Onderzoek
BNNVARA

Hoe doet de democratie het wereldwijd?

foto: House of Freedomfoto: House of Freedom
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe doet de democratie het wereldwijd?

Gisteren verscheen het rapport 'Freedom in the World 2024' van Freedom house. Zij meten jaarlijks hoe het met de vrijheid van landen wereldwijd gesteld is. Politicoloog Wouter Veenendaal vertelt in De Nieuws BV hoe Nederland het doet en hoe de rest van de wereld ervoor staat.

Waar er vorig jaar nog een stabilisatie was, is er dit jaar sprake van een achteruitgang op het gebied van vrijheid. Zo gingen 52 landen achteruit tegenover 21 landen die vooruit zijn gegaan. Veenendaal kijkt met schrik naar het rapport. "We zijn nog steeds bezig aan de hele lange recessie die al 18 jaar gaande is."

3 ontwikkelingen

Volgens de politicoloog zijn er drie belangrijke ontwikkelingen waardoor de vrijheid in veel landen is gedaald. Allereerst benoemd hij de gemanipuleerde verkiezingen. "In Turkije heeft de regeringspartij al heel lang grote invloed in de media en van allerlei grote instanties in handen. Voor de oppositie is het ontzettend moeilijk om zo een verkiezing te winnen." Een andere belangrijke verklaring is het aantal gepleegde staatsgrepen waaronder de staatsgreep in Niger afgelopen juli. Als laatste wijst Veenendaal op het toegenomen geweld. De oorlogen in Oekraïne en Gaza zorgen voor een flinke daling van de vrijheid in deze gebieden.

Krassen op de democratische waarde

Ons land scoort, op een paar Scandinavische landen na, als een van de hoogste landen met 97 van de 100 punten. "In Nederland zie je dat met name de opvang van asielzoekers en de toeslagenaffaire krassen zijn op de democratische waarde die Nederland heeft", aldus Veenendaal. Vorig jaar scoorde Nederland ook 97 punten.

Wanneer is een land vrij?

House of Freedom meet de vrijheid per land en niet de democratie, maar deze zijn uiteraard wel nauw met elkaar verbonden. "Bij vrijheid horen eerlijke verkiezingen en een vrije pers. Maar ook de vrijheid om je in een vakbond te verenigen, onafhankelijke rechtspraak en bijvoorbeeld rechten voor LHBTIQ+'ers en migranten." Finland kreeg als enigste land alle 100 punten. De vrijheid van een land wordt aan de hand van 25 indicatoren gemeten. Het Scandinavische land scoorde op elk onderdeel de volledige vier punten.

Wereldwijde democratie

Aankomend jaar zullen er veel verkiezingen worden gehouden wereldwijd. "Verkiezingen hebben zelf vaak niet zoveel invloed, maar wel het beleid wat daaruit voorkomt." Veenendaal hoopt dat er een realisatie bij beleidsmakers en regeringsleiders komt om een verenigd front van vrije democratieën te vormen en zo de tegengang van de democratie wereldwijd te stoppen. "Als de vrijheid in andere landen omlaag gaat dan heeft dat voor ons directe gevolgen die soms onderschat worden." De hele wereld is er dus bij gebaat dat landen wereldwijd rustig en vrij zijn.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie