Wetenschap & Techniek
EO

Aantal vrouwelijke hoogleraren economie blijft flink achter: 'Geen vrouwelijke rolmodellen'

foto: Shutterstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal vrouwelijke hoogleraren economie blijft flink achter: 'Geen vrouwelijke rolmodellen'

In steeds meer takken van wetenschap zit het aantal vrouwen in de lift, maar de economie blijft achter. Slechts 1 op de 6 hoogleraren is vrouw. "Het is zonde, want er blijft heel veel kennis liggen", zegt Klarita Gërxhani, die zelf wél een vrouwelijke hoogleraar economie is, in Geld of je Leven.

"Vrouwen zijn net zo goed als mannen, blijkt uit onderzoek, maar ze krijgen de kans niet, dus dat is een misser voor de maatschappij", vindt de hoogleraar.

Van alle wetenschappelijke gebieden blijft het aantal vrouwelijke hoogleraren economie het meest achter (7 maart 2024) - Geld of je leven

Gërxhani was te gast samen met wetenschapsredacteur Yrla van de Ven. Zij deed voor het vakblad ESB een onderzoek naar het aantal vrouwelijke hoogleraren. Dat is vrij karig, vertelt ze: "In 2016 was het 10,4% en in 2022 16,2%. Het is toegenomen, maar veel minder dan in andere vakgebieden." Vooral onder macro-economen zijn vrouwen schaars.

Onder promovendi in de economie is de verdeling overigens bijna 50-50, terwijl het aantal vrouwelijke economiestudenten een stuk lager is (28 procent). In de vervolgcarrière stokt de verdeling. "Hoe hoger je op de academische ladder komt, hoe minder vrouwen je tegenkomt", vertelt Van de Ven.

Geen vrouwelijke rolmodellen

Gërxhani denkt dat het probleem al begint bij het lage aantal vrouwelijke studenten. "Waarom zijn meiden minder geïnteresseerd in een opleiding economie dan jongens?" vraagt ze zich af. Ze denkt dat dit komt omdat er weinig vrouwelijke hoogleraren zijn. "Het blijft een mannenwereld. De docenten zijn meestal mannen, dus er zijn geen vrouwelijke rolmodellen." Omdat er minder vrouwelijke studenten zijn, zijn er ook weer minder vrouwelijke hoogleraren, waardoor de ongelijkheid in stand blijft.

Van de Ven ziet ook veel heil in rolmodellen. "De vrouwen die er werken, moeten goed zichtbaar zijn. Ze moeten ook in de media komen", vertelt ze. Vanuit de VU School of Business en Economics is Van de Ven hier verantwoordelijk voor. Media nodigen vaker mannen uit, zegt ze: "De afgelopen drie maanden werden 37 mannen uitgenodigd door de media en drie vrouwen..." Ook universiteiten moeten aan de slag, vindt ze: vrouwen moeten geen hobbels ervaren als ze bijvoorbeeld een gezin willen stichten.

Bij banken zijn de hoofdeconomen echter wél vaak vrouw en ze komen ook nog eens regelmatig in de media. Voorbeelden zijn Marieke Blom (ING) en Sandra Phlippen (ABN Amro). "Dat wijst er in ieder wel op dat vrouwen economie interessant vinden, maar blijkbaar niet bij de universiteit willen werken en wel bij een bank", peinst Van de Ven.

Bar weinig vrouwen zijn hoogleraar economie

Ster advertentie
Ster advertentie