Politiek
WNL

Ouwehand (PvdD) veroordeelt Greta Thunberg bij Klimaatmars niet: 'Pijnlijk om niks over te zeggen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouwehand (PvdD) veroordeelt Greta Thunberg bij Klimaatmars niet: 'Pijnlijk om niks over te zeggen'

Esther Ouwehand, partijleider bij Partij voor de Dieren (PvdD) veroordeelt de actie van Greta Thunberg tijdens de Klimaatmars van afgelopen weekend niet. Thunberg gaf tijdens haar speech het woord aan een spreker die pro-Palestijnse leuzen riep. "Ik vind het pijnlijk om er niks over te zeggen", reageert ze op het voorval in Sven op 1.

Tijdens de Klimaatmars van afgelopen zondag in Amsterdam kwamen tal van demonstranten bijeen om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. Ouwehand was daar ook aanwezig voor een debat. Tijdens de speech van klimaatactiviste Greta Thunberg gaf zij het woord aan een andere spreker die pro-Palestijnse leuzen riep. Het leverde ongemak op onder sommige demonstranten, omdat zij hier aanwezig waren voor de Klimaatmars en niet voor een actie tegen de oorlog tussen Israël en Hamas.

Ouwehand veroordeelt de actie van Thunberg niet. "Ik begrijp heel goed dat er aandacht is gevraagd voor het verschrikkelijke lot van de onschuldige Palestijnse burgers, waarbij we ook aandacht moeten houden voor de nabestaanden en gijzelaars van de slachtoffers van Hamas", aldus Ouwehand. "Ik vind het pijnlijk om er niks over te zeggen."

Niet doorgerekend

De partij van Ouwehand sluit zich aan in een rijtje die hun plannen niet hebben laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Oud-econoom van het CPB Wim Suyker ging als reactie hierop alsnog de partijprogramma’s doorrekenen. "Dat neem ik met een korrel zout", reageert Ouwehand op de doorrekening. "Een aantal van de opbrengsten uit het programma van PvdD heeft hij niet opgenomen, zoals de miljonairsbelasting, het afschaffen van fossiele subsidies en het zwaarder belasten van hoge vermogens."

Het financieringstekort loopt daarentegen op tot 5 procent als het aan de berekeningen van Suyker ligt, terwijl dat slechts 3 procent mag zijn. "Als je de klimaat- en natuurcrisis niet stopt; financiële instellingen zeggen dat de kosten daarvan tot het onbetaalbare oplopen", aldus Ouwehand. "Het is van groot belang dat de keuzes die we nu maken grote financiële invloed in de toekomst zullen hebben."

Welzijnsniveau

Als het aan de PvdD ligt komt er een vierdaagse werkweek en moet "iedereen op een goed en gezond welzijnsniveau" kunnen leven. "Er leven in Nederland 800.000 mensen in armoede en ik vind het een schande dat we dat laten bestaan." Toch betekent minder werken ook minder inkomen. Ouwehand pleit voor ontspullen. Volgens haar is er genoeg geld om te zorgen dat we het allemaal goed genoeg hebben. "We moeten durven te accepteren dat er een einde is gekomen aan al die spullen."

Esther Ouwehand (PvdD): 'Ik neem de doorrekening van Wim Suyker met een korrel zout' - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie