Onderzoek

Reporter radio: is onkruidbestrijdingsmiddel Roundup wel of niet kankerverwekkend

foto: pixybayfoto: pixybay
  1. Nieuwschevron right
  2. Reporter radio: is onkruidbestrijdingsmiddel Roundup wel of niet kankerverwekkend

[KRO-NCRV] Het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup ligt opnieuw onder vuur. Europese autoriteiten stelden onlangs dat het middel veilig is en niet kankerverwekkend. Maar documenten van Monsanto die via een Amerikaanse rechtbank openbaar zijn gemaakt, werpen een nieuw licht op de Europese beoordeling. Uit honderden interne documenten van Monsanto blijkt dat het bedrijf de schadelijke kanten van glyfosaat probeerde te bedekken, wetenschappelijke data waar ook Europa zich op baseerde.

De Europese Commissie maakte vorige week bekend dat zij glyfosaat voor de komende tien jaar opnieuw toelating wil verlenen tot de Europese markt. Het middel is door twee agentschappen veilig verklaard, EFSA en ECHA die waken over de veiligheid van voedsel en chemische stoffen.

Californië

Maar de ophef rond Roundup en het werkzame bestanddeel glyfosaat is verre van geluwd. In Amerika zouden inmiddels al meer dan duizend rechtszaken aan de gang zijn tegen Monsanto. Het gaat om boeren, tuinmannen en consumenten die bloot zijn gesteld aan het middel. Zij kregen een zeldzame vorm van kanker: non-Hodgkin lymfoom. Een van de rechtbanken, die van Californië, heeft onlangs honderden interne stukken openbaar gemaakt van Monsanto, wereldwijd één van de grootst producenten van glyfosaat.

Tafelzout

Monsanto houdt zelf al decennia vol dat Roundup zo veilig is als tafelzout. Maar interne correspondentie van toxicologen laat zien dat Monsanto zelf wetenschappelijke aanwijzingen heeft gekregen dat glyfosaat genotoxisch is, wat betekent dat de stof het DNA kan beschadigen en zo kanker veroorzaken. De documenten laten zien dat deze informatie binnenshuis werd gehouden, en niet tot op de bodem werd uitgezocht.

Ook zijn er overzichtsstudies gemaakt waarbij sprake was van 'ghostwriting'. Externe wetenschappers werd gevraagd hun naam daaraan te verbinden. Deze sjoemelstudies zijn ook in de Europese beoordeling terug te vinden.

Inmiddels is in Brussel ophef ontstaan over de Monsanto documenten. Er gaan al stemmen op om de beoordeling opnieuw te doen.

Reporter Radio, zondag 28 mei, 19 uur

In samenwerking met OneWorld, bekijk dossier Monsanto Papers

Ster advertentie
Ster advertentie