Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Steeds meer UFO-meldingen: 'We hebben geen idee meer van wat er rondvliegt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer UFO-meldingen: 'We hebben geen idee meer van wat er rondvliegt'

Was het een satelliet, het Starlink-treintje van Elon Musk, een planeet of toch een UFO? Er worden steeds meer meldingen van UFO's gedaan. Hoe kan het dat we steeds meer unidentified flying objects waarnemen? En wat vliegt er dan allemaal door de ruimte?

Video niet beschikbaar

Dat mensen meer zijn gaan wandelen in de coronacrisis, zou volgens sommigen een logische verklaring zijn voor de toename in UFO-meldingen. Kijken we simpelweg vaker naar boven? "Zelf ben ik een beetje sceptisch over die verklaring", zegt Taede Smedes bij Spraakmakers. Hij is schrijver van het boekThuis in de kosmosen verbonden aan het UFO-meldpunt.

"Dat zou betekenen dat mensen met name 's avonds, in de late avonduren, meer zijn gaan wandelen. Dat is volgens mij niet zo. Vooral overdag zijn mensen meer gaan wandelen mensen dan normaal."

"Eigenlijk weten we niet waardoor het komt", gaat Smedes verder. Al zou het volgens hem best een heel relativerende reden kunnen hebben: "Misschien wordt het meldpunt wel beter gevonden omdat we bijvoorbeeld meer in het nieuws geweest zijn."

Gebrek aan kennis

Een gebrek aan kennis over wat er allemaal rondvliegt, is in ieder geval een deel van de verklaring. Want de meeste meldingen die binnenkomen bij het UFO-meldpunt, betreffen een wél te identificeren object. "De Starlink-treintjes van Elon Musk - een colonne van twaalf lichtjes achter elkaar - jaagt mensen de stuipen op het lijf. Daarover krijgen we regelmatig meldingen over. Het is met stip de nummer één melding."

"Nummer twee is het ISS (internationaal ruimtestation). Dat wordt ook nog steeds niet herkend door mensen." En dan zijn er nog planeten die soms beter zichtbaar zijn. "Als Jupiter en Venus een keer helder zijn bijvoorbeeld. Iemand ziet ineens zo'n licht en denkt: wat is dat nou? Mensen weten eigenlijk niet meer wat zich in de sterrenhemel afspeelt."

Niet te verklaren

Voor het grootste deel van de meldingen, vindt het meldpunt dus een verklaring. En de keren iets niet te verklaren valt, is er vaak te weinig of te vage informatie geleverd door de melder, zo legt Smedes uit. "Dan moeten we het onverklaard laten en dat wordt dan 'ongeïdentificeerd'. Dat wil niet zeggen dat het buitenaards is."

Smedes vermoedt dat de opkomst van complotdenken ook samenhangt met de toename van meldingen. "Complotdenken is vaak verbonden met het geloof in UFO's of buitenaards leven." Ook wetenschapjournalist Anna Gimbrère herkent dat sentiment. "Men gelooft dat er bewust informatie wordt achtergehouden en er geheime dingen plaatsvinden."

Nuchtere Nederlanders

In Nederland zijn we, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, eigenlijk altijd heel nuchter geweest als het om UFO's gaat. "We hebben contacten met defensie en overheid, en er is veel transparantie. Amerika heeft een hele andere traditie." Doordat daar geheimzinnig wordt omgesprongen met informatie, wordt het sentiment over buitenaards leven of complotten gevoed, stelt Smedes.

Juist daarom is het interessant dat de CIA binnenkort een rapport zal publiceren over onbekende vliegende objecten. De verwachtingen in de UFO-gemeenschap zijn hooggespannen. Smedes kijkt ook uit naar de publicatie. "Onze onderbuik is best optimistisch, maar het kan daardoor ook erg tegenvallen. We hopen in ieder geval dat ze het fenomeen erkennen, dat er onverklaarbaarheden zijn, en het dus nadere studie behoeft. Dat zou al baanbrekend zijn."

Buitenaards leven

"De stap van een UFO naar buitenaards leven is heel groot", vertelt Gimbrère. Wel is het interessant om het op een andere manier te benaderen, zoals ook Harvard-professor Avi Loeb doet. "Hij draait het om: we weten soms niet wat het is, dus je mag niet uitsluiten dat het om buitenaards leven gaat." Waarmee hij niet per se willen zeggen dat buitenaards leven bestaat, benadrukt Gimbrère.

"Het is juist waarschijnlijk dat er wél ander leven is, intelligent leven zelfs - daar zijn veel wetenschappers van overtuigd", vertelt de wetenschapsjournalist die zelf theoretische natuurkunde studeerde. "Alleen zou dat leven ook miljarden lichtjaren verder kunnen zijn. En we hebben nog geen natuurkundig fenomeen waarmee te verklaren valt dat het ons ook kan bereiken."

Smedes kan zich in die zin ook wel vinden in het standpunt van professor Loeb. "Als wetenschapper moet je een open mind houden."

Taede Smedes over waarom UFO-meldingen steeds serieuzer worden genomen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie