Opinie & Commentaar

Financiën, de Fight Club van de Kamer

foto: npofoto: npo
  1. Nieuwschevron right
  2. Financiën, de Fight Club van de Kamer

Het Vragenuur was deze dinsdag een mooie amuse voor de politieke fijnproever. Wie het ook wordt, de komende staatssecretaris van Financiën is niet te benijden. Alleen al door de commissie die hij of zij tegenover zich krijgt.

Het loopt tegen drieën, het Vragenuur is bijna afgelopen. Een staatssecretaris financiën uit de jaren ’70, Martin van Rooijen, neemt de huidige bewindspersoon op dat ministerie, Eric Wiebes, de maat. Het gaat over de falende belastingtelefoon, de BelTel in jargon. Vroeger ging het beter, is het verhaal. Ondertussen staat briljant econometrist en CDA-stemmentrekker pur sang Pieter Omtzigt te popelen om zich met de boel te bemoeien. Terwijl beroepsnerds Wouter Koolmees (D66) en Henk Nijboer (PvdA) ook naar de microfoons sprinten om Wiebes verder in het nauw te drijven.

Deze scene is een voorproefje van wat ons de komende kabinetsperiode te wachten staat. Het zou me haast ontgaan. Want voor wie als journalist door Den Haag loopt, is de dinsdagmiddag juist het moment om quotes te scoren. Je praat met persvoorlichters, gaart achtergrondinformatie en krijgt de laatste roddels uit de wandelgangen mee. Voor de Plenaire zaal, de vergadering, heb je amper tijd.

Oude Nieuwkomer

Maar als kersvers Kamerlid Martin van Rooijen zijn mondelinge vraag mag stellen, ben ik een en al oor. Dit belooft wat. Van Rooijen is namelijk niet zomaar een nieuwkomer. De 74-jarige 50-plus-parlementariër heeft een heel leven als politicus achter zich. Het bewijs daarvan hangt aan de muur van de afdeling communicatie van de Tweede Kamer. Op een grote foto van wielrennende politici en journalisten uit de jaren ’70 is een gesoigneerde staatssecretaris het stralend middelpunt; Martin.

Hij is een belastingspecialist en politicus van de school Den Uyl. Een man van de cijfers die er standaard met gestrekt been invliegt. Ieder debat gaat op het scherpst van de snede. Nog voor zijn 50-plus tijd was hij bij De Nieuws BV te gast voor verschillende pensioen onderwerpen. Fellere gesprekken dan met hem kan ik me niet herinneren. Gezien zijn optredens en ruzies achter de schermen tijdens de campagne hoeven we nu niets anders van hem te verwachten.

Fight Club

Daarom spits ik mijn oren als hij naar de katheder loopt. De Kamer maakt zich kwaad over de BelTel omdat verkeerde antwoorden zijn gegeven op vragen van het publiek. Een niksig onderwerp, zou je zeggen. Toch leest Van Rooijen Wiebes de les. Hij legt hem haarfijn uit dat hij de baan van staatssecretaris al heeft gehad en dat het toen allemaal beter ging. Direct proberen de andere Financiën woordvoerders de politieke zombie Wiebes even pootje te lichten. Kansloos. Wiebes komt schadevrij door het aanvaring. Thierry Baudet vindt inmiddels dat de vaart uit het debat is. Hij leest onverstoorbaar verder in zijn boek “Sluiproutes van de Macht.” Wiebes kan fluitend terug naar zijn ministerie.

Toch heb ik nu al medelijden met de volgende staatssecretaris van Financiën. De mens die Wiebes opvolgt krijgt een klus waar de honden geen brood van lusten. Het hele belastingstelsel moet nodig hervormd worden, de belastingdienst is een puinhoop en de Kamercommissie die je daarbij op de vingers kijkt wordt kritischer dan ooit.

Carola Schouten (Christenunie), Wouter Koolmees (D66) en Henk Nijboer (PvdA) zijn al rekenmeesters van de bovenste plank. Deze drie musketiers zullen niemand makkelijk laten wegkomen. Daar komt Van Rooijen nu nog eens bij. Genoeg voor de beste bestuurder om badend in het zweet van wakker te worden. En dan heb ik nog buiten Pieter Omtzigt, de financiële waakhond van het CDA, gerekend. Was de afgelopen vier jaar de zorg-commissie, “de commissie kijvende wijven,” berucht. Nu lijkt Financiën de Fight Club van de Kamer te worden.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie