Opinie & Commentaar

Laat Suske & Wiske met rust!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laat Suske & Wiske met rust!

[EO] Maandag 15 mei 2017 zal de geschiedenisboeken ingaan als een zwarte dag voor alle Suske & Wiske-fans in Nederland en Vlaanderen. De klassieke jeugdhelden uit 1945 kregen van de tekenaars een facelift. Suske draagt een rode hoodie en een foute kuif. Wiske heeft heupen, billen en borsten gekregen. En ik vind het helemaal niets. Noem mij ouderwets. Noem me een fossiel. Noem me een stripmastodont. Ik vind het he-le-maal niets.

Van jeugdhelden moet je afblijven. Waar is anders het einde? Nieuwe afleveringen van Dick Trom, nu geen gezellig obesitaskind met een gouden hartje, maar een adhd-stuiterbal met dikke bril. Nieuwe afleveringen van de Donald Duck waarin de iconische eend ineens in driedelig hipsterpak door de pagina’s wandelt. Donald draagt nooit een broek - alleen als hij moet zwemmen. Dan draagt 'ie een zwembroek met flippers en een snorkel. En zo hoort het ook. Kuifje ruilt zijn lichtblauwe trui en bruine ribbroek toch ook niet om voor een gescheurde spijkerbroek en t-shirts van zijn favoriete rockband rond te lopen.

En als we het dan toch over Suske en Wiske hebben, er zijn nog wel wat andere zaken die aandacht behoeven. Zo is tante Sidonia eigenlijk uiterst aanstootgevend voor vrouwen met een laag zelfbeeld. Vooral onder de jonge generaties Suske en Wiske-lezers bevinden zich veel jonge meisjes voor wie anorexia een reëel probleem is. Bovendien zit Sidonia de hele dag thuis het huishouden te doen, terwijl ze geen werk buitenshuis heeft.

Daarmee geeft Suske & Wiske het impliciete signaal dat het voor vrouwen een uitstekende keuze is om een eigen carrière op te geven. Bovendien blijft ze maar hopen dat die eeuwige Lambik haar liefde zal beantwoorden. Ook hier zijn jonge meiden weer de klos die op deze manier een verouderd ideaal van een romantische liefde krijgen opgedrongen waarin de vrouw altijd de afwachtende partij is, terwijl de man aan de knoppen draait.

Het probleem Barabas

Professor Barabas is ook een problematische figuur en wel op twee manieren. Ten eerste representeert hij voor de jonge generatie jongens – maar ook meisjes natuurlijk! – een ideaal van een eenzame onderzoeker die in witte jas en zelfgekozen celibatair leven zijn dagen offert op het altaar van de wetenschap. Dit terwijl iedereen weet dat wetenschappers ook gewoon hele coole mensen met een sociaal leven kunnen zijn.

Daarnaast is zijn naam een verwijzing naar de Bijbelse moordenaar met dezelfde naam, Bar Abbas, de man die in plaats van Jezus door Pilatus werd vrijgelaten. De Barabas van Suske & Wiske presenteert daarmee een strikt wetenschappelijk wereldbeeld waarin geen ruimte voor religie of spiritualiteit meer over is. Hiermee krijgen de lezers van de strip ongemerkt het empirisch paradigma van onze maatschappij ingedruppeld. En daar hoor je dus ook nooit iemand over!

Ouderdom

Alle gekheid op een stokje. Ik word oud. Nog geen 40 jaar en ik word al oud. Ik wil niet dat ze aan mijn jeugdhelden komen, terwijl ik natuurlijk best begrijp dat je een nieuw publiek moet aanspreken. Dat hoeft bij Kuifje en Dick Trom gelukkig niet: er is geen mens jonger dan 30 die dat spul nog leest.

Ik hoop wel dat de tekenaars en schrijvers van Suske & Wiske zich met succes zullen blijven verzetten tegen inhoudelijke aanpassingen van de karakters. Voor je het weet valt ook deze strip ten prooi aan politieke correctheid, krijgt Lambik haar, Jerommeke emoties, Barabas een vriendinnetje en wordt Sidonia de incarnatie van een boho-diva.

Ik ren even naar de winkel voor de nieuwste Suske & Wiske. Tot de volgende keer maar weer.

Frank G. Bosman is commentator bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie