Opinie & Commentaar

‘Zitten is schadelijker dan we ooit dachten’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Zitten is schadelijker dan we ooit dachten’

[KRO-NCRV] “Zitten is onwaarschijnlijk ongezond en de overheid zou meer moeten doen om mensen in beweging te krijgen. Staand roken is zelfs nog beter dan zittend werken.” Dat zegt Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde in Stand.zomer op NPO Radio 1.

Professor Frank Backx reageerde op de stelling: 'zitten is zo ongezond, dat de overheid moet ingrijpen.' "Zitten is het nieuwe roken. Zitten is schadelijker dan we ooit dachten. Mensen die een zittend beroep hebben moeten iedere dertig minuten even de benen strekken. Wees de hele dag door actief."

Nederlanders zitten zorgwekkend lang stil, gemiddeld 8,7 uur per dag. Jongeren blijven zelfs meer dan 10 uur op hun achterste zitten. Onderzoekers en artsen zeggen dat zitten net zo gevaarlijk is als obesitas. Daarnaast neemt de kans op diabetes en hart- en vaatziekten aanzienlijk toe.

Chronische aandoeningen

Het probleem van zitten is volgens de hoogleraar groter dan wij denken. “We zien in Nederland een toename van het aantal mensen met chronische aandoeningen. Die aandoeningen leiden tot bewegingsarmoede, dat betekent dat mensen te veel liggen en te veel zitten. Dat roept vervolgens weer nieuwe ziektebeelden op.” Daarbij moet je denken depressies, slapeloosheid en een te hoog cholesterol.

Rol voor de overheid

“In Nederland zijn er allerlei wetten en regelgeving die het roken en alcoholgebruik moeten inperken, maar niet op het gebied van bewegen en sporten”, zegt Backx. Daar is volgens de hoogleraar zeker nog een rol voor de overheid weggelegd. “We moeten ons bewust zijn van de gevaren en echt meer gaan bewegen. Natuurlijk hebben mensen ook zelf een verantwoordelijkheid, maar de overheid kan wel de randvoorwaarden creëren.” De overheid zou volgens Backx ook moeten nadenken hoe de zorgkosten beheersbaar gehouden kunnen worden.

Overheidsoptreden is betutteling

Volgens VVD-Kamerlid Erik Ziengs zijn er volop mogelijkheden om genoeg te bewegen. “Als overheid moet je dat niet verplichten. De overheid kan wel informatie verstrekken over een gezond levenspatroon, maar overheidsoptreden is betutteling.”

Ster advertentie
Ster advertentie