Onderzoek

Inspectie RVS in zwembaden niet op orde

foto: prive fotofoto: prive foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Inspectie RVS in zwembaden niet op orde

De combinatie zwembad en rvs is geen goede. Door chloordampen en de hoge temperatuur wordt rvs aangetast.

Uit een steekproef in 48 gemeenten verdeeld over alle provincies blijkt dat 56% van de gemeenten de inspectierapporten naar gevaarlijk roestvrijstaal (rvs) niet op orde heeft. In Friesland, Noord-Holland en Gelderland is er niet één van de 12 gemeenten die het voor elkaar heeft. Dit onderzoek is een vervolg op de uitzending van Reporter Radio van 9 oktober 2016.

Gevaarlijk

In 2016 bleek dat, vijf jaar na het dodelijk ongeval in een zwembad in Tilburg waarbij een baby werd getroffen door een vallende geluidsbox, de zwembadbranche de veiligheid nog steeds niet goed geregeld had. De chloordamp uit het zwemwater tast het rvs aan. Dat was ook de oorzaak van het ongeluk in Tilburg. Oud-minister Blok van Binnenlandse Zaken verplichtte de zwembadbranche toen om voor 1 januari 2017 het gevaarlijke rvs te verwijderen. Reporter Radio heeft met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de inspectie-rapporten van alle openbare overdekte zwembaden uit 48 gemeenten opgevraagd waaruit blijkt dat van de grote gemeenten 48% het niet op orde heeft en van de kleine gemeenten 63%.

Veilig

De provincies Zeeland, Zuid-Holland en Brabant waren het best op orde. Grote gemeenten die het perfect voor elkaar hebben zijn: Tilburg, Eindhoven, Den Haag en Enschede. De reden waarom gemeenten als onvoldoende worden aangemerkt is het geval als er geen rapport bestaat van alle baden uit de gemeente, als de baden in hotels, vakantieparken, revalidatie-inrichtingen of fitnessclubs overgeslagen zijn, als er wel een rapport is met aanbevelingen maar geen plan van aanpak en als inspecties pas na maart 2017 worden uitgevoerd.

Keurmerk

Ook zijn er 11 gemeenten waarvan de inspectierapporten niet op orde zijn en die toch een aantal zwembaden hebben met het keurmerk Veilig & Schoon. Van de zwembaden uit die gemeenten, ontbreekt van twee zwembaden het rapport en van 3 anderen bestaat wel een rapport maar is het onduidelijk of ze aan de eisen voldoen.

Reacties

Andre de Jeu, directeur Vereniging Sport en Gemeenten: De brief van de VSG heeft de gemeenten wel op scherp gezet maar de uitkomst van het wob-verzoek naar de inspectierapporten over gevaarlijk rvs: ‘is niet goed'. Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid D66: 'Een zwembad moet het keurmerk Veilg & Schoon inleveren als de inspectie naar gevaarlijk rvs niet op orde is’. De Jeu en Van Veldhoven zijn het eens over het opleggen van een dwangsom aan een zwembad dat nog geen of onvolledig rapport over gevaarlijk rvs heeft. De rapporten hadden er al op 1 januari 2017 moeten zijn.

Reporter Radio over de uitkomst van de wob naar rvs inspectierapporten is hier terug te luisteren.



Ster advertentie
Ster advertentie