Opinie & Commentaar

'U draait!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'U draait!'

Het was een echte draai van Mark Rutte, zondag bij Buitenhof. En als draaier wil een politicus niet te boek staan.

‘U draait en u bent niet eerlijk.’ Het was een ongekend scherpe aanval van Jan-Peter Balkenende, tijdens de campagne van 2006. Hij had het tegen Wouter Bos, zijn rivaal in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Het is een van de weinige zinnen van Jan-Peter Balkenende die zijn blijven hangen. Het was een geniale oneliner: Wouter Bos kwam na dat moment niet meer van dat draaikontimago af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het was een succesvolle aanval van Balkenende en zijn spindoctor Jack de Vries, want het CDA versloeg de Partij van de Arbeid uiteindelijk ruim. Terwijl de PvdA maandenlang aan kop had gestaan in de peilingen.

Dus wil een politicus zijn tegenspeler pootje haken, weet hij wat hem te doen staat: Bijt hem vol overgave toe: ‘U draait!’ Succes verzekerd.

De scoop van Buitenhof

Zo’n aanval kan ook Mark Rutte verwachten. Want wat dié zondag deed, bij Buitenhof, was een draai uit het boekje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Nee, samenwerken met de PVV, dat gaat niet gebeuren, verzekerde Rutte zijn drie ondervragers, die even perplex leken te staan. Was dit een scoop? Tijdens Buitenhof?

Jazeker, want voorheen kon Rutte niet vaak genoeg benadrukken dat hij ‘geen enkele partij’ uitsluit – dus ook de PVV niet. En nu deed-ie dat dus wél. ‘De kans is niet 0,1 dat we met ze gaan samenwerken, die kans is nul. Dat gaat niet gebeuren.’

Een draai dus. Rutte is niet de eerste – en dat was Wouter Bos natuurlijk ook niet. Er zijn genoeg voorbeelden van Nederlandse politici die hun beloften niet konden waarmaken, en wie dat duur kwam te staan. Want niet iedereen kan zo standvastig zijn als het grote voorbeeld van minister-president Rutte: Margaret Thatcher, de IJzeren Dame.

Drie draaien

Neem bijvoorbeeld Elco Brinkman. Volgens hem moest en zou er in 1994 bezuinigd worden op de AOW. Het kon niet anders. Maar even later wilde hij koste wat kost een vierjarige bevriezing van de AOW voorkómen. Verwarring alom.

Die draai ging dan nog over de AOW, en niet over, noem eens wat, regeringsdeelname. Maar voor D66'er Boris Dittrich maakte dat in 2003 niets uit. ‘Wij gaan met zes zetels niet in een regering zitten.’ Om even later, toen de macht lonkte, terug te krabbelen. D66 werd de bescheiden steunpilaar van het tweede kabinet van Jan-Peter Balkenende.

Over my dead body

Recenter is de soepele draai van SP-leider Roemer, die zich er toch op laat voorstaan een man van zijn woord te zijn. ‘Over my dead body’, antwoordde hij stoer op de vraag of hij van plan was een Europese ‘begrotingsboete’ te gaan betalen, in 2012. Maar uiteindelijk stemde hij toch toe. Hij wilde slechts een statement maken, glimlachte hij achteraf.

Tja, en de draaien van Rutte mogen wel bekend zijn inmiddels. De beloofde duizend euro die er niet kwam, de steunpakketten voor Griekenland die er juist wél kwamen, én dan nog het gedraai en gehark rondom het Oekraïnereferendum. Geen fraai blazoen voor een man van law and order.

Daarmee zal de VVD-leider dus nog wel om de oren worden geslagen tijdens de campagne. Een effectieve tactiek. Vraag dat maar aan Jan-Peter Balkenende. En aan Wouter Bos.

De reconstructie, en een gesprek met SP-voorzitter Ron Meyer, is hier terug te luisteren:

Ster advertentie
Ster advertentie