Opinie & Commentaar

Dwarrelende herfstbladeren

foto: ANP Bart Maatfoto: ANP Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Dwarrelende herfstbladeren

De Partij van de Arbeid staat op een historisch laag zeteltal. Lijsttrekker Lodewijk Asscher houdt de moed erin, ook al staat zijn partij op de zevende plek in de peilingen.

Dat is niet waar Asscher van droomt als hij de strijd om het lijsttrekkerschap aangaat met Diederik Samson. Hij hoopt de teleurgestelde kiezers weer terug te halen en zo met Rutte te kunnen knokken om het Torentje. De meeste partijen hebben dan hun programma en kandidatenlijst al naar buiten gebracht. Dit is het moment dat de PvdA de aandacht voor zich zal opeisen door publieke debatten en een spannende strijd tussen Samson en zijn uitdagers.

Maar dat effect blijft uit, want alleen Asscher meldt zich uiteindelijk. Er is nauwelijks interesse voor deze malle broederstrijd tussen twee mannen die eendrachtig het kabinet Rutte gestalte gaven.

De meeste mensen hebben niet eens door dat er een strijd binnen de partij wordt gevoerd. Deels omdat Asscher er geen gevecht in de media van wil maken. De confrontatie vindt vrijwel geheel buiten het zich van de camera's plaats, Tv-debatten gaat Asscher stelselmatig uit de weg. Het zijn immers alleen leden die mogen stemmen.

Tamelijk onzichtbaar

Dus moet Asscher zich laten zien in tal van talkshows, radiogesprekken en natuurlijk in de kranten. Maar in al die optredens heeft hij geen helder verhaal. De sociaaldemocratische boodschap blijft tamelijk onzichtbaar.

Opvallend genoeg is de strijd met Samson nu het excuus van Team Asscher om te zeggen dat ze met een achterstand aan de verkiezingsstrijd begonnen. Door de focus op het onderlinge gevecht was er geen tijd om te werken aan een sterk eigen verhaal. Dat is wel even iets heel anders dan de gedroomde springplank die de partij voor zich ziet als in oktober 2016 de strijd aankondigd wordt.

Asscher krijgt opnieuw een voorzet: er is een partijcongres georganiseerd waar Diederik Samson afscheid neemt met een indrukwekkende toespraak. Het publiek en de media zitten klaar voor het moment suprême. Rutte heeft kort daarvoor in Buitenhof de PVV als regeringspartner uitgesloten. Nu is het aan Asscher, alle ogen zijn op hem gericht. Maar het nieuws lijkt hem te zijn ontgaan. Hij komt met een slap en ongeïnspireerd verhaal. Hij heeft geen enkel nieuwtje te melden dus hij stuurt de gehele verzamelde politieke pers zonder voorpaginanieuws naar huis.

Zwabberen

De twijfel slaat toe bij het campagneteam: wat moeten we in hemelsnaam doen om onze boodschap bij de kiezer te laten aanslaan? Als er paniekvoetbal wordt gespeeld, dan gaat het schip zwabberen. Eerst is Asscher voor een pact met de linkse partijen, daarna levert hij felle kritiek op Groenlinks.

Eerst vindt hij Rutte een ‘slap aftreksel’ van een populist, daarna neemt hij die woorden weer terug. Het CDA wordt gevraagd om mee te helpen aan ‘verbinding’, daarna vraagt Asscher zich theatraal af waarom het CDA zich afzijdig hield toen er moeilijke beslissingen genomen moesten worden. ‘Sybrand, waar was je? Je had alleen maar een grote bek.’

Na de opmerking over Ruttes populisme zei Asscher al: "Dat vond ik eigenlijk geen woorden die bij mij pasten.” Past de opmerking richting het CDA wel? In het RTL debat in de Rode Hoed stelt hij zich weer op als een ‘echte leider’. De kiezer vraagt zich vertwijfeld af wat nu eigenlijk het verhaal van Asscher is.

Dwarrelend herfstblad

Asscher lijkt op een dwarrelend dor herfstblad dat langzaam van kleur verschiet: van rood, naar geel naar grijs. Dat vinden mensen binnen de partij ook. Dus is er een echte gamechanger nodig om de PvdA te redden van de rol als kleine oppositiepartij na de verkiezingen. Ze willen de grootste op links worden.

In 2003 tovert Wouter Bos Job Cohen als premierskandidaat uit de hoge hoed. Heeft Asscher in de laatste dagen misschien ook nog zo'n goocheltruc in huis? Maar wie zou dat dan moeten zijn? Ach, Frans Timmermans natuurlijk! Asscher heeft moeite om een bevlogen verhaal te verhaal. Dat kan Timmermans als geen ander, natuurlijk!

Kijk hier de De Reconstructie en het gesprek met Kay van de Linde terug.

Eva Jinek vroeg vorige maand al of Frans alsjeblieft terug kan keren in de landelijke politiek. Hij kreeg de handen zelfs op elkaar met een meeslepend verhaal over Europa. Ja, als je Europa kunt verkopen dan moet dat zelfs met het PvdA verhaal nog wel lukken. Nu nog een leuk moment uitzoeken om dit konijn tevoorschijn te toveren.

Ster advertentie
Ster advertentie