Russische oppositie praat in Polen over tijdperk na Poetin

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische oppositie praat in Polen over tijdperk na Poetin

Allemaal hebben ze in hun strijd tegen Poetin het land (moeten) verlaten. Nu trekken ze samen op tegen de Russische president.

Bij de Poolse hoofdstad Warschau komen voormalige Doemaleden en andere figuren uit de Russische oppositie bijeen om na te denken over een toekomstig Rusland zonder Poetin.

Hun gemene deler is dat ze tegen de Russische aanval op Oekraïne zijn. Al sinds 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, legt NOS-verslaggever Christiaan Paauwe uit. Hij is vandaag bij de bijeenkomst van dit zelfbenoemde schaduwparlement. "Ze willen kijken hoe ze actief verzet kunnen bieden tegen het Rusland van Poetin."

Ilja Ponomarjov

Volgens de organisatie doen er zestig zogeheten gedeputeerden mee. Het zijn mensen die vroeger op verschillende niveaus in de Russische politiek actief zijn geweest. Paauwe: "Een van hen is Ilja Ponomarjov, die in 2014 als enige Doemalid tegen de Russische annexatie van de Krim stemde." Hij heeft tegenwoordig een tv-station dat hij vanuit Kiev aanstuurt.

Al met al is het wel de vraag wat deze bijeenkomst gaat opleveren. “Het is een eerste aanzet”, zegt Paauwe. “Je kunt jezelf wel uitroepen tot schaduwparlement, maar dat betekent niet dat je daarmee direct iets kunt veranderen in Rusland. Of dit in de toekomst kan uitgroeien tot iets betekenisvols, moeten we gaan zien.”

Ster advertentie
Ster advertentie