Opinie & Commentaar

De slag om de agenda

foto: Max Pixelfoto: Max Pixel
  1. Nieuwschevron right
  2. De slag om de agenda

Mijn tip: let op de Kameragenda. Naast de campagnekoorts slaat de deadlinestress toe. Met nog tweeënhalve week te gaan heeft de Kamer nog een hoop te behandelen. Daarom wordt in koortsachtig achterkamertjesoverleg besloten waar nog ruimte voor is in de overvolle agenda’s. En daar komt plots het associatieverdrag met Oekraïne weer om de hoek kijken.

Kamerleden maken lange dagen, daar hoor je ze niet snel over klagen. De late debatten, boze brieven van burgers, verre werkbezoeken en dikke dossiers staan nu eenmaal in hun taakomschrijving. Sommigen gaan graag nog verder en nemen, tussen de bedrijven door, hele excursies op sleeptouw. Zo zie je eigenlijk iedere dinsdag Lutz Jacobi met een grote groep bezoekers door de gangen dolen.

Deze weken zijn extra zwaar voor de doorsnee politicus. Agenda’s worden gegijzeld door zowel de campagne als keiharde debatdeadlines. Als Kamerkandidaat moet je de hort op. Kiezerscontact, stemmen winnen. De ijzige kou in. Wielrennen met de achterban in de bollenstreek bijvoorbeeld of naar Breda om carnavalswagens te bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tegelijkertijd wordt iedereen in Den Haag verwacht, zeker nu. De Kamerperiode loopt ten einde en alle aangevraagde debatten moeten worden ingepland en afgerond. Gevolg; lange dagen en heel veel vergaderen. Het gaat niet alleen om relatief kleine en technische onderwerpen als het “Behandelvoorbehoud EU-voorstel Wijziging antidumping- en antisubsidieverordening” of de innovatie in de kinderopvang. Ook ingrijpende maatregelen moeten nog snel besproken worden. Denk aan de “Tapwet” van gisteren, de schoolvernieuwing “Onderwijs 2032” van volgende week en de intrekking van de Zondagswet die snel nog door deze Kamer moeten.

Oekraïne-akkoord

In die toch al overvolle agenda moeten dan nog gaatjes worden gevonden. Want sommige onderwerpen staan nog niet ingepland, maar moeten wel voor de verkiezingen behandeld worden. Het associatieakkoord met Oekraïne is zo’n onderwerp. Een meerderheid is nu voor, maar moet nog formeel instemmen. Daar is dus haast bij, na de verkiezingen kan alles anders zijn. Vandaag is gereserveerd voor de schriftelijke inbreng. Pas daarna kan de wet besproken worden, dat mag alleen maar in de plenaire zaal. En daar is het al zo druk.

Dus wordt hard onderhandeld over de agenda. Het presidium -de Kamerleden die erover gaan- pluist de lijsten na. Zijn alle debatten, overleggen en initiatieven nog wel nodig? De leden van het presidium maken een rondgang langs de aanvragers; Dat “debat over de uitvoering van moties over een marktconsultatie en openbaar aanbesteden,” ligt Nederland er echt wakker van als dat voorlopig niet gevoerd wordt? Moet er echt over het SER-advies over de peuteropvang gesproken worden? Nee? Dan gaat het van de agenda. Deze week werden zo al tien debatten geannuleerd.

Hier liggen kansen voor een politiek spel. Een lastig onderwerp waar je in campagnetijd niet op zit te wachten kun je, als je in het presidium zit, ‘wegens tijdgebrek’ prima over de verkiezingen heen tillen. Terwijl je ook bepaalde onderwerpen juist snel nog op de agenda kunt krijgen. Zo wordt achter de schermen gevochten om ruimte voor debatten en vergaderingen. Je kunt je voorstellen dat een aantal partijen helemaal niet zit te wachten op een Oekraïne-debat terwijl anderen er handenwrijvend naar uit zien. Ik ben daarom heel benieuwd of en wanneer dat associatieverdrag besproken wordt. En tegelijkertijd heb ik te doen met alle politici die na deze killer Kamerweken nog volop campagne moeten voeren.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV en presenteert iedere week de Amsterdamse editie van de podcast Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit.

Ster advertentie
Ster advertentie