Onderzoek
NOS

Hoe kies je de beste leider voor een groep gorilla's?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kies je de beste leider voor een groep gorilla's?

Feest in de Apenheul: de gorilla's krijgen een nieuwe leider. De oude leider Bao Bao is met pensioen vanwege medische klachten en Banjoko volgt hem op als meest geschikt bevonden kandidaat. Welke capaciteiten moet je hebben als gorilla-leider? Bioloog Thomas Bionda van de Apenheul vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Geen keuze

In de natuur zijn de mannen gorilla's ook dominant, maar wel bij gratie van de vrouwtjes, vertelt Bionda: "Als zij vinden dat hij z'n taken niet voldoet, gaan de vrouwen bij hem weg. En het kan ook zijn dat er een andere man in de buurt zit die groter, imposanter en indrukwekkender is, en dat kan voor die vrouwen dan een reden zijn om zich bij hem aan te sluiten en hem dan te verlaten."

Op dit moment is er voor de vrouwtjes in de Apenheul geen keuze, aldus Bionda. "Die keuze maken wij voor ze, maar het is wel zo dat als Bao Bao overlijdt, dan gaan ze naar de andere groep over."

Vier kandidaten

"We hebben twee verblijven met twee eilanden, waar de twee groepen los van elkaar leven", vertelt hij. "De zilverruggen zien de elkaar wel echt als bedreiging voor hun eigen vrouwtjes."

Dat de Apenheul op zoek moet naar een nieuwe leider, dat is nog nog zo vaak voorgekomen. "Dat doe je niet elke dag. In zekere zin stellen we een pakket van eisen op, net als dat je in een bedrijf een nieuwe werknemer zoekt. Dat gaven we aan bij het Europese fokprogramma. En toen kregen we een lijstje van vier kandidaten."

"Wat heel belangrijk is dat een gorilla in een sociale groep is opgegroeid met een goede leider, zodat hij het voorbeeld heeft gehad," aldus Bionda. "Daarnaast moest ie ook een bepaalde leeftijd hebben, maar we wilden geen puber bijvoorbeeld. We wilden dat de piek van testosteron was afgenomen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie