Opinie & Commentaar

Mediaforum: 'Omroep mag best transparanter, maar nieuwe Mediawet gaat te ver'

foto: NPO / KRO-NCRVfoto: NPO / KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: 'Omroep mag best transparanter, maar nieuwe Mediawet gaat te ver'

Staatssecretaris Dekker (Media) wil in de Mediawet laten vastleggen dat de publieke omroep transparant moet zijn in de financiële handel en wandel. Als de politiek dat wil, zal de NPO details moeten vrijgeven over bijvoorbeeld topsalarissen van presentatoren, voetbalrechten en andere uitgaven betaald met publiek geld.

Brahim Bourzik, hoofdredacteur van De Moslimkrant zegt in het Mediaforum in de Ochtend: "De omroep mag best transparanter, maar de nieuwe Mediawet gaat te ver.' Hij vindt dat omroepen al voldoende verantwoorden afleggen via jaarverslagen en de omroepcao’s.

Maar dat is nou precies waar het stokt, meent journalist en televisiemaker Erik Noomen. Als Kamerleden vragen om uitleg, dwingt ze dat nog steeds niet tot volledige transparantie en die is volgens hem nodig omdat het over publiek geld gaat. Er worden volgens Noomen redelijk wat bedragen verdoezeld. "De NPO heeft het laten afweten, en daarom moet Dekker nu ingrijpen."

Focus op salarissen
De focus in de discussie komt vaak te liggen op de enorme salarissen van presentatoren, maar Dekker wil met deze maatregel ook juist dat de bedragen voor voetbalrechten en programmakosten openbaar gemaakt worden. Bourzik vreest dat daardoor programma’s die belangrijk zijn, maar geen hoge kijkcijfers hebben, van de buis verdwijnen.

Reactie NPO
De NPO laat in een reactie weten geen afzonderlijke kosten van programmatitels openbaar te willen maken omdat da de onafhankelijkheid van de publieke omroep in het geding is. "We willen voorkomen dat er via discussie over de financiering van afzonderlijke titels inhoudelijke bemoeienis ontstaat over programma’s. De NPO moet in het maken van financiële en programmatische keuzes altijd onafhankelijk blijven ten aanzien van overheid en politiek." De nieuwe wet biedt volgens de NPO bovendien nu al nieuwe instrumenten om te sturen op doelmatigheid.

Meer in het Mediaforum:
Ook bespraken Bourzik & Noomen de media-aandacht voor het overlijden van George Michael en hoe om te gaan met nepnieuws. Het leidde deze week zelfs tot een kernbomdreiging vanuit Pakistan. De Pakistaanse minister Khawaja Asif las op een anti-Amerikaanse en anti-Israëlische website AWD dat de Israëlische minister van Defensie zou hebben gedreigd met nucleaire vergelding, maar dat bleek onwaar. Minister Moshe Yaalon bleek die uitspraak nooit te hebben gedaan.

Ster advertentie
Ster advertentie