Opinie & Commentaar
EO

Leidt fietsend interviewen tot meer openhartigheid?

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Leidt fietsend interviewen tot meer openhartigheid?

Van endorfine wordt een mens gelukkig. En na vier fietstochtjes met politici, denk ik te kunnen zeggen dat je er ook openhartig van wordt.

De afgelopen weken stapte ik voor Dit is de Dag op de racefiets met Sander Dekker (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Martijn van Helvert (CDA) en Martin van Rijn (PvdA). Het is altijd gevaarlijk om interviews die je zelf houdt te recenseren, maar ik kan wel zeggen wat ik ervan vond: ik vond het een feest om fietsend te interviewen. En hoewel je politici altijd een beetje moet wantrouwen als ze iets tegen je zeggen, heb ik de neiging te geloven dat deze vier mannen het meenden toen ze zeiden te hebben genoten van het interview op de fiets.

Nou is dat op zichzelf niet zo raar, want van fietsen word je gelukkig. Ik zeker, en heel veel andere Nederlanders ook. Het geluksgevoel ontstaat door endorfine: een stofje dat wordt aangemaakt in de hersenen, de hypofyse om precies te zijn. Het stofje ontstaat tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en orgasme (volgens Wikipedia). Je wordt er gelukkig van en het heeft een pijnstillende werking.

Nou zou ik heel graag eens een wetenschappelijk onderzoek zien naar de vraag of endorfine ook leidt tot meer openhartigheid. Want die indruk drong zich echt aan mij op tijdens de fietstochten.

Lodewijk Asscher blikte openhartig terug op de verkiezingscampagne (‘ik was mijn intuitie kwijt, kon soms gewoon de woorden niet vinden om te zeggen wat ik wilde zeggen’) en gaf fouten ruiterlijk toe (‘we hadden de pensioenleeftijd niet zo snel moeten verhogen’). Van Helvert vertelde tijdens een biertje op een terras dat hij bezig is een ‘meditatieruimte’ in te richten bij de CDA-fractie, mede om te voorkomen dat ze bij het CDA weer net zo machtsbelust worden als tijdens de Lubbers-jaren.

En Van Rijn zei doodleuk grote aarzelingen te hebben bij een regeling voor euthanasie bij voltooid leven. Dat terwijl ‘zijn’ minister, Edith Schippers, vorig jaar een brief naar de Kamer stuurde waarin ze zo’n regeling aankondigde. (Asscher gaf trouwens op de fiets ook aan ‘genuanceerd’ over dat voorstel te denken, nadat Mark Rutte al eerder had laten weten dat het van hem niet geregeld hoeft te worden in de komende kabinetsperiode. Het begint erop te lijken dat de brief vooral wordt gedragen door vertrekkend minister Schippers zelf.)

Kortom, allemaal opmerkelijke uitspraken van fietsende politici. Komt dat door endorfine? Of worden ze van de endorfine slechts gelukkig, en leidt dat geluksgevoel tot openhartigheid? Ik zou het heel graag willen weten. Want dan moeten we natuurlijk door met dit experiment. Misschien zelfs ook wel op de gewone fiets. Dan zou het aantal te interviewen kandidaten immers enorm doen groeien…

Overigens, voor de fietsliefhebbers: Dekker heeft de mooiste fiets (Cervelo) en de beste conditie, Van Rijn verreweg de oudste fiets: een Raleigh uit 1977! Hij is wel bezig een nieuwe te kopen. En Van Helvert heeft best talent, maar moet harder trainen… ☺

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag en Langs de Lijn En Omstreken

Ster advertentie
Ster advertentie