Politiek
BNNVARA

JA21-leider Joost Eerdmans: 'Wilders moet nu de aanval kiezen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. JA21-leider Joost Eerdmans: 'Wilders moet nu de aanval kiezen'

Bij de huidige formatie speelt JA21 geen rol, maar de rechtse partij staat te popelen om het aanstaande kabinet. In De Nieuws BV zegt Eerdmans dat PVV-leider Wilders al veel aan de formatietafel weggegeven, "hij moet nu de aanval kiezen."

Wanneer kabinet Eerdmans I op het bordes verschijnt, kan volgens Joost Eerdmans nog een paar jaar duren. Maar dat JA21 ooit zal regeren, dat staat volgens de JA21-fractievoorzitter buiten kijf. "Dat weet ik zeker. Alleen, we hebben een tik gehad bij de verkiezingen. Dat is duidelijk. Maar, we zijn wel een partij die is opgericht aan de rechter flank om ook mee te doen en te leveren. Daarvoor zijn we nu niet aan bod. Maar die tijd kan zomaar komen, het gaat snel in de politiek."

Formatie duurt 121 dagen

De formatie duurt vandaag precies 121 dagen, en nú beginnen de inhoudelijke gesprekken. De vraag is: is dit de laatste kans voor een rechts kabinet? "Dat mag je wel zo zeggen", zegt politiek duider Peter Kee.

VVD-leider Yeşilgöz zei afgelopen week in een debat namelijk dat als deze formatie mislukt, de bal rolt richting Frans Timmermans. "En ze sloot zelfs niet meer uit dat ze dan ook met hem zou gaan praten. Dus, in deze acht weken moet het gebeuren."

'Wilders moet de aanval kiezen'

Volgens Eerdmans voelt Wilders nu ook zijn achterban in zijn nek hijgen: "Die zegt, 'nu is het een keer klaar, Wilders. Je hebt alles weggegeven, tenminste veel'. Dat is ook zo, hij heeft veel dingen teruggegeven. Nu moet hij de aanval gaan kiezen en zijn inhoud gaan regelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie