Opinie & Commentaar
EO

Leve 'die idiote verzuilde scholen'!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leve 'die idiote verzuilde scholen'!

Idiote kop gisteren op deze website! M’n gewaardeerde collega Phaedra Werkhoven schreef een column onder de kop: ‘Weg met die idiote verzuilde scholen!’.

Ik ben nogal voor het bijzonder onderwijs (ik vermoed dat Phaedra daar op doelt met de term ‘idiote verzuilde scholen’), dus mijn aandacht was meteen getrokken. Werkhoven beschreef dat zij en haar kinderen nauwelijks contact hebben met mensen met een kleurtje, laat staan met ze bevriend zijn. De oplossing daarvan zoekt Werkhoven in het onderwijs. ''Weg met die idiote verzuilde scholen! Ik pleit voor gemixte scholen. Ik wil schoolpleinen waar alle ouders staan, waar iedereen Nederlands spreekt en waar alle kinderen met elkaar spelen.''

Nou heb ik goed nieuws voor Werkhoven: die scholen bestaan. En ze heten bijzondere scholen. Maar liefst 60 (!) procent van alle leerlingen met een niet-Nederlandse achtergrond gaat naar een bijzondere school, waar uiteraard ook relatief meer protestantse en katholieke leerlingen zitten. Ik zal niet zeggen dat op de ‘bijzondere schoolpleinen’ alle ouders staan, maar daar staat absoluut een gemêleerd gezelschap.

Ik zou niet zo aanslaan op de column van Phaedra als er niet vaker onzin wordt uitgekraamd over het bijzonder onderwijs. Het zou segregerend werken (niet dus), bijzondere scholen zouden groepen leerlingen weigeren (ze mogen dat wel, maar doen het zelden) en ook vaak gehoord: het is belachelijk dat niet-gelovige ouders zouden moeten meebetalen aan de gelovige opvoeding van kinderen van gelovige ouders. Ook dat is onzin: iedereen die evenveel verdient betaalt evenveel belasting en dus evenveel aan onderwijs en iedere ouder kan een school beginnen naar zijn of haar voorkeur.

Ik snap dat het bijzonder onderwijs verbazing wekt. Nederland is immers bijna geheel ontzuild, en toch zit nog steeds bijna tweederde van alle leerlingen op een bijzondere school. Kennelijk vinden veel ouders het toch fijn als hun kids opgroeien met de normen en waarden die zijzelf als kind ook meekregen.

Is het dan allemaal pais en vree? Nou, dat is de vraag. Toen ik deze zomer op een streng islamitische school rondliep en hoorde dat meisjes vanaf 10 jaar verplicht een hoofddoekje droegen, dacht ik ook: moet dat nou? Maar ja, ik heb zelf op een reformatorische middelbare school gezeten, de ‘strengste school van West-Europa’ zeiden wij altijd spottend. Daar droegen meisjes verplicht een rok. En met mij en de meeste meisjes uit mijn klas is het ook goed gekomen qua integratie (althans dat vind ikzelf...).

Het bijzonder onderwijs bestaat dit jaar 100 jaar. Natuurlijk moet er toezicht zijn op de kwaliteit van bijzondere scholen (net als op de kwaliteit van openbare scholen). Daar hebben we een inspectie voor. En als de kwaliteit niet deugt, moet de inspectie hard ingrijpen. Maar te pas en vooral te onpas roepen dat er eind moet komen aan 'die idiote verzuilde scholen' slaat nergens op. Ze leveren hun bijdrage aan de integratie, ze leveren kwaliteit en bieden ouders mogelijkheid een school te kiezen die bij hen past. In welk land zie je dat? Daarom zeg ik: ''Leve die idiote verzuilde scholen!''

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie