Onderzoek

De Agromaffia en de jacht op EU-subsidies

foto: Gabriella Ader / Reporter Radiofoto: Gabriella Ader / Reporter Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. De Agromaffia en de jacht op EU-subsidies

[KRO-NCRV] De EU verstrekt tussen 2014 en 2020 ruim 360 miljard euro aan landbouwsubsidies. Dit geld gaat naar verschillende lidstaten, waar het geld vervolgens onder de aanvragers verdeeld wordt. Italië is altijd één van de grote subsidieontvangers geweest en krijgt ook nu weer zes miljard euro.

Het gaat dus om veel geld, waar de georganiseerde misdaad in Italië een graantje van meepikt. Alleen al in 2015 hebben de Italiaanse autoriteiten bijna 15 miljoen euro van diverse maffialeden geconfisqueerd. De Calabrese en Siciliaanse maffia spannen de kroon; samen staken zij bijna 90 procent van dit geld in hun zakken. Met drugs en afpersingen vormt dit de belangrijkste inkomstenbron voor de maffia in deze regio’s.

Reporter Radio sprak met kolonel Licari van de DIA, Direzione Investigativa Antimafia, die zich op Sicilië bezighoudt met de bestrijding van de maffia. "Je ziet hier al jaren dat maffialeden goedkoop landbouwgrond opkopen, subsidies innen, maar het geld niet investeren. De grond laten ze braak liggen." Die subsidies vragen de maffia op verschillende manieren aan.

"Ze sluiten valse contracten af op het terrein van buren, vragen fondsen aan op de naam van iemand die al overleden is, of dwingen arme boeren in de buurt om hun land voor weinig geld te verkopen. En ze bedreigen je net zo lang tot je hieraan toegeeft."

Doodgeschoten schapen

Ook de Siciliaanse boer Emanuele kreeg te maken met bedreigingen. Reporter Radio ging bij hem op bezoek. Hij laat de stukken landbouwgrond zien die door de maffia in de brand zijn gestoken. Hij weigerde de pizzo te betalen. Ook zijn schapen vond hij terug, doodgeschoten. De lokale maffialeden hopen uiteindelijk Emanuele weg te pesten, om vervolgens goedkoop zijn land te kunnen opkopen.

De Siciliaanse Giuseppe Antoci, directeur van het natuurpark Parco dei Nebrodi, besloot iets aan de subsidiefraude te doen. "Bij de subsidieaanvraag van minder dan 150.000 euro hoeven de aanvragers geen anti-maffia certificaat te tonen. Maar dit plafond heb ik verlaagd. Iedereen, ongeacht hoeveel geld hij aanvraagt, moet dit anti-maffia certificaat tonen. Dat is voor de leden van de grote maffia-clans onmogelijk."

In Reporter Radio was zondagavond een interview te horen met Antoci, enkele maanden nadat de maffia een aanslag op hem pleegde. Ook in Reporter Radio: Europarlementariër Dennis de Jong die uitlegt waarom het mis gaat bij de besteding van EU-subsidies. Luister de uitzending hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie