Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

VVD wil bezuiniging op ontwikkelingshulp goedmaken via Europa: 'Als Europa sterker optreden wanneer we het samen doen'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD wil bezuiniging op ontwikkelingshulp goedmaken via Europa: 'Als Europa sterker optreden wanneer we het samen doen'

VVD-Tweede Kamerlid en financieel woordvoerder Eelco Heinen zegt in Geld of je Leven rekent door dat Europese lidstaten nu vooral met eigen belangen geld besteden aan ontwikkelingshulp. "Wij vinden dat we een fundamenteel debat moeten voeren over hoe om te gaan met ontwikkelingssamenwerking, ik zou dat het liefst op Europees niveau doen."

Het is de grootste bezuiniging in het partijprogramma van de VVD: die van 5,5 miljard euro op ontwikkelingshulp. "Daar grijpen wij fors op in. Wat we overhouden is geld voor opvang in de regio, voor noodhulp en onze internationale verplichtingen aan internationale instellingen," zegt Heinen.

Economische consequenties

Volgens econoom Paul Schenderling heeft het bezuinigen op ontwikkelingshulp een aantal economische nadelen. Ontwikkelingshulp helpt op lange termijn namelijk bij migratiebeperking en om een gelijk speelveld voor ondernemers wereldwijd te creëren. Maar hij noemt ook een geopolitieke reden: "We zijn de komende 20 á 30 jaar afhankelijk van landen in het mondiale zuiden. Onder andere, voor de levering van cruciale grondstoffen." Daarvoor is een goede band met ontwikkelingslanden belangrijk, benadrukt Schenderling.

Terechte kritiek, vindt Heinen: "Daarom pleit ik er ook voor om dit op Europees niveau te doen. Als je die belangen in Europa wil verdedigen, zul je echt de macht van de hele Europese Unie erachter moeten zetten. Niet met 26 lidstaten allemaal deelbelangen verdedigen."

Ster advertentie
Ster advertentie