Jole, Dick Pels en Saskia Houttuin

Download

Zondag vindt in Frankrijk de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De Fransen kunnen kiezen tussen rechts (Macron) en extreemrechts (Le Pen). Wat betekent dit voor Frankrijk of voor Europa? Maar ook: wat betekent dit voor de links gezinde kiezer? In het Joop-café praat Francisco van Jole erover met socioloog Dick Pels en journaliste Saskia Houttuis.

Joop-café #7 met Meredith Greer, Okke Ornstein en Sarita Bajnath

Download

Het nieuwe boek van Anousha Nzume: Hallo Witte Mensen werd de afgelopen week veel besproken. Er was ook veel kritiek, maar stel nou dat we er vanuit zouden gaan dat racisme bestaat, dat die structureel aanwezig is en dat het een probleem is dat we serieus op willen lossen. Wat vinden we dan van het boek? Een behulpzame gids in jip-en-janneketaal of is het een oversimplificatie van een genuanceerd debat? Meredith, Okke en Sarita praten erover in het Joop-café.

Joop-café #6 met Hasna El Maroudi, Jelmer Redema en Heidi Durodi

Download

Het Joopcafe komt deze week vanuit een druk en rumoerig Schiphol. Jelmer Redema schoof een uur voor zijn vlucht graag nog even aan voor een gesprek met Heidi Durodi en Hasna el Maroudi. Na de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland volgt Frankrijk op 23 april met de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Theresa May kondigde bovendien deze week nieuwe verkiezingen in Groot-Brittannië aan: in juni gaan de Britten naar de stembus. Jelmer Renema en Heidi Dorudi gaan in deze aflevering van Joop-café met elkaar in gesprek over die verkiezingen, het verlies van links in Nederland, de aantrekkingskracht van Mélènchon en Le Pen in Frankrijk en waar de verkiezingen in het VK nu echt om draaien: de Brexit of een politiek mandaat voor May?

Joop-café #5 met Sinan Can en Hasna El Maroudi

Download

Francisco van Jole in gesprek met Hasna El Maroudi redactrice van Joop.nl en Sinan Can, journalist en documentairemaker in het Joop-café van BNN-VARA.

Joop-café #5 met Sinan Can en Hasna El Maroudi

Download

Francisco van Jole in gesprek met Hasna El Maroudi redactrice van Joop.nl en Sinan Can, journalist en documentairemaker in het Joop-café van BNN-VARA.

Joop-café #4 met Ahmed Marcouch en Thomas Derks

Download

Redacteur Meredith Greer zat met Ahmed Marcouch en Thomas Derks in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Zij praten over anti-homogeweld naar aanleiding van de mishandeling deze week in Arnhem, want is dit nou een zogenoemd Marokkanen probleem? Ze praten erover in Joop-café.

Joop-café #3 met Hasna El Maroudi, Han van der Horst en Veerle Slegers

Download

Hasna El Maroudi van joop.nl zat met schrijver en opiniemaker Han van der Horst en Veerle Slegers in de Rotterdamse Schouwburg. Veerle was deze week in het nieuws omdat ze haar SP-lidmaatschap heeft opgezegd. Ze praten onder andere over wat er nou precies gebeurd is en over de solidariteit in Nederland.

Joop-café #2 met Fiona Harmsen en Anne Fleur Dekker

Download

In de Joop-café podcast spreekt een redacteur van de opiniesite Joop met opiniemakers, journalisten, politici of andere ideeënhebbers over actuele zaken en opinies van belang. Deze week hoort u Francisco van Jole in gesprek met activist Anne Fleur Dekker en cultuursocioloog en journalist Fiona Harmsen.

Joop-café #1 met Peter Kee en Willem Frank de Nood

Download

In de Joop-café podcast spreekt een redacteur van de opiniesite Joop met opiniemakers, journalisten, politici of andere ideeënhebbers over actuele zaken en opinies van belang. Deze week hoort u Francisco van Jole in gesprek met twee verkenners van de Haagse wandelgangen: parlementair journalist Peter Kee en politiek redacteur Willem Frank de Nood.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1