Onderzoek
KRO-NCRV

Een wereldwijde politieoperatie tegen criminaliteit op het dark web: 150 arrestaties

foto: Foto’s: ANP, Unsplash, Getty Imagesfoto: Foto’s: ANP, Unsplash, Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Een wereldwijde politieoperatie tegen criminaliteit op het dark web: 150 arrestaties

Bij een internationale actie tegen kopers en verkopers van illegale goederen op het dark web zijn 150 verdachten gearresteerd, waaronder vier Nederlanders. Dat laat de Europese politieorganisatie Europol aan Pointer weten. Pointer ontdekte in gelekte documenten op datzelfde dark web dat de operatie, genaamd Dark HunTOR, gaande was. Bij de operatie is meer dan 26.7 miljoen euro in cash en cryptovaluta’s in beslag genomen, evenals 234 kilo drugs en 45 vuurwapens.

Bekijk hieronder naar het gesprek met onderzoeksjournalist Thijs van Dorssen van Pointer bij Spraakmakers over deze onthulling:

De 150 gearresteerden hielden zich volgens Europol bezig met de handel in tienduizenden goederen in Europa en de Verenigde Staten. 65 van de arrestanten zijn afkomstig uit de Verenigde staten, 47 uit Duitsland, 24 uit het Verenigd Koninkrijk, 4 uit Nederland, 3 uit Frankrijk, 2 uit Zwitserland en 1 uit Bulgarije. Er lopen nog onderzoeken om nog meer mensen te identificeren achter accounts op het dark web.

Een grote meerderheid van de gearresteerden zijn verkopers, en de meeste gearresteerden worden als ‘high value targets’ geclassificeerd.

Volgens Rolf van Wegberg, cybercrime onderzoeker aan de TU Delft, gaat het bij operatie Dark HunTOR om een trendbreuk: “Waar eerder dit soort operaties zich richtten op het oppakken van beheerders van dit soort marktplaatsen en het in beslagnemen van de infrastructuur, zien we dat politiediensten zich nu hebben gericht op het arresteren van de topverkopers”. Volgens Van Wegberg betekent dit dat eerdere operaties geen significante impact hadden op het aanbod van illegale goederen op het dark web. “Nu is de hoop dat het arresteren van de verkopers een grotere impact heeft”.

De operatie werd gecoördineerd door Europol en Eurojust en volgt na het oprollen van DarkMarket eerder dit jaar, de toen grootste illegale online marktplaats op het internet. Met nieuwe informatie die hierdoor vrijkwam, konden politiediensten de verdachten opsporen.

Marjolein Ruitenbeek van de Nederlandse Politie laat in een reactie weten: “Op basis van de informatie van Europol hebben we de twee grootste Nederlandse verkoopaccounts op DarkMarket onderzocht die toen actief waren. Van het account met de naam Dutch Magic hebben we twee mensen opgepakt, net zoals bij het account met de naam Sankhara. Weer nieuwe informatie van Europol biedt mogelijkheden voor vervolgonderzoek”.

De documenten in handen van Pointer zijn onder andere afkomstig van Europol en J-CODE, een samenwerkingsorganisatie waar ook de FBI bij is aangesloten. Europol heeft de echtheid van de documenten geverifieerd en heeft tevens laten weten dat er een onderzoek naar het lek gaande is, maar dat het lek niet bij Europol zelf zit.

Dark web

Het dark web is een versleuteld onderdeel van het internet dat niet met reguliere zoekmachines vindbaar is of kan worden bezocht met reguliere webbrowsers. “Het dark web is interessant voor criminelen omdat het een wereldwijde afzetmarkt mogelijk maakt waar kopers en verkopers op basis van anonimiteit illegale goederen kunnen verhandelen”, aldus Van Wegberg.

“Het punt van operaties zoals deze is om criminelen die gebruik maken van het dark web, te waarschuwen”, zo laat Europols Deputy Executive Director of Operations, Jean-Philippe Lecouffe, aan Pointer weten. “De politie heeft de middelen om internetcriminelen te ontmaskeren en verantwoordelijk te houden voor hun daden, zelfs op het dark web. Het dark web is tegenwoordig geen veilige plek meer voor criminelen om zich op te verstoppen”.

Meer over operatie Dark HunTOR in Pointer a.s. zondag 31 oktober om 19:30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie