Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Is vliegen zielig voor honden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is vliegen zielig voor honden?

Schrijver Heleen van Royen wil de hond liever niet in een kennel achterlaten, dus nam ze haar Mechelse herder mee in het vliegtuig. Is dat niet zielig? Met die vraag ging het Uitzendbureau van Spraakmakers naar dé hondenkenner van Nederland: Martin Gaus.

Het Uitzendbureau: is vliegen zielig voor honden (en hebben ze tijdsbesef)?

'Veel lawaai en paniek'

Gaus valt gelijk met de deur in huis. "Je moet je afvragen: wie moet er gelukkig zijn, hond of baasje?", aldus de hondenkenner. "Als je 'm in een vliegtuig stopt, denk ik niet dat de hond daar gelukkig van wordt." De huisdieren worden namelijk in het ruim gestopt, en dat is volgens Gaus niet de leukste plek. "Er is veel lawaai en als er paniek is, kan het dier geen steun vinden. Vaak krijgen ze dan ook nog kalmeringsmiddelen toegediend."

De hondentrainer ziet vaak dat het huisdier na een paar uur wel went in het vliegtuig, "maar het blijft traumatisch." Volgens Gaus is een hond voor de reis trainen eigenlijk ook geen doen. "Ik hier de deuren keihard dichtslaan en een cd'tje aanzetten met vliegtuiggeluiden, maar doe het gewoon niet."

Thuis of toch meenemen?

Wat is dan wijsheid? De hond thuis laten of toch meenemen naar de vakantiebestemming? "Het mooiste is als je de hond onder kan brengen bij vrienden of je ouders", legt Gaus uit. "Als je een pension neemt, kies dan een goede. Niet een of andere verbouwde boerderij die met touwtjes aan elkaar gehouden wordt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie