Podcast
NOS

Podcast De Dag: Bidens vriendschap met Netanyahu

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Bidens vriendschap met Netanyahu

De Amerikaanse president Biden vliegt morgen naar Israël en spreekt daar met premier Netanyahu, de man die hij al veertig jaar kent en die naar eigen zeggen een vriend is. Maar hoe innig is die vriendschap nog?

#1440 - Bidens vriendschap met Netanyahu - De Dag

De Amerikaanse president Biden en de Israëlische premier Netanyahu kennen elkaar al veertig jaar, sinds de jaren tachtig, en al even lang noemen ze elkaar 'vrienden'. Maar die vriendschap wordt op de proef gesteld, met name voor Biden, die zich al langer stoort aan de radicalere koers van Netanyahu en die niet geassocieerd wil worden met de humanitaire ramp die zich in Gaza afspeelt. Bovendien, zegt historicus James Kennedy in deze podcast, in de Democratische Partij neemt het aantal Amerikanen dat kritisch is op Israël en zich om Palestijnen bekommert toe. Vraag is trouwens ook of Netanyahu überhaupt nog luistert naar zijn oude vriend.

James Kennedy loopt in de podcast de innige maar ook gecompliceerde geschiedenis van Amerika en Israël langs, en in het bijzonder de geschiedenis van president Biden die hij vanuit zijn persoonlijke en decennialange betrokkenheid 'de meest pro-Israëlische president ooit' noemt. Maar zoals tijden veranderen, doen vriendschappen én machtsverhoudingen dat ook.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie