Opinie & Commentaar

Stop met propaganda-term 'politionele acties'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Stop met propaganda-term 'politionele acties'

In Nederland moeten we de term ‘politionele acties’ niet meer gebruiken om gedragingen van de Nederlandse koloniale overheid in Indië aan te duiden. Dat vindt Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen, die met zijn krant daarin voorop wil lopen.

Gisteren publiceerde historicus Rémy Limpach een studie naar de oorlog in Nederlands-Indië, die tussen 1945 en 1949 plaatsvond. Uit dit onderzoek blijkt dat er in die jaren sprake was van structureel extreem geweld, zoals standrechtelijke executies en martelingen. De Nederlandse regering wist hiervan, maar greep niet in. Het geweld werd afgedaan als ‘excessen’.

Propaganda

De term ‘politionele acties’, die in de Nederlandse geschiedschrijving doorgaans wordt gebruikt om de gebeurtenissen te beschrijven, zijn hiermee definitief verworden tot propaganda, vindt Ockhuysen. “Bizar dat we het nog zo noemen”, vindt hij.

Volgens Ockhuysen moet er gesproken worden van een koloniale oorlog waarin oorlogsmisdaden werden gepleegd. Hij gaat erop toezien dat ook in zijn eigen krant de juiste benamingen worden gebruikt, zo zei hij in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Toegeven

Het valt Ockhuysen op dat de Nederlandse overheid het moeilijk vindt om haar eigen fouten toe te geven, ook al zijn zo zo lang geleden. Onlangs noemde premier het nog ‘gratuit’ om de excuses ervoor aan te bieden, maar Ockhuysen zou het goed vinden als het toch gebeurt.

Ster advertentie
Ster advertentie