Opinie & Commentaar

Column | Waarom het euthanasie opiniestuk van de SGP briljant is

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | Waarom het euthanasie opiniestuk van de SGP briljant is

Het opiniestuk van Kees van der Staaij in de Wall Street Journal over euthanasie is een briljante politieke zet, vindt politiek redacteur David van der Wilde. Hier wordt hogere politiek bedreven.

Rollende ogen, verbaasde opiniemakers en #ophef op twitter vrijdag. Allemaal door een opiniestuk van Kees van der Staaij in een krant die in Nederland amper gelezen wordt. Onder de kop In The Netherlands The Doctor Will Kill You Now roept de SGP-leider op tot buitenlandse bemoeizucht met het Nederlandse euthanasiebeleid. Progressief Nederland reageert als door een wesp gestoken.

Of al dat gekrakeel de bedoeling was? Ik betwijfel het. Maar Kees en consorten zullen er geen seconde slechter van slapen. Ze krijgen veel gratis aandacht in een periode van politieke nieuwsluwte. De SGP’ers zullen in hun handjes knijpen. Zoals ze dat trouwens wel vaker doen. Want voor een kleine partij weten ze als geen ander de media te bespelen.

Mediagenieke kruistochten

En dat is knap. Nog geen zeven jaar geleden werd de partij geleid door een man die geen tv keek. Sterker nog Bas van der Vlies, de voormalige voorman, kwam zelfs amper voor de camera’s. Inmiddels is alles anders. De SGP is media savvy geworden. Met mediagenieke kruistochten weten ze slim aandacht te genereren en plekjes bij Pauw en Jinek aan tafel te reserveren.

Zo voert Van der Staaij bijvoorbeeld al langer een strijd tegen overspel. Hij ging de strijd aan met datingsite Second Love, kwam met een anti-overspel-billboard en pakte eerder dit jaar uit met paginagrote Valentijnsdag-advertenties in de landelijke kranten. Keer op keer mocht hij zijn verhaal doen bij DWDD, Pauw of Jinek. Aandacht te over.

Bonus

Ook nu creëert de dominee van de Kamer een mediatornado met zichzelf als oog van de storm. Al is dat bonus. Want in zijn stuk legt Van der Staaij buitenstaanders uit dat in Nederland het euthanasie-debat is opgelaaid. Hij vertelt over de wet Voltooid Leven, over de voor- en tegenstanders en legt uit dat hij grote vraagtekens heeft bij dat voorstel. De argumenten van eenzame ouderen en het recht op leven, je kent ze inmiddels. Tot nog toe niets nieuws onder de zon. Eigenlijk zou een ander verhaal dan dit pas opzienbarend zijn van de SGP.

Het interessante aan het stuk is de laatste alinea. Daarin vraagt de SGP-er het buitenland zich met ons te bemoeien. Wij zouden een land zijn waar het recht op leven onder druk staat. De Nederlandse regering moet daarom onder druk worden gezet. En dat is precies waarom dit een briljante brief is.

Wall Street Journal

Je moet namelijk goed kijken naar waar deze brief, wat zeg ik, smeekbede is afgedrukt; In The Wall Street Journal. De WSJ is namelijk niet zomaar een krant. Het is een dagblad met een zeer interessante lezersschare. En nee, dat zijn niet de business tycoons en beursgorilla’s die je zou vermoeden bij een titel als deze. De Wall Street Journal is veranderd de laatste jaren.

Sinds de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch - The Sun, Fox News, Sky Italia zijn van hem, om maar wat te noemen- de scepter zwaait is de krant verrechtst. Onder zijn bezielende leiding is de WSJ uitgegroeid tot dé conservatieve kwaliteitskrant van de VS. En tot de krant met het meest kapitaalkrachtige publiek. De gemiddelde lezer is 43, verdient zo’n 240 duizend dollar per jaar en is dik miljonair.

Hogere politiek

Met dit publiek in het achterhoofd kijk je opnieuw naar het artikel. De gemiddelde lezer is conservatief, waarschijnlijk christelijk en maatschappelijk betrokken. Grote kans een dat een aantal lezers zich het apezuur schrikken van het verhaal van de SGP. Wie weet geven ze zelfs gehoor aan de oproep. Juist daar is het Van der Staaij om te doen.

Want kijk nu naar de situatie in Nederland. We zitten midden in een formatie. Euthanasie is een van de gespreksonderwerpen en er zitten twee christelijke partijen aan de onderhandelingstafel. Als dan een groep kapitaalkrachtige conservatieve christenen uit de VS een missie heeft kan dat invloed hebben. Zeker als je bedenkt dat juist het CDA en de ChristenUnie eind vorig jaar tegen een verbod op buitenlandse donaties stemde in de Kamer. In dit daglicht is het stuk van Van der Staaij een stuk minder wereldvreemd dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie