Onderzoek
KRO-NCRV

Fusie AMC en VUmc: een goed idee?

foto: Joga Brouwers / Pexelsfoto: Joga Brouwers / Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Fusie AMC en VUmc: een goed idee?

De twee grootste ziekenhuizen van Amsterdam, het AMC en het VUmc willen fuseren. Ze hebben allebei 700 bedden, 9000 medewerkers en er wordt al zes jaar aan het samengaan gewerkt. Ondertussen vragen medewerkers zich af of die fusie er wel moet komen. Maar kritische geluiden worden niet op prijs gesteld.

Dit zijn de klachten

Sommige medewerkers wilden wel vertellen, maar niet voor een microfoon. Anderen werd verzocht geen medewerking aan de uitzending te verlenen. Wat zijn hun uiteenlopende zorgen?

‘’Er hangen alleen gordijntjes en als ik een slecht nieuws gesprek moet voeren, is dat heel naar. De verbouwing was al gepland en er zouden kamers komen. Maar ja, we gaan fuseren en dus wordt de verbouwing uitgesteld’’, zegt één van de specialisten.

Een ander zegt: "Er is geld voor OV kaarten, fietsen en een pendelbusje om tussen de beide ziekenhuizen op en neer te reizen, maar er wordt bezuinigd door afdelingen op te heffen."

Of: "Patiënten met iets ernstigs als hartproblemen worden in VUmc of AMC wel geholpen. Maar als ze hun been breken (simpele zorg) moeten ze naar een ander ziekenhuis, in de regio. Wat doe je die patiënten aan?”

Feiten

Nederland heeft acht UMC’s. Dat zijn universitair medisch centra, ziekenhuizen voor de meest ingewikkelde zorg. Ze hebben drie kerntaken: onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg. Sinds 2011 wordt er gewerkt aan een fusie tussen de twee academische ziekenhuizen in Amsterdam, het VU Medisch centrum en het Amsterdam Medisch Centrum.

Of het ook écht doorgaat, hangt af van de toestemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die binnenkort uitsluitsel geeft.

Voordelen

De bestuursvoorzitters van VUmc en AMC gaven in mei een interview in de Telegraaf, waarin ze zeiden dat het fusieproces naar wens verliep. Volgens hen trommelen zelfs dokters op de tafel om te vragen wanneer het er nu eens van komt. Zij zien de fusie als een noodzaak.

Om in aanmerking te komen voor meer onderzoeksgeld, is het goed om krachten te bundelen. Zorg stelt steeds hogere eisen en dure apparatuur is ook makkelijker aan te schaffen als je de budgetten van beide ziekenhuizen bij elkaar optelt.

Waarom is het toch een dilemma?

Maar voor een fusie van twee UMC’s (vergelijkbaar qua grootte met een bedrijf als ASML of verzekeraar Nationale Nederlanden) is draagvlak nodig van de medewerkers. Ze moeten vertrouwen op de capaciteiten van de bestuurders en zich in willen zetten om het fusieproces mede tot een goed einde te brengen.

De meningen zijn verdeeld. Drie voor- en drie tegenstanders geven hun mening. Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur van VUmc, reageert. Luister hier, of lees de transcriptie: uitzending Reporter Radio.

Ster advertentie
Ster advertentie