Roep om rouwverlof na een sterfgeval: 'een pot met tijd' om alles op een rijtje te krijgen
- Nieuws
- Roep om rouwverlof na een sterfgeval: 'een pot met tijd' om alles op een rijtje te krijgen
Je verliest een dierbare en belandt in de put. Je probeert eruit te klimmen, maar er is niemand die helpt. Dit overkwam rouwdeskundige Marrit van Exel, nadat ze in 2011 haar man en in 2018 haar oudste dochter verloor. Tijdens haar rouwproces stond ze alweer snel op de werkvloer. Te snel. Ze begon een petitie waarin ze pleit voor 'rouwverlof'. Inmiddels is die meer dan 600.000 keer ondertekend, vertelt ze in Dit is de Zondag. "Hoeveel kan een mens hebben?", vraagt ze zich af.
Video niet beschikbaar
Van Exel stond drie maanden na het overlijden van haar man weer op de werkvloer. Ze zit niet graag stil: "Gewoon schouders eronder en weer doorgaan", typeert ze het zelf. Hierna stapelden de problemen op. Door toenemende werkdruk, een puberende zoon en het gevoel van eenzaamheid ging bij haar het licht even uit. "Je hebt mensen zoals ik die al die ballen in de lucht gooien en als een gek beginnen met rennen. Je hebt ook mensen die dit niet kunnen", vertelt ze.
Ze besluit een petitie te beginnen waarin ze het begrip 'rouwverlof' aankaart. Waarom? De impact van een sterftegeval binnen de familie wordt onderschat. De noodzakelijke steun waar een persoon recht op zou moeten hebben, is er (nog) niet, volgens Van Exel. Bij gezinsuitbreiding daarentegen wel. Wordt er een baby geboren, heeft een kersverse moeder recht op een aantal weken vrij. Er is immers al zoiets als zwangerschapsverlof en kraamhulp. "Die tegenstelling is zo gek."
Pot met tijd
Wat houdt rouwverlof nu precies in? Ze omschrijft het als 'een pot met tijd' waarin iemand de ruimte krijgt om alles weer op een rijtje te zetten. Hoe iemand dat besteedt, is maatwerk. Dat mag de persoon zelf uitzoeken. Het is belangrijk dat de werkgever de macht niet meer in handen heeft. Zo kwam haar dochter terecht in een arbeidsconflict. "Het rouwproces ging bij haar niet zo snel als de werkgever dacht dat het moest." Van Exel hoopt dat politiek Den Haag openstaat voor haar ideeën rond rouwverlof.
De petitie is online te tekenen.
Lees ook
Hoe steun je rouwende kinderen?