Opinie & Commentaar

Bij de vondelingenkamer tellen alleen de open armen

foto: Foto's: Still uit RTV Oostfoto: Foto's: Still uit RTV Oost
  1. Nieuwschevron right
  2. Bij de vondelingenkamer tellen alleen de open armen

[EO] Vorige week laaide het debat over de vondelingenkamer op toen de eerste baby werd achtergelaten in zo’n kamer in Groningen. Je kind te vondeling leggen is illegaal, maar dat weerhoudt het Isala ziekenhuis in Zwolle niet om vandaag ook zo’n vondelingenkamer te openen. De reacties zijn fel. Minister van Justitie Van der Steur bemoeit zich er hoogstpersoonlijk mee. Hoe zou dat komen? Misschien wakkert de vondelingenkamer wel onze grootste angst aan: verlaten worden.

Toch moet die angst ons niet aanzetten tot regelzucht. Een moeder in paniek vertrouwt niets of niemand. Wie alle controle kwijt is, geeft zich niet over aan regeltjes en protocollen. Die moet de zeggenschap over haar eigen leven zien te herwinnen. En dat is wat de vondelingenkamer biedt.

Hier helpen alleen open armen. Laat de moeder besluiten wat te doen en zorg ervoor dat ze erop kan terug komen. Pas dan krijg je open oren voor alternatieven.

In plaats van er op af te geven kun je de vondelingenkamer ook zien als een poging tot omzien naar elkaar in een samenleving waarin je het vaak allemaal in je eentje moet rooien. We zijn het misschien vergeten, maar de vondelingenkamer herinnert ons op pijnlijke wijze eraan dat niet alles te regelen valt.

Rikko Voorberg is theoloog en woont en werkt in Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie