appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Het nieuws van alle kanten

NOS Radio 1 Journaal

Oogartsen waarschuwen voor gevaar laserpennen

woensdag 25 maart 2015, 07:26 uur

Oogartsen waarschuwen voor het gevaar van laserpennen. Vooral onder jongeren is dat populair speelgoed. Laserpennen worden steeds sterker en daardoor gevaarlijker voor de ogen. Ze kunnen blijvende oogschade veroorzaken.

Oogarts Jan Keunen van het Radboud UMC in Nijmegen waarschuwt voor deze pennen: ' Als je er van dichtbij inkijkt, kan je oog ernstig beschadigd raken: de laser brandt binnen een paar seconden een gaatje in je hoornvlies, waardoor je deels of geheel blind kan worden. Het gevaar zit in een klein hoekje: als je per ongeluk met de laser tegen een spiegel, het raam of ander reflecterend materiaal schijnt, kan je jezelf of een ander al verblinden.'


In de afgelopen 2 jaar hebben meer dan 40 kinderen en jongeren permanente oogschade opgelopen door in een laserpen te kijken. 

In Nederland is het verboden om laserpennen die sterker dan 5 milliwatt zijn aan consumenten te verkopen. Toch zijn in Nederlandse webshops pennen te vinden van 100 milliwatt en zelfs 200 milliwatt. Buitenlandse webshops maken het nog bonter: daar kun je laserpennen van wel duizenden milliwatt bestellen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1