Opinie & Commentaar

Lak aan cynisme?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lak aan cynisme?

[EO] Je nagels lakken voor het goede doel. Dankzij ene Tijn van 6 jaar oud uit Hapert (nog net geen België) doen duizenden mensen dit en is er meer dan een miljoen euro opgehaald voor Serious Request.

Tijn heeft hersenstamkanker en heeft hoogstwaarschijnlijk niet lang meer te leven. Hij wilde 100 euro ophalen door andermans nagels te lakken, maar de actie liep een beetje uit de hand, in positieve zin.

Als ik nieuws lees moet ik altijd kiezen welke gedachten ik voed, m’n positieve gedachten of m’n cynische.

Want ik kan het niet helpen om ook te denken dat dit voor elke artiest, politicus, DJ en ga zo maar door wel even heel makkelijk scoren is zo aan het einde van het jaar. Even meedoen aan de feelgood hype, even laten zien dat jij natuurlijk enorm begaan bent met Tijn en de wereld in het algemeen. En het is bijna kerst, mensen zijn ervoor in de stemming, het gaat vast een hoop likes opleveren!

“O, jongens, Wilders heeft ook meegedaan, bel jij Jesse even om ook mee te doen?”, zal het geklonken hebben in het GroenLinks PR-team. Je wil niet achterblijven.

Een liedje schrijven voor Tijn is natuurlijk wel heel slim om te doen als artiest nu, je kunt het niet fout doen en je krijgt gegarandeerd aandacht. Meedoen aan de lak-hype kost je niet meer dan een paar minuten en levert je veel op. En nu doe ik zelf ook nog mee door er een column over te schrijven, dus ik ben net zo populistisch bezig.

En laten we eerlijk zijn, is dit de ware kerstgedachte? Als we er even vanuit gaan dat dat vrede op aarde en naar elkaar omzien is, dan is het misschien wel veel beter om eens langs te gaan bij je eenzame oom of tante, die eigenlijk helemaal niet leuk is om te bezoeken. Om interesse te tonen in die buurman die elke vrijdag naar de moskee gaat, zodat je elkaar iets beter begrijpt. Maar ja, wat levert dat je verder op?

Maar dan, als ik onderaan het putje van mijn cynische gedachtengang ben beland, denk ik: Doe ff normaal man! Kijk dan naar Tijn. Wat een fantastisch kereltje, en wat heerlijk dat hij iedereen zo kan enthousiasmeren. Als je Tijn ziet en hoort, komt gewoon het beste in jezelf naar boven: Je wil iets goeds doen, je wil helpen.

Van ministers tot DJ’s, van directeuren tot artiesten, iedereen doet mee en dat is mooi want zo verspreidt de nagellak-actie zich razend snel! En ja, er zullen vast mensen zitten die het ook deels doen om eigen gewin, maar wat maakt het uit? Die euro’s zijn wel mooi binnen, en daar gaat het om! Tijn laat zien dat je zelfs in zijn benarde situatie meer bezig kunt zijn met anderen dan met jezelf, en dat is een prachtig voorbeeld en sluit juist helemaal aan bij de kerstgedachte.

Dus zeg ik tegen mezelf: Stop het cynisme maar even ergens waar de zon niet schijnt, en hup, je nagels lakken! Merry Christmas!

Ster advertentie
Ster advertentie