Politiek
VPRO

Henri Bontenbal (CDA) over plotse vergroening Wopke Hoekstra: 'een late bekering is ook goed'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henri Bontenbal (CDA) over plotse vergroening Wopke Hoekstra: 'een late bekering is ook goed'

In het Europa Draait Door debat tussen Laurens Dassen en Henri Bontenbal reageert de CDA-lijsttrekker op de vraag van een luisteraar waarom juist zijn partijgenoot Wopke Hoekstra, die voorheen niet bepaald bekend stond als een klimaatgezinde politicus, naar voren is geschoven als eurocommissaris voor klimaat in de EU.

#48 - Waar is Europa deze campagne? Dassen & Bontenbal in debat (S05) - Europa draait door

Late bekering

Bontenbal benadrukt dat Hoekstra is voorgedragen door het kabinet, en niet door de partij. "Maar ik ben wel blij dat er een christendemocraat zit, want in Europa is het ook belangrijk wie er aan de touwtjes trekt. En het is altijd heel goed als mensen een late bekering hebben tot de groene politiek."

Nieuwe visie op klimaat

Volgens de CDA-lijsttrekker zijn verschillende zaken rond de benoeming van Wopke Hoekstra te zwart-wit gemaakt. "Ik weet van Wopke Hoekstra dat die thema klimaat altijd belangrijk vond. Toen Wopke Hoekstra leider werd van het CDA, en toen Derk Boswijk en ik in de fractie kwamen, was hij een van de mensen die zei: 'We moeten een nieuwe visie op landbouw en een nieuwe visie op klimaat ontwikkelen.' Hij heeft Derk aangemoedigd om die visie op landbouw te schrijven en mij om die op klimaat te schrijven. Dus laten we mensen gewoon ook wel recht doen in wat ze echt hebben gedaan. De wereld is niet zwart-wit."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Ster advertentie
Ster advertentie