Geschiedenis

Capitulatievlag Rotterdam opgenomen in de Canon van Nederland

foto: Museum Rotterdamfoto: Museum Rotterdam
  1. Nieuwschevron right
  2. Capitulatievlag Rotterdam opgenomen in de Canon van Nederland

Het venster De Tweede Wereldoorlog van de Canon van Nederland krijgt er een belangrijk voorwerp bij: een stuk stof, een historisch stuk stof. Namelijk de witte vlag waarmee Rotterdam zich op 14 mei 1940 gewonnen gaf aan de Duitsers. Museum Rotterdam heeft de vlag al heel lang in de collectie. Conservator Rob Noordhoek is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Ultimatum

Het is 84 jaar geleden dat de vlag gebruikt werd, vertelt Noordhoek. "Het was de vijfde dag dat om Rotterdam gevochten werd. Dat was natuurlijk al een enorme gebeurtenis."

Het leger kwam al snel knel te zitten, en kregen van de Duitsers een ultimatum gesteld: "Om de eigen troepen de kans te geven om zich over te geven, werd een bericht gestuurd met daarin een ultimatum. Toen werd er al gedreigd met de vernietiging van de stad."

Tijd winnen

Om tijd te winnen, werd een Nederlandse soldaat naar de Duitse kant gestuurd met een witte vlag, die uit zijn huis kwam. "Hij heeft van een stuk beddenlaken, een stuk spijkers en een bezemsteel snel een witte vlag gemaakt."

De Duitse commandant ter plaatse had de geplande aanval afgelast. "Maar de bommenwerpers konden niet bereikt worden, dus die waren al onderweg. En dan wordt besloten om de stad over te geven. En dat is de inleiding van de overgave van Nederland", aldus Noordhoek.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie