Binnenland

Robots in de klas

foto: Flckr - Steveonjavafoto: Flckr - Steveonjava
  1. Nieuwschevron right
  2. Robots in de klas

"Hoeveel is 6 plus 5?" In groep 3 en 4 is het de docent die deze vraag voorlegt aan een klas met dertig kinderen. Maar kan dat niet beter?

"Het is niet de bedoeling om de docent te vervangen, die staat vóór de klas. Maar de robot kan wel helpen met oefenen van de leerstof." Joachim de Greeff werkt voor een startup samen met de Technische Universiteit Delft. Die heet "Interactive Robotics". Zij proberen een brug te maken tussen de praktische wereld van bijvoorbeeld het onderwijs en wat er technisch mogelijk is met robotica.

Kinderschoenen

De robot, genaamd Nao, beweegt nog een beetje houterig. En ook de manier waarop de robot de woorden uitspreekt, klinken nog erg elektronisch. Maar dit soort kinderziektes zijn eigenlijk al te overwinnen. Natuurlijke spraak staat op het punt om door te breken en Noa kijkt je nu al aan als je tegen hem spreekt.

"Het misverstand is vaak dat mensen de robot zien als een magische doos, die alles kan wat je wil. Maar ik zie de toekomst meer voor robots in specifieke taken." Geen robot dus die de koffie zet, stofzuigt, je helpt met je huiswerk en je reis naar Thailand kan boeken. De Greeff denkt wel dat robots, die communiceren met mensen, er steeds menselijker uit zullen gaan zien. "De robot past zich aan aan de mens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In De Nieuws BV kreeg Willemijn moederlijke gevoelens van robot Nao.

Ster advertentie
Ster advertentie