Opinie & Commentaar

Moslima moet zich op strand van Nice ontkleden

foto: twitterfoto: twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Moslima moet zich op strand van Nice ontkleden

[KRO-NCRV] De manier waarop moslims gekleed naar het strand gaan, het blijft stof voor verhitte discussies in Frankrijk. Op sociale media verschenen vanochtend foto’s van een moslima die tijdens haar dutje op het strand in Nice werd gewekt door vier agenten. Ze spraken haar aan op haar kleding: een zwarte broek, een blauwe tuniek en een bijpassende hoofddoek. De vrouw werd gedwongen een boete te betalen of zich te ontkleden. Ze koos voor het laatste. In de foto’s die daarop volgden is te zien hoe ze dat moest doen onder toeziend oog van vier agenten.


Bron: Twitter

Bron: Twitter

Frankrijk Correspondent Frank Renout legt uit dat dit het tweede incident is, binnen in de afgelopen twee weken. Vorige week dinsdag werd een 34-jarige vrouw op het strand van Cannes beboet met 11 euro. Volgens ooggetuige had ze alleen haar haar bedekt en droeg ze een blouse en een legging. Van de gemeentepolitie kreeg ze de keus: of het strand verlaten of een boete van 11 euro betalen.

Omstanders reageerden wisselend

Reinout legt uit dat omstanders wisselend reageerden op het ingrijpen van de gemeentepolitie. Een enkeling nam het voor de vrouw op, "maar er waren ook mensen die haar toeschreeuwden dat ze terug moest gaan naar haar eigen land". Daarop moesten de kinderen van de vrouw huilen en bleef de vrouw ook ontsteld en geëmotioneerd achter. Later deed ze haar verhaal in weekblad L’Obs. In dat interview beschrijft de vrouw het incident uitermate vernederend te vinden. "Ook in de Franse politiek leidt het aanhouden van de vrouw tot gene", meent Renout.

Symboolpolitiek

"Het boerkiniverbod is symboolpolitiek", meent Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire . Hij vindt het debat zowel in Nederland als in Frankrijk totaal doorgeschoten. Dat vindt ook regisseur en televisiedeskundige Bert van der Veer. "Je had die vrouw ook gewoon weg kunnen sturen." In de talkshow van Jeroen Pauw zaten gisteren boerkinidraagsters Safiye Fidan en Firdaouss Tajjiou. Ze legden uit dat het dragen van een boerkini juist een vorm van emancipatie is. "De radicale islam wil dat je helemaal niet naar het strand gaat", verkondigde één van hen.

Ster advertentie
Ster advertentie