Geschiedenis
NOS

Waarom is Nederland deze belangrijke feministen vergeten?

foto: Alfabetfoto: Alfabet
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is Nederland deze belangrijke feministen vergeten?

Ze wisten een arbeidsverbod voor gehuwde vrouwen te voorkomen, braken een lans voor gelijke lonen en vonden dat de zorgtaken tussen mannen en vrouwen eerlijker verdeeld moesten worden. En toch kent vrijwel niemand deze groep Nederlandse feministen uit de jaren '30 van de vorige eeuw. Auteur en journalist Marie-Claire Melzer noemt het zelfs een 'vergeten generatie feministen'. Daarom schreef ze het boek Drie Vrouwen. Ze vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

VrouwenBelangen

Het boek gaat over feministen Corry Tendeloo (1897-1956), Charlotte Polak-Rosenberg (1889-1944) en Willemijn Posthumus-van der Goot (1897-1989). "Dit waren drie heel verschillende vrouwen maar alle drie wel overtuigd feminist", vertelt Melzer. "Ze vonden zich in de jaren '30 in het protest tegen de toenemende overheidsmaatregelen om vrouwen in te perken op arbeidsgebied."

"Zodra vrouwen het kiesrecht kregen in 1919 begon de regering - die alleen uit mannen bestond - de vrijheden voor vrouwen in te perken, als een soort compensatie", Deze drie feministen vonden elkaar in het verzet hiertegen, vertelt Melzer. "Ze vonden elkaar bij VrouwenBelangen, opgericht in 1939 als feministische actiegroep. Feminisme was namelijk niet meer zo populair nadat het kiesrecht was behaald."

Aansprekende campagne

Ze gingen op zoek naar aansprekende campagne. "Ze gingen zich richten op werk. Dat was sowieso al de missie van Corry Tendeloo. Toen zijn ze een propagandaweek voor vrouwen gaan organiseren", aldus Melzer.

"Ze probeerden het ludieke acties met humor te doen en gebruikten nieuwe media. Ze waren er heel handig mee. Het was ingewikkelde materie en ze wisten het heel helder over te brengen."

Gerelateerde podcast

NOS Met het Oog op Morgen

NOS Met het Oog op Morgen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie